NIEUWSMagico

Magico M9: het vlaggenschip van de vlaggenschepen?

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Magico heeft de M9 onthuld, een vloerstaande vierweg luidspreker die overloopt van de superlatieven. De M9 is groot, de M9 is zwaar en de M9 is duur. Uiteraard is de nieuwe M9 voorzien van de nieuwste technische inzichten van Magico, zoals de bekende tweeter van beryllium. De kast van de M9 heeft een binnen- en buitenhuid van koolstofvezel met daartussen een aluminium honingraatstructuur. Naar verwachting komt de M9 in de vierde kwartaal van 2020 op de markt. En de prijs? Dit is de categorie "wie het moet vragen, kan het niet betalen".

Magico M9: vierweg vloerstaande luidspreker

“Een samenvatting van onze ongehinderde aanval op de grenzen van dynamisch luidsprekerontwerp, de nieuwe Magico M9 zet nieuwe maatstaven in muzikaliteit en transparantie. Dit vierweg vloerstaandersysteem met zes drivers heeft 's werelds eerste luidsprekerbehuizing die de binnen- en buitenhuid van koolstofvezel combineert met een revolutionaire aluminium honingraatkern. Inbegrepen bij de M9 is een state-of-the-art externe analoge actieve crossover, de MXO. Deze zorgvuldig vervaardigde eenheid is intern ontworpen en verwerkt de scheiding van bas / middenbasfrequentie. Bovendien profiteert de M9 van onze nieuwste generatie Nano-Tec-luidsprekerconussen, met aluminium honingraatkernen. Het resultaat is een openbaring, een luidspreker die intense crescendo's met onbeperkte kracht kan presenteren," aldus de Amerikaanse luidsprekerbouwer Magico op zijn website.

Magico M9: koolstofvezelbehuizing met aluminium honingraatkern

De luidsprekerbehuizing dient het geluid volledig door te laten, zonder mee te 'zingen' met de muziek. Het regelen van kasttrillingen zonder energie op te slaan, blijft een van de grootste uitdagingen voor een ontwerper van luidsprekers. De zoektocht naar de ultieme behuizingen heeft het bedrijf er naar eigen zeggen toe aangezet om de nieuwste materiaalkunde, computermodellen en nauwgezette assemblage na te streven. De M9 vertegenwoordigt een nieuwe mijlpaal in die reis: 's werelds eerste luidsprekerbehuizing met koolstofvezel binnen- en buitenhuiden over een aluminium honingraatkern. Deze technologie vermindert het totale gewicht (dat overigens nog steeds 454 kilogram per luidspreker bedraagt), maar verdubbelt de structurele stijfheid.

De behuizing bevat ook onze nieuwste toepassing van beperkte laagdemping met behulp van ruimtevaartcomposieten, plus bekende kenmerken van de Magico-constructie, waaronder een stootbord van 6061 T6 vliegtuigaluminium en voor-naar-achter spanstangen. Door middel van vele rondes van Finite Element Analysis-modellering heeft Magico het ontwerp van de behuizing verfijnd om resonanties en elke mogelijkheid van opgeslagen energie te onderdrukken. Ook is de organische vorm van de behuizing gekalibreerd en het voorste schot bewerkt om diffractie-effecten tot bijna nul te beperken. Geluidsgolven van de drivers verspreiden zich zonder belemmering en het verschil is hoorbaar. Het resulterende geluidsveld repliceert dat van de opnameruimte. Hoewel de M9 een indrukwekkende fysieke aanwezigheid heeft, verdwijnt hij in sonische termen volledig.

Magico M9: nieuwe dome-tweeter met berylliumdiamant

Magico heeft al lang geleden vastgesteld dat het buigen en bewegen van een niet-zuigerbeweging in een zachte dome-tweeter leidt tot grootschalige vervorming. Daarom is gekozen voor de hoge sterkte en het lichte gewicht van beryllium. Magico ging nog verder en verbeterde de eigenschappen van beryllium met de ongelooflijke stijfheid van diamant, zorgvuldig aangebracht door chemische dampafzetting. Dit stelde het bedrijf in staat om groter te worden, 's werelds eerste beryllium dome van 28 millimeter te bouwen en de prestaties te verbeteren zonder het nadeel van het extra gewicht van diamant.

Nu verhoogt de M9 de inzet met een nog verfijndere beryllium-diamanten dome-tweeter van 28 millimeter. De nieuwe aandrijfeenheid levert hoogfrequente reproductie met buitengewone nauwkeurigheid, bevestigd door laserinterferometrietests en door zorgvuldig te luisteren. De luisteraar hoort microdynamica met een nog grotere subtiliteit, waardoor muzikale details met nog grotere helderheid worden onthuld.

Magico M9: achtste generatie Nano-Tec-kegels met aluminium honingraatkern

“Ons vasthouden aan de stijfheid van het membraan en de zuigerbeweging dreef ons er ook toe om 's werelds eerste luidsprekerconussen met ongelooflijk sterke grafeen nanobuisjes aan te bieden. Elke conus in de M9 bevat ons achtste generatie Nano-Tec-ontwerp. Met dit ontwerp was Magico de eerste ter wereld met een aluminium honingraatkern ingeklemd tussen grafeen/koolstofvezelhuiden. In eerdere Nano-Tec-kegels zorgden de skins voor alle stijfheid en de kern voor demping. De aluminium honingraat verandert alles en biedt een kernmateriaal dat zo stijf is dat we 26.500 pond (12.000 kilogram) druk moeten uitoefenen om onze 15-inch conussen te vormen. Deze extra stijfheid duwt resonantiefrequenties ver voorbij de hoorbaarheid en vereist nauwelijks enige demping.

Grafeen, het kenmerk van de Nano-Tec-kegels, is een hexagonaal rooster van slechts één atoom dik koolstof. Grafeen combineert ongelooflijke stijfheid met de hoogste treksterkte van elk materiaal dat de wetenschap kent, bij benadering zo'n 40 keer dat van koolstofstaal. De resulterende conus is zo stijf dat hij, omgekeerd op de grond, niet zal vervormen na overreden te zijn door een sedan. Met onze verfijningen van de achtste generatie resulteert deze ongekende kracht in de meest nabije benadering van pure zuigerbeweging ooit.

Magico M9: 3, 4 en 5-inch spreekspoelen op geventileerde pure Titanium-vormers

Terwijl een conusdriver intense muzikale pieken speelt, kunnen de spreekspoeltemperaturen in één seconde hoger worden dan 40° C. Verwarming kan de gelijkstroomweerstand van de spreekspoel verdubbelen, de frequentieresponscurve wijzigen en de muziek tot 3 dB comprimeren . Dat is een aanzienlijke non-lineairiteit. Magico-drivers overwinnen deze vervormingen. De spreekspoelen van de M9-conus zijn groot, t.w. 3, 4 en 5 inch in diameter, en dit zorgt voor een veel snellere afvoer van warmte en meer controle over de conus. Ventilatieopeningen in de spreekspoelvormers zorgen voor een ander niveau van warmteafvoer. Magico heeft gekozen voor vormers van puur titanium vanwege de ideale combinatie van stijfheid en weerstand tegen wervelstromen.

Magico M9: onderhangende spreekspoel en extra grote neodymiummagneten

De kracht die het magnetische circuit op de spreekspoel uitoefent, kan tot wel 50% afnemen als de spreekspoel weg beweegt van de centrale rustpositie. Deze drop-off kan asymmetrisch zijn. De beweging volgt het ingangssignaal niet getrouw, waardoor aanzienlijke harmonische en intermodulatievervorming wordt gegenereerd.

Magico’s Nano-Tec-drivers oefenen absolute controle uit over de beweging van de spreekspoel door onderhangen spreekspoelen te leveren in een magnetisch circuit met een enorm vermogen. We gebruiken neodymiummagneten met 16 keer de magnetische energie per volume-eenheid in vergelijking met ferriet. In plaats van een reeks kleine Neodymium-magneten, selecteren we ongewoon grote Neodymium-ringmagneten. Als extra maatregel tegen asymmetrie zetten deze drivers een bijpassende magneet bovenop. Het resultaat is een enorme fluxdichtheid, tot 1,7 Tesla (17.000 Gauss), gehandhaafd over ongebruikelijk lange luchtspleten, tot 36 mm.

Magico M9: drivers

Het nieuwe vlaggenschip heeft, afgezien van de eerder beschreven tweeter, de volgende drivers aan boord.

 • 6-inch midrange-driver (x1). De nieuwe midrange heeft een opmerkelijke 4-inch spreekspoel om de lineaire output tot 120 dB SPL op één meter te helpen behouden. Dit resulteert in een onmeetbaar lage vervorming over het gehele werkbereik van de driver.
 • 11-inch mid bass-drivers (x2). Deze geheel nieuwe driver bevat een N48H-kwaliteit Neodymium-ringmagneet van ongebruikelijke grootte: 120 mm diameter x 8 mm hoogte, plus een tweede bijpassende magneet bovenop voor volledige controle over de beweging van de spreekspoel. Het is een nieuwe maatstaf in lineairiteit.
 • 15-inch basdrivers (x2). De nieuwe basdriver heeft een conus gevormd door 26.500 pond druk. Een ongewoon lange luchtspleet van 36 millimeter maakt een enorme lineaire uitslag van  ± 15 millimeter  bij hoge gevoeligheid mogelijk. Je hoort de laagste drie octaven bas met volledige extensie en geen overdrijving in het midden.

Van conusmaterialen tot spreekspoelen tot magnetische circuits, elk van deze kenmerken verbetert de lineairiteit en vermindert hoorbare vervorming. Samen vertegenwoordigen ze de letterlijke stand van de techniek. Dit zijn de meest geavanceerde dynamische drivers ooit gemaakt, aldus Magico.

Zoals altijd wordt ieder driverontwerp gesimuleerd, geoptimaliseerd en getest met de nieuwste Finite Element Analysis-tools. Met computertesten kan tegelijkertijd akoestisch, mechanisch, elektromagnetisch en thermisch gedrag worden geëvalueerd. Het test- en optimalisatieproces wordt uitgevoerd op het hele luidsprekersysteem.

Magico M9: Magico analoge crossover (MXO)

De 120 Hz crossover-frequentie tussen de bas- en middenbas-drivers vormt een bijzondere uitdaging. Bij zo'n lage frequentie zou een passieve crossover enorme spoelem en condensatoren nodig hebben. Zelfs als de allerbeste onderdelen met zorg werden beluisterd en geselecteerd, zouden dergelijke grote circuitelementen onvermijdelijke, aanzienlijke verliezen veroorzaken. Om dit probleem op te lossen, heeft Magico een analoge, actieve tweeweg crossover gemaakt, genaamd Magico Analog Crossover of MXO. Deze substantiële component zorgt voor steile filterhellingen zonder concessies te doen aan de signaalkwaliteit.

Het nauwgezette ontwerp van de crossover is voorzien van Linkwitz-Riley-filters om hellingen van 24 dB per octaaf te leveren bij de cross-overfrequentie van 120 Hz. De analoge crossover is intern ontworpen vanuit het eigen platform en is volledig uitgebalanceerd met volledig discrete circuits van input tot output. Open architectuur biedt ruimte voor aanvullende filtertopologieën. Nauwkeurige stapverzwakkers bieden 0,5 dB / stapregeling van elke uitgang, met behulp van een gepatenteerde techniek om zuiverheid in het signaalpad te garanderen. Het externe voedingschassis regenereert AC en past actieve regeling toe op elk deel van het circuit.

De aansturing van een paar M9-luidsprekers vereist twee stereo- of vier mono-versterkers.

De M9 tweeter, midrange en mid-bass drivers worden bestuurd door een passieve crossover in drie richtingen met een akoestisch doelwit met 24 dB-per-octaaf Linkwitz-Riley-filters. Het ellipsvormige symmetrie crossover-ontwerp van Magico behoudt de maximale frequentiebandbreedte met minimale IM-vervorming.

Magico M9: technische specificaties

Drivers:

 • 1,10-inch met diamant beklede Beryllium-tweeter (x1)
 • 6-inch Gen 8 Magico Nano-Tec-kegel met aluminium honingraatkern (x1)
 • 11-inch Gen 8 Magico Nano-Tec-kegels met aluminium honingraatkern (x2)
 • 15-inch Gen 8 Magico Nano-Tec-kegels met aluminium honingraatkern (x2)

Gevoeligheid: 94 dB
Impedantie: 4 Ohm
Frequentiebereik: 18 Hz tot 50 kHz
Belastbaarheid: 20 Watt (min) tot 2.000 Watt (max)

Afmetingen:

 • Luidspreker: 203 x 102 x 51 centimeter
 • Crossover: 20 x 46 x 51 centimeter
 • Crossover voeding: 20 x 46 x 51 centimeter

Gewicht:

 • Luidspreker: 454 kilogram per stuk (dat is 1.000 lbs)
 • Crossover: 18 kilogram
 • Cross-overvoeding: 27 kilogram

 

Magico M9: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting komt de M9 in de loop van het vierde kwartaal in de winkel te staan. Prijsinformatie voor de Benelux hebben wij nog niet vernomen. Maar wie moet vragen naar de prijs, zal de M9 niet kunnen betalen.

MERK

EDITORS' CHOICE