NIEUWS

Hifi-branche in coronatijden: update 1 - overheidssteun UPDATED

Rob Nijman | 06 april 2020
Dit artikel werd oorspronkelijk geplaatst op 01 april 2020

Vandaag starten we op HIFI.NL een nieuwe rubriek om in deze roerige tijden ons licht op te steken bij dealers, fabrikanten en importeurs over de huidige situatie in de branche. We worden namelijk door diverse partijen benaderd met een verhaal, en staan zelf in contact met branchegenoten, consultants en de eigen achterban om op ons platform te kunnen delen wat er speelt. In deze eerste, inleidende editie duiken we in de pogingen van dealers om steun van de overheid aan te vragen. Want wat zijn de mogelijkheden?

UPDATE: na reactie van de RVO is de tekst onderaan aangevuld.

Onbekende situatie

De hifi-branche loopt voorop in technologische innovatie, maar heeft in tijden van recessie de gewoonte om achter de situatie aan te lopen en pas later door de economische klappen geraakt te worden. Wanneer de markt na een financiële crisis weer opkruipt, is de hifi – zo weten we uit het verleden – doorgaans niet de eerste branche om weer te floreren. En stel dat we vanaf juni of juli weer ‘normaal kunnen gaan doen’, dan is uitgave aan hoogwaardige av-apparatuur voor thuis voor velen niet de eerste levensbehoefte. Nog los van het feit dat er komende zomer überhaupt niemand nog binnen willen blijven, áls de maatregelen worden opgeheven.

In de huidige, volledig onbekende situatie is dat echter anders. Ook de hifi-branche wordt al direct rechtstreeks geraakt. Eerst door vertraagde of geannuleerde productie bij toeleveranciers, en later met het niet doorgaan van (inter)nationale events, audioshows bij dealers die worden verschoven of gecanceld, en dealers die hun deuren sluiten – omdat er geen klanten komen, of omdat ze het zelf logischerwijs niet aandurven om in deze omstandigheden een demo te verzorgen. Vooral dat laatste gaat om meer dan gemiste inkomsten; we hebben het concreet over het niet uit kunnen oefenen van een beroep.

Overheidssteun: SBI

Of een ondernemer vervolgens in aanmerking komt voor overheidssteun is afhankelijk van de Standaard Bedrijfsindeling (SBI Branchecode) die bij slash door de Kamer van Koophandel is toegekend aan een onderneming. Die huidige SBI-branche code lijst is een gevolg van een migratie in 2008, toen ze zijn overgestapt van de BIK – Bedrijfs Indeling Code. Hoewel de steun – de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) – in de basis natuurlijk een lovenswaardige inspanning van de overheid is, kan die aanpak ook op kritiek rekenen. Er zijn namelijk branches die "volgens de overheid" niet beschikken over de "juiste" SBI-code. Met als gevolg dat je als ondernemer geen aanspraak kunt maken op de regeling, terwijl dat in jouw specifieke geval wellicht wel terecht zou zijn. We willen daarin graag meedenken, dus er lopen gesprekken en er staan mails uit; maar we krijgen uiteraard te maken met een enorme bureaucratische muur.

Dat maakt dat op het moment van schrijven bijvoorbeeld kappers en visagisten aanspraak kunnen maken op financiële ondersteuning, maar tattooshops nog niet. Terwijl dat effectief een vergelijkbaar contactberoep is dat niet op 1,5 meter is uit te voeren. Vergelijkbaar met onze branche! 

Wat gaat er mis? De branche "hifi-dealers" kent de SBI branchecodes indeling niet. Er is dus geen unieke SBI-code. De SBI-lijst is namelijk te beperkt en te algemeen. Volgens SBI is alle audio vergelijkbaar met bedrijven als een BCC en MediaMarkt, dus ook de grote ketens, misschien zelfs digitale dienstverlening in een nog bredere zin. Dat heeft allemaal niets met high-end audio te maken. Bovendien is de SBI van jouw onderneming afhankelijk van hoe en wanneer je geregistreerd bent bij de KVK. Is dat bijvoorbeeld nu home hifi, of home entertainment, of video, of – noem maar op. Onder de streep geldt in ieder geval: wie nu een aanvraag doet, krijgt vooralsnog nul op het rekest. En daar zijn we ook vanuit HIFI.NL mee bezig. In de media lezen we namelijk dat de TOGS herzien wordt of moet worden op basis van het toevoegen van SBI-codes. Maar dat is niet het geval; de codering is namelijk al volledig, maar niet ver genoeg ingezoomd.

Lang verhaal kort; er is sprake van een beperkte Branchecode-indeling. Geef de kleine ondernemers daarom het vertrouwen, en laat hen gebruikmaken van de inmiddels aan ons branche gekoppelde code, en sluit deze niet uit. De hifi kent namelijk veel kleine ondernemers, en weinig ketens. Nu ondernemers voor de overheidssteun genoodzaakt zijn om te werken met de SBI zoals deze is gekoppeld; geef hen dan ook de vrijheid om gebruik te maken van de regeling zoals beloofd. En zijn er partijen die zich melden maar vanuit de praktijk niét in aanmerking komen, dan kunnen die ongetwijfeld verderop in het proces ondervangen worden. Zolang de kleine ondernemer die daadwerkelijk zijn werk niet kan doen maar niet langer direct aan de deur wordt geweigerd. 

We hoeven echt niet met z’n allen naar het Malieveld om iets te bereiken, want we kunnen ook op deze manier samen optrekken. Sowieso hebben we er vertrouwen in dat het goedkomt, want de overheid laat herhaaldelijk zien voor ondernemers met oplossingen te komen. Heb je daarom als ondernemer – of gewoon als lezer – aanvullende vragen, opmerkingen op tips, weet ons dan te vinden op redactie@hifi.nl. Wordt vervolgd!

Update: reactie Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

"U geeft aan dat er geen sprake is van een verkeerde SBI-code maar van een code die nog niet in de lijst staat (de lijst met codes voor de TOGS, red.). Wij krijgen veel signalen binnen van ondernemers die vinden dat hun SBI-codes (branche/sector) ontbreken in die vastgestelde lijst. Deze codes brengen wij onder de aandacht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Vul het formulier signaal-ontbrekende-sbi-codes in als u meent dat uw code onterecht ontbreekt in de lijst."

"De laatste dagen zijn al veel SBI-codes toegevoegd, bijvoorbeeld in de non-food sector. Het is dus aan te raden het nieuws hierover te blijven volgen en te checken welke SBI-codes in de lijst komen (sbi check). Aanvragen van de tegemoetkoming kan tot 26 juni."

Lees ook: VPI wijzigt productie van platenreiniging naar desinfectiemiddel


EDITORS' CHOICE