NIEUWS

In memoriam Florian Schneider-Esleben, oprichter van Kraftwerk

Florian Schneider-Esleben, mede-oprichter van de legendarische Duitse Krautrockgroep Kraftwerk, is overleden. Dat heeft platenmaatschappij Sony vandaag in Berlijn bekendgemaakt, namens Ralf Hütter (73), die Kraftwerk samen met Schneider-Esleben heeft opgericht. Schneider-Esleben werd 73 jaar oud. De doodsoorzaak is (nog) niet duidelijk.

De Duitse muziekgroep Kraftwerk geldt als één van de pioniers van elektronische muziek. De samenwerking tussen Schneider en Hütter begon in 1968. In 1970 richtten ze de beroemde Kling-Klang-Studio op in Düsseldorf. Schneider was een multi-instrumentalist die als kind was begonnen met fluit spelen. Later speelde hij  onder meer synthesizer, vocoder en saxofoon. Kraftwerk brak in de Benelux door met de hit Autobahn. Hij is te horen op de baanbrekende Kraftwerk-albums Autobahn (1974), Radio-Activity (1975), Trans Europa Express (1977), Die Mensch-Maschine (1978) en Tour De France (2003).

Het elektronische geluid van Kraftwerk was een unicum voor de jaren zeventig. Leidraad in de thematiek van de band is de fascinatie door techniek. Kraftwerk had grote invloed op de ontwikkeling van elektronische muziek en op artiesten en bands als David Bowie, New Order en Depeche Mode.

Eind 2008 verliet Schneider-Esleben de groep om een solocarrière te beginnen. In 2014 mocht Schneider alsnog een Grammy voor zijn levenswerk in ontvangst nemen. Kraftwerk zou deze zomer op tournee gaan in Noord-Amerika vanwege de 50ste verjaardag van de groep, maar het coronavirus gooide roet in het eten.

Het was producent Robert Goerl die als eerste met het nieuws van het overlijden van Schneider_Esleben naar buiten kwam. Hij schreef op Facebook: “Oh nee, Florian Schneider, heb een goede reis." Ook producent Mark Reeder reageerde: “Vaarwel Florian. Je had een ongelofelijk impact op m’n leven. Mogen de neonlichten fel schijnen voor je.”


EDITORS' CHOICE