NIEUWSMarten

Marten Parker: nieuwe productlijn van luidsprekers

De Zweedse luidsprekerfabrikant Marten heeft een nieuwe productlijn genaamd Parker gelanceerd. De Parker-productlijn heeft thans drie leden genaamd, Duo, Trio en Quintet. De koper kan kiezen tussen een keramische tweeter of een diamant tweeter. “Parker begon als een update van de Heritage-serie, maar de upgrades naar technologie en build waren zo radicaal dat we in plaats daarvan een nieuwe serie hebben gemaakt,” aldus Leif Olofsson hoofdontwerper van Marten.

Marten Parker Duo: tweeweg monitorluidspreker

De kast van de tweeweg Parker Duo van Marten heeft slanke, taps toelopende zijkanten gemaakt van M-board, een meerlagig materiaal dat volgens Marten extreme resonantiereductie biedt. De Parker Duo is zo resonantievrij dat hij volledig in het geluidsbeeld verdwijnt. De nieuw ontworpen kast combineert visuele aantrekkingskracht met een zeer goed geluid, aldus Marten.

De keramische drivers zijn op maat ontworpen door hoofdontwerper Leif Olofsson om te voldoen aan de behoeften van een luidspreker in deze klasse. Elke unit heeft een zeer lange lineaire uitslag en maakt gebruik van het krachtige Neodynium-magneetsysteem voor controle. Op maat ontworpen componenten zorgen voor een meer holistische manier om een systeem te bouwen, waardoor de Parker Duo een verfijnde Marten-luidspreker is.

De bas / midrange keramische driver heeft een relatief groot oppervlak van 7,5 inch wat resulteert in een groot, nauwkeurig geluidsbeeld en een geweldige dynamiek. De passieve aluminium radiator met een diameter van 9 inch geeft controle en dynamiek. Een luidspreker in deze klasse vereist immers de ultieme basweergave.

De optionele standaard is ontworpen door Marten, zodat deze samenwerkt met Parker Duo. Drie extreem stijve pilaren zijn gemonteerd op een stalen voetplaat die is verzwaard voor stabiliteit. De nieuwe Marten-pucks van IsoAcoustics verminderen de resonantie verder, waardoor de spreker van het geluidsbeeld wordt vrijgemaakt en tegelijkertijd gecontroleerd geluid en gedetailleerde, rijke bassen worden geleverd.

De Parker Duo kan worden geüpgraded naar de Diamond-editie Marten plaatst dan een Diamond-tweeter, geavanceerdere crossover-componenten, verbeterde terminals en interne Jorma Statement-kabels.

Marten geeft een gevoeligheid op van 88 dB (2,83 Volt) en een impedantie van 6 Ohm (minimaal 3,1 Ohm). Het frequentiebereik loopt van 36 Hz tpt 40 kHz (+/- 2 dB). De cross-overfrequentie ligt op 2,2 kHz

Marten Parker Trio: 2,5 weg vloerstaander

De Trio is een 2,5-weg vloerstaander die dezelfde kastconstructie heeft als de Duo, maar dan groter uitgevoerd. De Trio heeft een extra middentoner/woofer en een extra passieve radiator. De afmetingen en specificaties van de drivers zijn gelijk aan die van de Duo.

De gevoeligheid ligt met 91 dB wat hoger dan bij de Duo. De Trio pakt op bij 26 Hz en gaat ook tot 40 kHz. De cross-overfrequentie ligt ook op 2,2 kHz. De impedantie is hetzelfde als die van de Duo, dus 6 Ohm (minimaal 3,1 Ohm).

Ook de Trio kan worden opgewaardeerd naar een Diamond-versie.

Marten Parker Quintet: 2,5-weg vloerstaander

Ook de vloerstaande Quintet is een 2,5-weg luidspreker met een cross-overfrequentie van 2,2 kHz. De Quintet verdubbelt echter het aantal middentoner/woofers van de Trio: de Quintet heeft vier middentoner/woofers en vier 9-inch passieve aluminium radiatoren.

De Quintet pakt dus nog iets lager op, d.w.z. bij 24 Hz en gaat net als zijn kleinere gezinsleden door tot 40 kHz. De gevoeligheid is met 93 dB hoog te noemen. Ook de cross-overfrequentie van de Quintet ligt op 2,2 kHz.

Overigens, alle modellen in de Parker-serie kunnen worden verheven tot de Diamond-editie.

Marten heeft naar eigen zeggen uitstekende cross-overfilters gebouwd en alle Parker-leden zijn voorzien van een enkele WBT Nextgen luidsprekeraansluiting. De koper kan kiezen uit een drietal uitvoeringen: 1. piano walmoot (hoogglans), 2. mat walnoot, en 3. piano zwart (hoogglans).

Marten Parker: prijzen en leveringsinformatie

We weten nog niet wanneer de levering van de leden van de Parker-productlijn in de Benelux zal beginnen. Ook hebben wij nog geen officiële prijsinformatie vernomen.


EDITORS' CHOICE