NIEUWSElac

Elac Concentro S 509: nieuwe droomluidspreker?

De Duitse luidsprekerbouwer Elac heeft de Concentro S 509 aangekondigd. “Een lust voor het oog en tegelijkertijd een precisiegereedschap, de nieuwe Elac Concentro S 509 kan nauwelijks beter omschreven worden,” aldus de fabrikant. De nieuwe luidspreker is naar eigen zeggen het resultaat van gecumuleerde expertise verkregen door tientallen jaren van luidsprekerconstructie en uitstekende handmatige vaardigheden. De koper kan kiezen uit een witte, zwarte en notenhouten uitvoering.

Elac Concentro S 509: vloerstaande vierweg luispreker

De vorm van de nieuwe Concentro S 509 van het Duitse Elac is het resultaat van de symbiose van het extravagante ontwerp van de grote Concentro’s en de heldere ontwerptaal van de Vela-productlijn De gebogen baffle en de taps naar achter lopende behuizing vormen de basis voor een uitstekende akoestiek. De trapeziumvormige basisvorm en de poten aan de achterkant, die de Concentro S 509 op naaldhakken lijkt te zetten, zorgen voor een krachtig, natuurlijk en elegant uiterlijk. Hun indrukwekkende buitenafmetingen vormen een canvas voor het uitgebreide, hoogglans lakwerk en het edele fineer van echt hout, aldus Elac.

Het akoestische hart van de Concentro S 509 is de stepX-JET: een concentrisch chassis bestaande uit de nieuwe JET 5c tweeter en een midrange met een aluminium conus. Een gepatenteerde technologie maakt door middel van verwisselbare DCR's (Directivity Control Ring) een aanpassing van de richtingkarakteristiek in het middenbereik aan de individuele ruimtelijke omstandigheden mogelijk. Dankzij de verschillende DCR's (drie aluminium DCR's bij de levering inbegrepen) kan de verhouding tussen directe en diffuse geluidscomponenten in de luisterzone worden geperfectioneerd.

De stepX-JET wordt ondersteund door een bas-midrange gemaakt in AS-XR-technologie aan de voorkant. Vier zijdelings geplaatste, krachtige lange slag woofers met een diameter van 180 millimeter zorgen voor uitstekende prestaties in het basbereik. De speciale ICD-opstelling (Impluse Compensated Design) garandeert een voorgevormde basweergave zonder kleuring als gevolg van ongewenste mechanische trillingen.

Elac Concentro S 509: technische gegevens

De nieuwe vloerstaander van Elac is een vierweg basreflex systeem met cross-overfrequenties op 120 Hz, 400 Hz en 2.600 Hz. Het frequentiebereik loopt van 22 Hz tot 50 kHz. De impedantie is gemiddeld vier Ohm met een minimum van 3,2 Ohm bij 360 Hz. De gevoeligheid is 88 dB (2,83 Volt / 1 meter). Ze wegen 42,8 kilogram per stuk en zijn 132 centimeter hoog.

Elac Concentro S 509: prijs en leveringsinformatie

De Concentro S 509 is verkrijgbaar in hoogglans afwerkingen (zwart en wit) en in walnoot hoogglans fineer. De officiële prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt, maar – louter ter indicatie –  op een Duitstalige website zagen wij een prijs van 8.499 euro per stuk.

EDITORS' CHOICE