Lyngdorf MP-40: AV-processor met RoomPerfect-calibratie

Lyngdorf heeft de MP-40 uitgebracht, een AV-processor die is voorzien van Lyngdorf’s eigen RoomPerfect-techniek. De MP-40 AV-processor biedt volgens de fabrikant de ultieme bioscoopervaring aan homecinema liefhebbers met volledige Lyngdorf geluidskwaliteit, verwerkingskracht en alle prestaties van het topmodel MP-60. Het verschil met topmodel MP-60 is dat de MP-40 iets minder rijk is uitgerust met aansluitingen.

Lyngdorf MP40: surround sound processor

De MP-40 van het in Denemarken gevestigde Lyngdorf Audio beschikt over decodering en gebalanceerde uitgangen voor twaalf audiokanalen. De MP-40 is afgeleid van topmodel MP-60 maar deze laatste heeft meer kanalen en meer ingangen. Met drie HDMI-ingangen en één uitgang ondersteunt de nieuwe MP-40 HDMI 2.0b met de HDMI 2.1-functie eARC en Dynamic Lip-Sync. De MP-40 biedt verder ondersteuning van de surround-formaten DOLBY ATMOS, DTS: X en AURO-3D. De MP-40 biedt een videodoorvoer tot 18 Gbps en ondersteunt 4K 60Hz videostream inclusief Dolby Vision, HDR10 en HLG.

Met eARC kan een Dolby Atmos audio bitstream vanaf de televisie worden ‘teruggestuurd’ naar de processor, waardoor de geluidskwaliteit van de ingebouwde mediaspelers van de tv uitgebuit wordt. De MP-40 ondersteunt ook pass-through van het nieuwe HDR-formaat voor HLG (Hybrid Log Gamma) overdracht. De MP-40 heeft geen geforceerde koeling, dus je zult geen bijgeluiden van ventilatoren horen.

Lyngdorf RoomPerfect kamerakoestiek correctiesysteem

Lyngdorf is de uitvinder van RoomPerfect-kalibratie, een techniek die het geluid softwarematig afstemt op de luisterruimte na de luisterruimte te hebben ingemeten met een meetmicrofoon. Naar eigen zeggen levert dit op alle kanalen een surround sound ervaring die alles overtreft in zijn klasse. De frequentierespons geeft aan ± 0,5 dB van 20 Hz tot 20 kHz.

De RoomPerfect calibratie moet zorgen voor een perfecte surround sound-ervaring, ongeacht de aangesloten luidsprekers en ongeacht in welke kamer de opstelling is geplaatst. Dit maakt het gebruik extra (bas) luidsprekers en andere dure akoestische oplossingen volgens de fabrikant onnodig.

RoomPerfect heeft volledige controle over het bas management door intelligente en daadwerkelijke integratie van hoge- en middentoonluidsprekers en subwoofers. Waardoor het mogelijk is om een naadloze niveau-uitlijning te verkrijgen waarbij de gebruiker een levensecht geluidsbeeld ervaart in plaats van het geluid te horen via individuele luidsprekers. Dit geeft meer vrijheid bij het kiezen van luidsprekers en hun plaatsing in de luisterruimte. De gebruiker kan zijn kamer volgens Lyngdorf zonder consequenties inrichten zoals hij dat zelf wil. Bovendien garandeert dit kamerakoestiek correctiesysteem consistente prestaties, aldus Lyngdorf.

Lyngdorf MP-40 surround sound network player

De MP-40 heeft een ingebouwde mediaspeler, die verbinding maakt met services zoals Spotify, Airplay, upnp en Roon, evenals internetradio. Via een bekabeld netwerk of een USB-aansluiting is er toegang tot een persoonlijke op FAT32 gebaseerde muziekbibliotheek en kan worden genoten van de inhoud in stereo of up-mixed in een surround sound-format.

Lyngdorf MP-40: geluid naar smaak instellen

In de MP-40 is een voicing tool ingebouwd die het mogelijk maakt 32 verschillende programmeerbare geluidsinstellingen te maken. Dit is mogelijk voor iedere afzonderlijke in- of uitgang. De gebruiker kan zelfs een instelling maken die slechte opnames compenseert.

Iedere instelling kan tot acht filters gebruiken, allen met instelbaar volume en intensiteit. Al deze functies zijn via de web interface overzichtelijk in te stellen en laat het effect van ieder afzonderlijk filter duidelijk zien, maar ook een totaaloverzicht van de invloed op het gehele tonale spectrum.

Lyngdorf MP-40: bediening met een app op een smartphone of tablet

De Lyngdorf Remote-applicatie vindt automatisch de MP-40 die is aangesloten op het lokale netwerk en vervolgens zijn alle basisfuncties zoals ingangsselectie en volumeniveau aan te passen vanaf het handheld-apparaat (smartphone of tablet).

De ingebouwde mediaspeler kan rechtstreeks worden bediend en je hebt toegang tot muziekbestanden die zijn opgeslagen op geheugenschijven/sticks die zijn aangesloten op de Lyngdorf MP-40. Door naar links en rechts te vegen, krijg je toegang tot albumhoezen en word je geïnformeerd over de signaalresolutie.

De Lyngdorf Remote Application is gratis te downloaden vanaf zowel IOS als Android.

Lyngdorf MP-40 prijs en leveringsinformatie

De MP-40 komt beschikbaar in juli 2020. De prijs voor de Benelux moet nog bekend worden gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE