NIEUWS

Eon Art Boson: geïntegreerde monoblok versterker

Het in Canada gevestigde audiobedrijf Eon Art heeft de Boson aangekondigd, een geïntegreerde monoblok versterker. De Boson is dus een mono versterker, maar dan wel met een volumeregeling. Mede om die reden is de Boson volgens Eon Art zeer geschikt voor bi-amping of tri-amping configuraties. Bovendien is de Boson een hybride versterker met zowel klasse A als klasse D techniek aan boord en een mix van buizen en halfgeleiders.

Eon Art Boson: mono versterker met buizen en halfgeleiders

Eon Art is een relatief klein Canadees audiobedrijf met een portfolio dat volgens de website uit drie producten bestaat: een tweetal vloerstaande luidsprekers en een stereoversterker genaamd Quark. Eon Art heeft nu de Boson aangekondigd, een mono versterker die lijkt op de Quark. De Boson zit vol met bijzondere ontwerpkeuzes.

Elke Boson is uitgerust met een eigen voortrap gebaseerd op buizen. Aan boord bevinden zich drie stuks Tesla E88CC JJ (6922 / 6H23N-EB), waarna het signaal wordt overgedragen aan vijf buizen, waaronder een JJ TESLA 5AR4 / GZ34, één 12AX7, een paar 6V6G en een 0B2. Een halfgeleider impedantie- en aanpassingsbuffercircuit samen met een halfgeleider klasse A-ingangstrap beheert en filter naar eigen zeggen het signaal voordat het wordt doorgegeven aan de klasse D uitgangstrap. De Boson kan maximaal 250 Watt aan acht Ohm en 400 Watt aan vier Ohm leveren met slechts twee transistors, zegt het in Quebec gevestigde merk. Andere vermelde specificaties zijn een THD + N bij 208 Watt (RMS) van 0,3494% en een gemeten frequentierespons van 20 Hz tot 20 kHz bij 0,853 dB.

Een regelcircuit met een interne microprocessor doet verschillende metingen en beheert de parameters van de klasse D-sectie en de eerste drie versterkingtrappen (impedantie-aanpassing, versterking, filters). Dit lost volgens de fabrikant de gebruikelijke problemen op van het koppelen van klasse D-circuits met buizen. Dat regelcircuit is intern verbonden met twee andere microprocessors, één die de voorversterkersectie beheert en de andere die belast is met volumeregeling, bronselectie en infrarood- en bluetooth-afstandsbedieningen, evenals de link tussen de verschillende exemplaren van de Boson. Bovendien zit de Boson vol met stroom-, spannings-, weerstands- en temperatuursensoren, allemaal factoren die een significant effect hebben op de prestaties.

De condensatoren die op het pad van het audiosignaal worden gebruikt, zijn allemaal van bekende en gerespecteerde merken, zoals Amtrans, Clarity, Duelund, Mundorf en Solen. Eon Art zegt dat het gebruik van condensatoren zo is georganiseerd dat er geen faserotatie aan de uitgang is. De Boson maakt gebruik van meerdere ferro-elektromagnetische schilden en verschillende Faraday-kooien van aluminium en koper om de meer kritieke gebieden te beschermen. Volgens Eon Art heeft de Boson twintig procent meer vermogen en tweemaal de reserve vergeleken met de Quark, zijn kleine broertje; waardoor de weergave nog meer bodem krijgt. Eon Art heeft het gebruik van relais en mechanische potentiometers voor volumeregeling vermeden, ten gunste zeer precieze metaalfilm weerstanden die ook worden gebruikt in medische apparatuur.

Al die technologie kan gemakkelijk worden uitgetrokken, omdat behuizing van de Boson een lade heeft met de printplaat. Dit biedt niet alleen gemakkelijke toegang tot het inwendige van de Boson, maar maakt mogelijke toekomstige upgrades makkelijker, evenals vervanging van componenten. De versterker zou daarom een lange levensduur hebben en min of meer toekomstbestendig zijn.

De gebruiker kan maximaal zes Bosons aansluiten op dezelfde bron via een interne Lundahl-splitter, die overigens kan worden omzeild bij gebruik van de Boson in dual mono modus. Bovendien is het eenvoudig om alle versterkers in een systeem te bedienen. Ten eerste kan het worden gedaan met de knoppen op het front van één van de Bosons in het systeem, terwijl de anderen de opdracht automatisch kopiëren. Verder is er natuurlijk een afstandbediening en als laatste is er de mogelijk om het systeem met een computer te bedienen.

Standaard ingangen zijn vier stuks cinch. Er is echter een optionele ingangsmodule die cinch, XLR, een phono-trap voor mm-elementen en een DA-converter toevoegt.

Elke printplaat wordt onderworpen aan rigoureuze geautomatiseerde tests na het lassen van de componenten met behulp van specifieke geautomatiseerde analysers. De apparatuur wordt vervolgens getest op uithoudingsvermogen en stabiliteit gedurende een periode van vierentwintig uur op vol vermogen onder het oog van een 64-kanaals M300 Acquisition Center.

Naast het luisteren naar elke Boson in een referentiesysteem, wordt het, voordat het de fabriek verlaat, getest met een Audio Precision-analyser om er zeker van te zijn dat het complexe muzikale signalen reproduceert, aldus Eon Art. Elke stap van de montage en het kwalitatieve proces wordt gedocumenteerd en ondertekend door de verschillende betrokkenen in een certificaat dat vervolgens wordt afgegeven aan de koper.

Ten slotte is het zeven millimeter dikke chassis gemaakt van een geborstelde aluminiumlegering met een snel toegankelijk railsysteem en het 19 mm massieve voorpaneel het werk van Oracle Audio. Dat is hetzelfde bedrijf dat de Delphi draaitafels maakt.

Eon Art Boson: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet of en wanneer de Eon Art Boson in de Benelux leverbaar zal zijn. Ook hebben wij nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen. Louter ter indicatie, op een Engelstalige website zagen wij een prijs van 32.000 Britse ponden.


EDITORS' CHOICE