NIEUWS

Hifi branche in coronatijden: update 5 - groothandels toegevoegd aan TOGS

Vandaag een korte update, maar opnieuw met goed nieuws. Na de missie van vorige week om audiozaken op de TOGS-overheidssteun aan te sluiten, is nu ook de SBI-code voor 'Groothandels in audio- en video-apparatuur' opgenomen in de lijst van ondernemingen die in aanmerking komen voor aanvragen.

Voor wie het eerdere bericht gemist heeft: de Standaard Bedrijfsindeling of SBI-codering waar mee gewerkt wordt om te bepalen in welke branche of sector een ondernemer actief is, is veel te breed. Daardoor vallen kleine speciaalzaken die momenteel niet of nauwelijks open kunnen zijn of waar het beroep niet behoorlijk uitgevoerd kan worden onder dezelfde branche als de grote ketens voor wit- en bruingoed waar je als consument nog gewoon heen kunt.

De code voor hifi-zaken 'ontbreekt' niet, het systeem is simpelweg zo algemeen dat hifi wordt uitgesloten. In een eerdere update lieten we weten dat 'Winkels in audio- en video-apparatuur' (SBI 47431) is toegevoegd, en vandaag kunnen we mededelen dat ook 'Groothandels in audio- en video-apparatuur' (SBI 46433) zijn toegelaten voor de lijst van TOGS, de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19. Dat betekent dat ondernemers die vanuit hun KvK-registratie ingedeeld zijn onder deze SBI zich nu op de website van de overheid ook kunnen aanmelden voor tegemoetkoming van geleden schade. Uiteraard gelden dan nog altijd de voorwaarden van de TOGS zelf, maar je wordt als audiospeciaalzaak niet langer aan de deur geweigerd vanwege je SBI-code  ook niet als audiogroothandel.

Dat is uiteraard goed nieuws voor de importeurs! Daarnaast is het fijn voor bijvoorbeeld audiozaken die als importeur zijn geregistreerd , omdat ze als winkel ook exclusief een mooi merk uit het buitenland halen. Sowieso zijn er winkels die bij een andere code dan 47431 staan geregistreerd, omdat het SBI-systeem vrij arbitrair is en er bij aanmelding bij de KvK destijds meerdere opties waren. 

Loop je ondanks de toevoegingen van SBI 46433 en 47431 tegen problemen aan, of heb je vragen of opmerkingen, weet ons dan te vinden op redactie@hifi.nl. Wordt vervolgd!


EDITORS' CHOICE