NIEUWS

In memoriam Ennio Morricone, componist van filmmuziek

De Italiaanse componist van filmmuziek Ennio Morricone is afgelopen nacht in Rome overleden aan de gevolgen van een valpartij. Morricone is beroemd geworden door de iconische muziek die hij componeerde voor de westernfilms “Once Upon A Time In The West” en “The Good, The Bad And The Ugly”. In 2016 kreeg hij een Oscar voor de muziek in Quentin Tarantino’s “The Hateful Eight”. Morricone is 91 jaar geworden.

Ennio Morricone’s composities kleurden westerns en honderden andere films

Ennio Morricone werd op 10 november 1928 in Rome geboren. Zijn moeder had een textielwinkel en zijn vader speelde trompet in orkesten. Toen Ennio zes jaar oud was schreef hij al muziek. Hij speelde later in diverse jazzbandjes en ging werken bij de Italiaanse radio en later televisie. In die tijd werden veel radiodocumentaires en hoorspelen gemaakt en Morricone zorgde regelmatig voor de muzikale omlijsting.

In de jaren zestig van de twintigste eeuw componeerde hij de muziek voor een aantal westernfilms. “Gringo”, uitgekomen in 1963, was de eerste western die Morricone voorzag van muziek. De muziek bij de films “Once Upon A Time In The West”, “A Fistful Of Dollars” en “The Good, The Bad And The Ugly” zijn misschien wel zijn meeste bekende werken. Het album met muziek uit ”Once Upon A Time In The West” staat wereldwijd nog steeds in de top vijf van bestverkochte instrumentale albums. Morricone heeft wel eens zijn ergernis uitgesproken voor de volgens hem eenzijdige aandacht voor zijn muziek bij westernfilms. “Ik heb vijfhonderd films gemaakt. Waarom gaat het altijd over die vijf westernfilms waaraan ik heb meegewerkt?”

Morricone heeft samengewerkt met bekende regisseurs zoals Sergio Leone, John Carpenter, Don Siegel, Brian de Palma, Oliver Stone en Quentin Tarantino. Hij werd zes keer genomineerd voor een Oscar maar kreeg zijn eerste Oscar nog maar kort geleden – in 2016 – voor de muziek in “The Hateful Eight” van Tarantino. In 2007 heeft Morricone een ere-Oscar gekregen voor zijn complete oeuvre. Daarnaast heeft hij verschillende Grammy’s, Golden Globes en Bafta’s gewonnen.

Morricone wordt in besloten kring begraven.


EDITORS' CHOICE