Bowers & Wilkins AM-1: de betere luidspreker voor binnen en buiten

"Verfijnd, discreet en gekenmerkt door een prachtige, natuurlijke audioweergave ontkracht de AM-1 alle vooroordelen omtrent buitenluidsprekers," zo luidde de duiding bij de introductie van de Architectural Monitor 1. Dat is alweer zo’n 7 jaar geleden, maar Bowers & Wilkins is ervan overtuigd toen iets bijzonders gepresenteerd te hebben, en voor veel dealers is het nog altijd de buitenspeaker of choice.

Zomeractie

Het kan je niet ontgaan zijn dat je op HIFI.NL momenteel heel wat Hi-Visits vindt. De rubriek waarin we audiospeciaalzaken in de Benelux in het zonnetje zetten, wordt volop ingezet om je te vertellen waarom je ook in deze tijden (weer) eens bij de dealer moet gaan luisteren. 

Er worden bovendien ook stevige aanbiedingen aan gekoppeld, om je in de zomer die de meesten van ons in eigen land door zullen brengen een mooie alternatieve bestemming voor je vakantiegeld te geven. Op deze pagina vind je alle artikelen die al verschenen zijn, en de verschillende deals en combinaties die daar opgesteld staan. Vandaag richten we ons, in samenwerking met Bowers & Wilkins, op één specifiek product: de B&W AM-1.

Restaurant Oonivoo

We gingen op bezoek bij Oonivoo in Uden, omdat ook het Brabantse restaurant (mét Michelinster) voor de AM-1 heeft gekozen – zowel voor binnen als buiten. Oonivoo is een vrij jong restaurant, dat sinds 1 januari 2016 – toen nog onder de naam ’t Raadhuis – in het bezit is van vinoloog Marco van Bergen.

Na een stevige verbouwing werd het restaurant onder de nieuwe naam geopend in de zomer van 2017, en daarbij rijkelijk voorzien van AM-1 luidsprekers en diverse andere inbouwoplossingen van het merk. Sinds ongeveer anderhalf jaar na de feestelijke heropening is de zaak bekroond met een Michelinster.

Architectural Monitor 1

De AM-1 of Architectural Monitor 1 van Bowers & Wilkins is een gebruikersvriendelijke outdoor-luidspreker met een uitstekende weergavekwaliteit. De solide kast met stoere, roestvrije aluminiumgrill is bestand tegen slecht weer, zodat je deze luidsprekers ook buitenshuis kunt plaatsen, bijvoorbeeld op het terras, maar de oplossing misstaat zeker niet binnenshuis – of binnensrestaurant, wat je wil. Het ophangsysteem van de AM-1, de One Plug montageset bij het pakket inbegrepen, maakt het eenvoudig om de speaker aan muur of plafond te bevestigen. De kabels worden aangesloten in de voet van het ophangsysteem en de aansluiting van de luidspreker zelf loopt via het ophangsysteem en de kast. Zo verdwijnen ze uit het zicht en wordt het bovendien veel gemakkelijker om de luidsprekers weer te verwijderen – bijvoorbeeld als je ze buiten het seizoen binnen wil gebruiken.

Omdat de AM-1 ook buiten gebruikt wordt, is toepassing van de bekende Bowers & Wilkins Flowport techniek niet mogelijk. De engineers hebben daarom Auxiliary Bass Radiotor (ABR) ontwikkeld, waardoor de AM-1 weerbestendig is en toch een stevige bass weergave heeft. De ABR is een waterdichte ophanging van rubber. En de tweeter? Die is voorzien van het gepatenteerde Nautilus-ontwerp en bijbehorende geavanceerde technologie om je te voorzien van de rijke sound en detaillering zoals je die van het merk kent.

Multiroom dineren

Flexibel gebruik is bij Oonivoo overigens niet van toepassing, want daar zijn alle units permanent in het interieur opgenomen, zowel binnen als buiten. Al bij aankomst zien we diverse units aan de muur langs het ruime terras hangen. En bij binnenkomst blijken de diverse vertrekken van het fraaie restaurant eveneens goed voorzien van AM-1’s.

Via Xenos Music & Media, een professioneel muzieksystemen voor horeca, retail, fitness en sportverenigingen wordt het gehele reastaurant vanuit de centrale computer aan de balie van muziek voorzien. De aansturing en bediening van de Bowers & Wilkins luidsprekers wordt gedaan door Laud Media, een Noors bedrijf gespecialiseerd in high-end audio voor pro installaties zoals restaurants, winkels en hotels. Via UTP-netwerkkabels wordt gebalanceerde analoge audio over lange afstanden gedistribueerd en via compacte maar krachtige versterkers omgezet naar muziekweergave. Dankzijk panelen kan de audio installatie eenvoudig bediend worden, zelfs in een grotere toepassing – zoals bij Oonivoo met meerdere audio zones. 

Aardig detail: het team van Oonivoo heeft voor iedere ruimte een andere playlist, en zelfs de dames- en herentoiletten zijn gescheiden zones. Op deze plek zijn mooi verdeeld en in dezelfde kleur als het plafond zwart gespoten CCM632’s verwerkt. Wie goed oplet, ziet naast het trotse Michelin-logo met jaartal 2020 ook een plakkaat van Bowers & Wilkins aan de muur hangen: ‘True Sound by Bowers & Wilkins – listen and you’ll see’.

JNV uit Den Bosch: voor al je inbouwoplossingen

Ok, dus we kozen in deze aflevering meer voor een product dan voor een dealer, en een restaurant is bepaald geen audiospeciaalzaak. Om dat recht te zetten, namen we contact op met JNV Audiovisuele Smaakmakers in Den Bosch, het bedrijf dat AV- en domotica-oplossing verhuurt en verkoopt, en rond de verbouwing van Oonivoo verantwoordelijk was voor de plaatsing van de in totaal 17 AM-1’s bij Oonivoo.

JNV realiseert op eigen wijze en met passie de beste audiovisuele beleving in kantoorgebouwen, universiteiten, scholen en woonhuizen. "Hierbij trekken wij graag een parallel met het bereiden van een sterrenmaaltijd, een smaakbeleving. Wij geloven in eerlijke oplossingen, met passie bereidt en voorzien van de beste ingrediënten op vlak van audio, video, domotica en automatisering. Met flexibele en op maat gemaakte concepten brengen we mensen met elkaar in verbinding. Van vergaderen, draadloos presenteren en videoconference oplossingen tot domotica en volledige gebouw automatisering." 

“Als het om smaak gaat heeft iedereen een mening, ook wij. Zeker als het gaat om topgerechten. Een topgerecht vraagt namelijk om een perfecte samenhang tussen ingrediënten en smaken. Wij geloven in eerlijke oplossingen, met passie bereid en voorzien van de beste ingrediënten op vlak van audio, video, domotica en automatisering. Onze klanten ervaren zo de smaak van eerlijk bereide audiovisuele projecten waar evenwicht in innovatie, kwaliteit en duurzaamheid centraal staat.”

Bowers & Wilkins AM-1

De AM-luidspreker is uitgevoerd in wit of zwart, met afneembare grill, maar kan worden overgespoten in iedere kleur, afhankelijk van de gewenste uitstraling. Ook kan de grill worden voorzien van een andere kleur akoestisch speakerdoek, met een verrassend frisse uitstraling als resultaat. Op de ISE enkele jaren terug troffen we ze aan versierd met verschillende ‘skins’, waaronder enkele van de hand van Davey ‘Waxx’ Verhaeghe.

De AM-1 is verkrijgbaar voor een prijs van € 299 per stuk. Meer informatie over de luidspreker en een overzicht van alle dealers vind je hier.

MERK

EDITORS' CHOICE