NIEUWS

Sculptured Sound Stratosphere 57: luidspreker van onze tegenvoeters

Het in Nieuw-Zeeland gevestigde Sculptured Sound Limited is opgericht door de Engelsman Terry Vine om zijn levenslange passie na te streven in de wereld van hifi. Het bedrijf heeft zich rechtstreeks op de high-end luidsprekermarkt gericht en lijkt daarbij voor zijn eerste model Stratosphere 57 alles uit de kast te hebben gehaald. De Stratosphere 57 is groot en zwaar en hij is actief voor de lage tonen. De koper kan kiezen uit allerlei afwerkingen.

Sculptured Sound Stratosphere 57: groot, zwaar en deels actief luidsprekersysteem

De missie van het in Nieuw-Zeeland gevestigde Sculptured Sound was om een hoogwaardige luidspreker te ontwerpen die visueel uniek is met complexe gebeeldhouwde rondingen en klassieke / retro-styling. Het resultaat van dit streven is de Stratosphere 57, een actief luidsprekersysteem met speciaal ontworpen kasten die zijn afgewerkt in hoogglans zwart polyurethaan met fijne metalen vlokken die een subtiele sprankeling geven in bepaalde lichtomstandigheden. Accenten van Italiaans leer en gepolijst roestvrij staal completeren de stijl van de Stratosphere 57.

Sculptured Sound Stratosphere 57: Terry Vine, meubelmaker, botenbouwer en ontwerper

Terry Vine is een gekwalificeerde ontwerper en bouwer van houten boten. Hij kreeg naar eigen zeggen een geweldige kans om eind jaren 80 en begin jaren 90 prachtige boten te bouwen voor twee van de beste en misschien wel bekendste makers van Engelse high-end audio. Terry had een tijdje ook een kleine meubelmakerij en kreeg de opdracht om luidsprekerkasten te produceren voor een ander bekend Brits luidsprekermerk. Later verkocht hij dit meubelmaakbedrijf en besloot hij naar Australië te verhuizen om zijn passie voor jachtontwerp en botenbouw te volgen.

Terwijl hij in Australië woonde, richtte Terry een botenbouwbedrijf op gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van klassieke en retro boten. Vele jaren later en na zijn verhuizing naar Nieuw-Zeeland besloot hij zijn hifipassie opnieuw te volgen.

Sculptured Sound Stratosphere 57: met tonen van Bugatti en Fender

De Stratosphere 57 neemt ook inspirerende designelementen van twee grote creaties uit de 20e eeuw, namelijk de prachtige Bugatti Type 57SC Atlantic Coupe sportwagen uit 1938 en de wereldberoemde Fender Stratocaster 1957 gitaar. De kasten van de Stratosphere 57 hebben grote rondingen en dat maakt het zeer stijve kasten die trillingen en interne staande golven elimineren of verminderen.

Sculptured Sound Stratosphere 57: fullrange driver

De kern van de Sculptured Sound Stratosphere 57 is de full-range driver met een diameter van 380 millimeter. Deze driver haalt zijn ontwerp en prestatie-DNA rechtstreeks uit de wereldberoemde Voice of the Theatre (VOTT) -luidspreker. De moderne versie van deze driver weegt maar liefst 17 kilogram en heeft een enorme Alnico-magneet. De driver is gehuisvest in een basreflex kast met zijn eigen op maat gemaakte passieve cross-over, die aan de achterkant van de kast kan worden aangepast voor afstemming op verschillende omstandigheden van kamerakoestiek. De hoorntweeter bevindt zich in het hart van de middentoner. Omdat tweeter in het midden van de middentoner is geplaatst wordt een puntbron benaderd en krijgt eventuele fasverschuiving geen kans. De gevloegiheid is met 104 dB zeer hoog te noemen, dus de aangesloten versterker hoeft geen krachtpatser te zijn.

De poort op zichzelf is gemaakt van massief essenhout om te passen bij de voorste massieve es 'fretboard'-functie. Denk aan een Stratocaster gitaar en je kunt direct zien waar de inspiratie voor dit unieke ontwerp vandaan komt.

Sculptured Sound Stratosphere 57: (onder)kast voor lage tonen

De hoofdkast met daarin de fullrange driver staat op een aparte baskast. Deze behuizing heeft twee gebogen tegenover elkaar liggende drivers met een diameter van 236 millimeter in een eigen compartiment. Elke woofer wordt actief aangedreven door een ingebouwde versterker van 500 Watt die werkt in klasse D. Dat is dus 1.000 Watt per kanaal. De naar achteren gerichte poorten zijn gemaakt van massief essenhout en beide zijn geplaatst in een hoek van 15 graden vanaf de achterkant van de kast. Dit elimineert volgens de fabrikant directe feedback naar de poorten vanaf een achterwand. De complexe rondingen in het ontwerp van de baskast bieden niet alleen een unieke stijl, maar voegen ook kracht en structurele stijfheid toe.

Sculptured Sound Stratosphere 57: technische kenmerken en specificaties

Bovenkast (hoge tonen en middentonen):

 • Centraal gemonteerde 25 mm hoogfrequente compressiedriver / hoorn en een 381 mm lage / middenfrequentiedriver, beiden voorzien van Alnico magneten
 • Frequentiebereik: 40 Hz – 20 kHz
 • Speciale cross-overs voor fijnafstemming (aan achterzijde)
 • Minimale impedantie: 8 Ohm
 • Gevoeligheid: 104 dB (2,83 Volt @ 1 meter)
 • Vermogensverwerking (continu): maximaal 100 Watt
 • Gewicht driver: 17,3 kilogram

 Onderkast:

 • Twee stuks 236 millimeter diameter woofers
 • Frequentiebereik: 20 Hz – 100 Hz
 • Nominale impedantie: 4 Ohm
 • Gevoeligheid: 86 dB (2,83 Volt @ 1 meter)
 • Vermogensverwerking (korte termijn) 500 Watt
 • Vermogensverwerking (langdurig) 250 Watt
 • Gewicht driver: 10 kilogram per stuk

Afmetingen:

 • 1.620 x 890 x 680 millimeter (H x B x D)
 • Gewicht: 142 kilogram per kanaal
 

Sculptured Sound Stratosphere 57: prijs en leveringsinformatie

We weten niet of de Stratosphere 57 ook naar Europa zal komen en wat hij dan zal kosten. Ter indicatie, op een Engelstalige website zagen wij een prijs van circa 50.000 euro per paar maar dit is zonder verzendkosten en zonder eventuele invoerheffingen. Voorts moet een belangstellende rekening houden met wisselkoersschommelingen en het lokale BTW-tarief. Meer weten? Kijk dan op de website van Sculptured Sound.


EDITORS' CHOICE