NIEUWSPS Audio

PS Audio lanceert hifiplatenlabel Octave Records

Het Amerikaanse audiobedrijf PS Audio heeft de lancering van een nieuw platenlabel aangekondigd. De nieuwe muziekuitgever heet Octave Records en heeft twee doelstellingen. De eerste doelstelling is muziek opnemen in een meer dan gebruikelijke resolutie resulterend in een meer dan gemiddelde geluidskwaliteit. De tweede doelstelling is een goede betaling van de betrokken muzikanten. Het eerste product is een SACD/CD getiteld Out of Thin Air van pianist en componist Don Grusin.

Octave Records: filosofie en opnametechniek

“Onze missie bij Octave Records is eenvoudig: respecteer muzikanten door ze eerlijk te betalen en respecteer hun muziek door het tot leven te brengen in de hoogst mogelijke kwaliteit. Te vaak moeten muzikanten de productiekosten dragen, waardoor ze weinig of geen inkomsten overhouden, of zelfs schulden maken. En de kwaliteit van hun opnames eindigt op de laatste plaats. Wij bij PS Audio en Octave Records zijn toegewijd aan het corrigeren van deze ongelijkheden. Om muzikanten te ondersteunen, dekt Octave 100% van alle studio-, mix-, mastering-, productie-, distributie- en marketingkosten, zodat artiesten rechtstreeks kunnen delen in de inkomsten uit winkelverkopen - terwijl ze het eigendom van hun muziek behouden,” aldus de verklaring van PS Audio op zijn website.

Octave Records is volgens de Amerikaanse fabrikant van hoogwaardige audioapparatuur toegewijd aan het aanbieden van opnamen van de hoogste kwaliteit in formaten met hoge resolutie, waaronder pure DSD op SACD, evenals 192 kHz PCM. Octave, gevestigd in Boulder, Colorado, maakt naar eigen zeggen gebruik van 's werelds beste studioapparatuur, gebaseerd op het veelgeprezen Sonoma DSD opname-, mix- en mastering-systeem.

Gus Skinas, een beroemde mastering-engineer, heeft honderden albumcredits en heeft geholpen bij het ontwerpen van het Sonoma-systeem. Octave Records neemt uitsluitend op op het Sonoma multi-track werkstation dat gebruik maakt van pure 1-bit Direct Stream Digital (DSD) technologie. Vanaf het begin van het formaat heeft Gus Skinas aan talloze DSD-opnames en de totstandkoming van SACD’s en andere hoogwaardige uitgaven gewerkt, waaronder heruitgaven van bijna twee dozijn titels van de Rolling Stones, plus talloze klassiekers van Nat King Cole, Pink Floyd, Aerosmith, Sheryl Crow, George Harrison en anderen.

“Zodra een artiest audio met hoge resolutie ervaart, kan hij niet meer terug. Sonoma brengt deze muziek met hoge resolutie in de huiskamer. Sonoma gebruikt 1-bit Sigma-Delta-technologie voor het opnemen van muziek, waarvan we merken dat dit het karakter en het gevoel heeft van analoge tape. Ik ben ervan overtuigd dat digitale PCM-muziek met lagere samplefrequenties vervormingen in het tijddomein heeft die niet gemakkelijk kunnen worden gemeten, maar waarvan de hersenen weten dat ze niet helemaal juist zijn. Als het goed is gedaan, lost DSD dat op,” aldus de verklaring van Gus Skinas.

Octave Records: Out of Thin Air van Don Grusin

Octave's eerste release, Out of Thin Air, is van de beroemde pianist en componist Don Grusin. Don nam op met honderden artiesten en ontving drie Grammy-prijzen, waarvan de laatste voor zijn live-album The Hang uit 2006. Zijn opnameprojecten en live optredens brachten hem de wereld rond. Hij is de oprichter van Moose Sound LLC, een opnamestudio buiten Salida, Colorado, waar Out of Thin Air werd opgenomen.

Don Grusin groeide op in Littleton, Colorado, studeerde in de jaren zestig aan de University of Colorado Boulder en ging economie doceren. Tegelijkertijd streefde hij zijn muzikale interesses na en in de jaren zeventig begon hij tijdens het lesgeven aan het Foothill College te spelen met de Latin-jazz Bay Area-superband Azteca. Toen Don een uitnodiging kreeg van Quincy Jones om zich bij zijn tourband te voegen, wijdde hij zich fulltime aan muziek, als bandleider en studiomuzikant in Los Angeles.

Don heeft met verschillende artiesten gewerkt, waaronder Quincy Jones, Sergio Mendes, Zoot Sims, Joe Pass en vele anderen; en met de Friendshipband uit de jaren 80, met gitarist Lee Ritenour, drummer Alex Acuna, saxofonist Ernie Watts, bassist Abe Laboriel en percussionist Steve Forman. Don's oudere broer, bekend componist / pianist / producer en mede-oprichter van GRP Records, Dave Grusin, had een grote invloed op Don's interesse en benadering van muziek in het algemeen en in jazz in het bijzonder. Ze speelden vele jaren samen op The Conference of World Affairs op CU en speelden regelmatig concerten met twee piano's tijdens tours in de VS en internationaal.

Out of Thin Air is een prachtige verzameling muziek met meesterlijk solopianospel van Don Grusin. Het is volgens het kersverse Octave Records de ultieme referentie om te laten horen hoe een piano tot leven kan komen in de huiskamer. Deze verzameling pure DSD-opgenomen muziek is naar eigen zeggen ronduit verbluffend, zowel muzikaal als sonisch. Met de hand gemasterd en samengesteld door Gus Skinas, is elk van de twaalf nummers een sonisch meesterwerk dat je in je collectie wilt hebbe, aldus Octave Records. Deze set met twee schijven bevat een dubbellaagse SACD met pure DSD en een uniek beheerde cd-laag, die kan worden afgespeeld in elk cd-loopwerk en een DVD met een hoge resolutie van 24-bit/176 kHz PCM en DSD.

Octave Records, Out of Thin Air: prijs en leveringsinformatie

Out of Thin Air kost op de website van PS Audio 29 dollar. De verzendkosten naar plaatsen buiten de VS zijn 15 dollar. Een belangstellende moet natuurlijk wel rekening houden met wisselkoersschommelingen, eventuele invoerheffingen en het lokale BTW-tarief.


EDITORS' CHOICE