NIEUWS

PSI Audio Acoustic Load Guide voor Zwitserse precisiemonitors

De Zwitserse luidsprekerfabrikant PSI Audio streeft naar maximale geluidskwaliteit bij het bouwen van zijn actieve studiomonitors. Een vaak over het hoofd gezien maar enorm belangrijk aspect om dit doel te bereiken is de golfgeleider. PSI Audio heeft de Acoustic Load Guide (ALG) ontwikkeld, een speciale vorm van de golfgeleider, waarbij de focus vooral ligt op de aanpassing van de akoestische belasting tussen het aandrijfmembraan en de lucht. Samen met de andere gepatenteerde technologieën zoals CPR en AOI, draagt de ALG Waveguide bij aan de beroemde Zwitserse precisie die producenten en geluidstechnici over de hele wereld waarderen in de luidsprekers van PSI Audio. 

Om een absoluut nauwkeurige geluidsweergave te garanderen, moet elk detail van een luidspreker worden verfijnd. Zelfs de vorm van de behuizing van de tweeter heeft een grote invloed op de audioprestaties. PSI Audio heeft daartoe naar eigen zeggen een eigen type golfgeleider ontwikkeld genaamd Acoustic Load Guide, kortweg ALG.

PSI Audio Waveguides: geluidsverbetering voor meerweg luidsprekers

Met de ALG streeft PSI Audio zijn eigen benadering na om een golfgeleider te bouwen. Professionele monitorluidsprekers zijn bekend met golfgeleiderluidsprekers, aangezien de meeste twee- en driewegs studiomonitors golfgeleiders gebruiken om hun tweeters te ondersteunen. Het resultaat zijn monitoren met een gelijkmatiger geluid over het hele spectrum en een bredere sweet spot.

In de kern, kleine hoorns optimaliseren het stralingsgedrag en de helderheid. Technisch gezien is de PSI Audio ALG, net als golfgeleiders in het algemeen, een zeer korte hoorn zonder drukkamer. Dit ontwerp gaat de natuurlijke verandering in het stralingsgedrag in de frequentierespons tegen. Een driver is geen ideale puntbron, maar heeft een bepaald oppervlak en wel ter grootte van het membraan. Als de golflengte van het uitgezonden geluid kleiner is dan de diameter van het membraan, heffen de frequenties die door de membraanzijden worden uitgezonden elkaar op, afhankelijk van de luisterhoek.

Feitelijk wil de bouwer van de luidspreker een geconcentreerde straal recht vooruit realiseren. Dienovereenkomstig worden kortere golflengten door een driver gerichter uitgezonden. Dit verandert het stralingspatroon van een bestuurder van een bijna ongestuurde emissie van de lage frequenties naar een meer geconcentreerde bundel naar voren bij hogere frequenties.

PSI Audio: soepele overgang van tweeter naar woofer

In een systeem met verschillende paden is dit principe van toepassing op alle gebruikte drivers, wat een probleem creëert, vooral met de cross-overfrequenties: terwijl de woofer al focust op een frequentiebereik, is de veel kleinere tweeter nog steeds bijna omnidirectioneel. Deze ongelijkheid wordt getoond door een duidelijke sprong op de kantelfrequentie. Een golfgeleider zorgt voor een meer gericht stralingsgedrag in de lagere frequenties van de tweeter, terwijl de hogere frequenties onveranderd blijven. Hierdoor wordt het gehele stralingspatroon uniformer en verloopt de overgang van woofer naar tweeter soepeler.

PSI Audio: Acoustic Load Guide Technology

De primaire functie van de akoestische belastingsgids van PSI Audio is eigenlijk het aanpassen van de akoestische belasting tussen de driver en de lucht. De geoptimaliseerde vertaling van diafragmabewegingen naar luchtdruk geeft de tweeters van PSI Audio een uitzonderlijke efficiëntie, zodat ze een zeer hoge geluidsdruk bereiken met minimale vervorming. In combinatie met het verbeterde stralingsgedrag en de geoptimaliseerde koppeling met de andere drivers, bereikt de ALG een extreem helder en transparant geluid.

PSI Audio: Zwitserse precisiemonitors met ALG en meer

De ALG Waveguide is volgens de fabrikant slechts een van de vele technologieën van PSI Audio die bijdragen aan de toonprecisie van de volledig analoge actieve monitorluidsprekers. Samen met Compensated Phase Response, Adaptive Output Impedance en de Klasse G / H eindversterkers, biedt de Acoustic Load Guide een onberispelijk nauwkeurige weergave voor monitoring bij opnemen, mixen en masteren.

Elke luidspreker wordt met de hand gebouwd in de eigen fabriek van het bedrijf in Zwitserland en tot in de perfectie gemeten en gekalibreerd. Acoustic Load Guide-technologie wordt gebruikt in alle PSI-audiomonitorluidsprekers, van de compacte A14-M tot het grote driewegsysteem A25-M.

Meer weten? Kijk dan op de website van PSI Audio.EDITORS' CHOICE