NIEUWSLuxman

Luxman D-03X: MQA decodering cd-speler met digitale ingangen

Het Japanse Luxman bewijst met de aankondiging van de D-03X dat de cd nog lang niet dood is. De nieuwe D-03X combineert traditionele Red-Book cd-weergave met een geavanceerd hi-res DAC-circuit met ondersteuning van MQA-decodering en is gebaseerd op de veelgeprezen D-05U CD/SACD-speler van het bedrijf.

Luxman D-03X: cd-speler en DA-converter

De nieuwe D-03X van het Japanse Luxman ondersteunt MQA-technologie, waarmee de gebruiker zowel MQA-cd's als MQA-audiobestanden tot een resolutie van 24 bits kan afspelen die via de USB-ingang of de optische of coaxiale ingang van het apparaat binnenkomen. De USB-ingang ondersteunt ook de vertaling van PCM-signaal tot 32-bits/384 kHz en DSD-signaal tot 11,2 MHz, terwijl de optische en coaxiale ingang PCM-signalen tot 24-bit/192 kHz kunnen verwerken. Overigens, MQA-cd's zijn nauwelijk verkrijgbaar.

Naast conventionele “isochrone” bestandsoverdrachten met vaste bitsnelheden, ondersteunt de usb-ingang vier modi van Bulk Pet-overdracht van audiobestanden met hoge resolutie. Bulk Pet optimaliseert de verpakking en levering van digitaal signaal naar de DA-converter, waardoor de verwerkingsbelasting voor zowel de host- als de apparaat-CPU's wordt verlicht. Dit, zegt Luxman, verbetert de afspeelstabiliteit en levert uiteindelijk een verbeterde geluidskwaliteit op. Alle signalen profiteren van een zeer nauwkeurige master-klok met lage jitter en lage faseruis.

Het cd-loopwerk beschikt over een stalen bovenplaat, een acht mm dikke massieve aluminium basis, een afgeschermd compartiment en een lusloze structuur. De asymmetrische mechanische lay-out van de D-03X plaatst het cd-station aan de linkerkant. Volgens de fabrikant is dit ideaal voor de signaalstroom, resonantiecontrole en gewichtsbalans van het ontwerp. Het robuuste chassisframe beschermt het cd-loopwerk en de delicate schakelingen tegen externe trillingen en geluiden. Voor het uiterst belangrijke analoge circuit worden de uitgangen van de dubbele mono Texas Instruments 32-bit PCM 1795 DAC-chips toegevoerd aan een stroom-naar-spanning convertortrap.

Uiteraard is de nieuwe schijfspinner voorzien van het zoomscherm van Luxman, dat het fluorescerende scherm vergroot. In het display is een status-ledje geplaatst dat de MQA-decoderingsstatus aangeeft: blauw voor Studio, groen voor Authentiek en paars / rood voor Renderer. Alles kan allemaal worden bediend met de stijlvolle witte gestraalde aluminium afstandsbedieningspaneel. Ten slotte biedt de D-03X 18 mm vergulde RCA-uitgangen en hoogwaardige Neutrik gebalanceerde XLR-uitgangen. Wie een andere DA-converter zou willen aansluiten kan daarvoor de optische of coaxiale uitgang gebruiken.

Luxman D-03X: prijs en leveringsinformatie

Naar verluidt is de Luxman D-03X in de loop van deze maand beschikbaar. We hebben nog geen prijsinformatie voor de Benelux vernomen.


EDITORS' CHOICE