NIEUWSATC

ATC SCM150ASLT: actief luidsprekersysteem, Limited Edition

De Britse luidsprekerbouwer ATC heeft het SCM150ASLT actieve luidsprekersysteem aangekondigd dat volgens de fabrikant voortbouwt op een erfenis van 45 jaar innovatie en precisie-engineering. De SCM150ASLT komt naar verluidt in de loop van augustus op de markt, in een beperkte oplage. Het is weliswaar een actief systeem, maar de versterker is ondergebracht in een aparte behuizing en niet in de kast van de luidspreker. Uiteraard zijn versterker en luidsprekers optimaal op elkaar afgestemd.

ATC SCM150ASLT: vlaggenschip luidspreker

De nieuwe SCM150ASLT van het in Groot-Brittannië gevestigde ATC zou drivers van wereldklasse en elektronische ontwerptechniek combineren om buitengewone niveaus van helderheid, neutraliteit, transiëntrespons en onbeperkte vermogensafgifte te leveren, aldus de fabrikant. Het limited-edition driewegsysteem bestaat uit de SCM150ASLT vloerstaande luidsprekers, die de nieuwste door ATC ontworpen en gebouwde drivertechnologie bevatten, gecombineerd met een ATC P6 eindversterker.

ATC SCM150ASLT: kenmerken en specificaties

De SCM150ASLT heeft een nieuwe 25 mm neodymium soft dome SH25-76S super dome-tweeter aan boord, die meer operationele precisie en minder vervorming zou moeten leveren. De 75 mm soft dome SM75-150S super dome levert de middentonen. De woofer is de SB75-375SL super lineaire basdriver. Deze worden allemaal rechtstreeks aangestuurd door de zes speciale kanalen van de P6 dual-mono drieweg klasse AB eindversterker.

De P6 is gehuisvest in een in het oog springend elliptisch aluminium frame en de zes eindtrappen (2x (200 Watt laag, 100 Watt midden, 50 Watt hoog)) hebben een gecombineerd uitgangsvermogen van 350 Watt per kanaal. Bovendien heeft de versterker een signaal-ruisverhouding van meer dan 105 dB en een discreet ontwerp met ultralage ruis, gecombineerd met drieweg actieve crossovers met fasevereffening. ATC belooft een heldere en gedetailleerde weergave.

Gecombineerd levert het systeem een vermelde responsnauwkeurigheid van 60 Hz en 17 kHz op niveau ± 2 dB en op niveau ± 6dB van 25 Hz tot 22 kHz, dit alles over een brede horizontale spreiding en met een maximale SPL van 117 dB. Het aan de achterzijde gemonteerde invoerpaneel heeft een enkele LEMO 10-pins connector van ruimtevaartklasse.

ATC SCM150ASLT: bouwkwaliteit

Uiteraard worden alle componenten vervaardigd volgens ATC's veeleisende normen. De SCM150ASLT is gebouwd door ATC's eigen meubelmakers, weegt 116 kilogramg en is ongeveer 1,4 meter hoog. Elke luidsprekerbehuizing is afgewerkt in Europees walnotenfineer met een hoogglans polyesterlak. Het invoerpaneel op de achterzijde is gemaakt van roestvrij staal. De gebruiker krijgt zelfs een op maat gemaakte sokkel in beperkte oplage die met PVD is behandeld om een exclusieve nikkelachtige uitstraling te creëren.

ATC SCM150ASLT: prijs en leveringsinformatie

We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor de Benelux vernomen, maar op een Duitstalige website zagen wij een prijs van 65.000 euro per paar. Dit is natuurlijk slechts een indicatie, want een belangstellende in de Benelux moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten en het lokale BTW-tarief. Omdat de luidsprekers op bestelling worden gebouwd, wordt de vroegste verzenddatum gegeven op 5 augustus.

Oh, volgens de website van ATC worden slechts 22 paar van de ATC SCM150ASLT gebouwd, dus een belangstellende moet niet te lang aarzelen.

MERK

EDITORS' CHOICE