NIEUWSRega

Rega Aria MK3: nieuwe versie van instelbare phono-versterker

Het Britse audiobedrijf Rega heeft zijn bestaande phono-versterker Aria herzien en de MK3-versie gelanceerd. De Aria MK3 heeft net als zijn voorganger aansluitingen voor mm-elementen en mc-elementen en de circuits achter beide aansluitingen zijn verregaand instelbaar. De behuizing van de Aria is ook herzien om hem meer aan te laten sluiten bij de laatste generatie apparaten van het Britse audiobedrijf.

Rega Aria MK3: instelbare phono-versterker

De Aria MK3 van Rega zit tussen de modellen Fono en Aura Reference in en is een volledig analoge versterker, d.w.z. zonder digitale besturingscircuits. De aluminium behuizing schermt het interne circuit af van eventuele RFI-signalen. Rega stelt dat de ontwerpers hebben vermeden om overbodige gadgets op te nemen omdat ze het signaalpad belemmeren en de geluidskwaliteit verminderen. De Aria bevat veel innovatieve ontwerpideeën, waaronder een zelfinstellende servobesturing om het MC-ingangscircuit optimaal te houden en eventuele variaties in omgevings- of bedrijfstemperatuur te compenseren.

Beide trappen hebben hun eigen afzonderlijke ingangsbussen en ingangstrappen. Dit stelde Rega naar eigen zeggen in staat om op maat gemaakte ingangscircuits te ontwerpen voor elk type element zonder compromis. Signaalomschakeling wordt uitgevoerd op hoog niveau en lage impedantie (via relais), zodat het signaal niet verslechtert.

Rega Aria MK3: circuit voor mc-elementen

De mc-ingang maakt gebruik van parallel aangesloten, ruisarme FET's (Field Effect Transistor's) die zijn geconfigureerd als een samengesteld paar. Het gebruik van FET-transistors zorgt ervoor dat er geen bias-stroom door de spoel van het element stroomt zodat de delicate magnetische geometrie van de cartridge niet wordt verstoord. De mc-ingang heeft de mogelijkheid om weerstandsinvoerbelasting van 70 Ohm tot 400 Ohm en capacitieve belasting van 1.000 pF tot 4.200 pF te selecteren. De ingangsgevoeligheid kan via het achterpaneel met 6 dB worden gewijzigd.

Rega Aria MK3: circuit voor mm-elementen

De mm-ingang maakt gebruik van bipolaire ingangstransistors met een lage ruis, ook geconfigureerd als een samengesteld paar. Er zijn twee afzonderlijke voedingen voor elk kanaal en verdere subvoedingen voor elk van de ruisarme ingangscircuits. Elektrolytische condensatoren van Nichicon FG zijn gebruikt op kritieke posities in de voedingen. Polypropyleen condensatoren zijn gebruikt in het signaalpad en de EQ-circuits (RIAA-vereffening). Discrete schakelingen worden gebruikt in het hele signaalpad en zorgen voor volledige controle over het circuitontwerp.

Rega Aria MK3: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Aria MK3 van Rega zou inmiddels verkrijgbaar moeten zijn, maar we hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen.

MERK

EDITORS' CHOICE