NIEUWS

Hifi branche in coronatijden: update 2 - audiozaken toegevoegd aan overheidssteun

Een dag geleden haalden we ons eerdere bericht over audiozaken en overheidssteun nog eens naar voren, met de mededeling dat we van de RVO een nieuwe reactie hebben ontvangen over het toevoegen van SBI-codes voor overheidssteun in de coronacrisis. Inmiddels hebben we daar een tweede update bij, want: missie geslaagd!

Lang verhaal kort: de Standaard Bedrijfsindeling of SBI-codering waar mee gewerkt wordt om te bepalen in welke branche of sector een ondernemer actief is, is veel te breed. Daardoor vallen kleine speciaalzaken die momenteel niet of nauwelijks open kunnen zijn of waar het beroep niet behoorlijk uitgevoerd kan worden onder dezelfde branche als de grote ketens voor wit- en bruingoed waar je als consument nog gewoon heen kunt.

UPDATE: SBI groothandels ook toegevoegd

De code voor hifi-zaken 'ontbreekt' niet, het systeem is simpelweg zo algemeen dat hifi wordt uitgesloten. Vandaag is er echter goed nieuws. Het was even stoeien, maar samen met Jeroen Paul Pupping, consultant voor onder meer audiozaken, en onze uitgever is het gelukt om branchecode 47.43.1 open te krijgen voor overheidssteun! Specifiek voor winkels in audio- en videoapparatuur. Dat betekent dus: alle high-end audiozaken in Nederland!

SBI 47.43.1

Door het snelle schakelen van de RVO (complimenten!) is de SBI-code 47.43.1 nu toegevoegd aan de lijst voor de TOGS, de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19. Dat betekent dat ondernemers die vanuit hun KvK-registratie ingedeeld zijn onder deze SBI zich nu op de website van de overheid ook kunnen aanmelden voor tegemoetkoming van geleden schade. Uiteraard gelden dan nog altijd de voorwaarden van de TOGS zelf, maar je wordt als audiospeciaalzaak niet langer aan de deur geweigerd vanwege je SBI-code.

Meer informatie, je SBI checken en een aanvraag indienen? Dat kan op RVO.nl. Succes!

Ondertussen zijn we nog altijd in overleg met de RVO, want er spelen nog wel wat details. Audiozaken die als importeur* zijn geregistreerd bijvoorbeeld, omdat ze als winkel ook exclusief een mooi merk uit het buitenland halen. Daarnaast zijn er winkels die bij een andere code staan geregistreerd, omdat er bij aanmelding bij de KvK destijds meerdere opties waren zoals ook in ons eerdere bericht te lezen. Dat kun je aan laten passen, maar dan vervalt de optie van ondersteuning omdat je recent je SBI hebt laten veranderen. Daarom pleiten we nog steeds voor een bredere aanpak, en een openstelling van diverse andere SBI's of een versoepeling van de procedure wanneer je als ondernemer je SBI wil laten wijzigen. Loop je tegen die (of andere) problemen aan, of heb je vragen of opmerkingen, weet ons dan te vinden op redactie@hifi.nl. Wordt vervolgd!

UPDATE: SBI groothandels ook toegevoegd

*Importeurs (SBI 46433, groothandel in audio- en videoapparatuur) krijgen vooralsnog een foutmelding bij het invoeren van hun KvK-nummer; "Op basis van de SBI-code van uw hoofdactiviteit kunt u geen aanvraag indienen voor de Tegemoetkoming schade COVID-19". In dat geval wordt geadviseerd dit formulier in te vullen.


EDITORS' CHOICE