NIEUWS

BETONart Arrivato Aktiv: actieve vloerstaander van beton

De Duitse luidsprekerbouwer BETONart-audio heeft een nieuwe vloerstaander genaamd Arrivato Aktiv uitgebracht. Zoals alle luidsprekers van BETONart is ook de Arrivato Aktiv gemaakt van beton, en ja, hij is heel zwaar. De versterking bevindt zich buiten de kast. De klant kan versterkers van BETONart gebruiken of voor andere versterkers kiezen.

BETONart Arrivato Aktiv: in beton gegoten

Het in de Duitse plaats Leimen (Heidelberg) gevestigde BETONart-audio bouwt luidsprekers waarbij de kast is gemaakt van gegoten beton. Beton is stijver en zwaarder dan hout of mdf en dat zou de nodige klankmatige voordelen moeten opleveren. Ja, er is ook een nadeel. Het verplaatsen van een betonnen vloerstaander kan een uitdaging zijn. Maar zoals een grote Nederlandse filosoof ooit zei “elk nadeel heb ze voordeel”, zo ook in dit geval: het dievengilde zal er niet even snel vandoor gaan met een luidspreker van BETONart-audio.

De Arrivato Aktiv heeft zijn naam en ook een beetje zijn uiterlijk overgenomen van het passieve model Arrivato. Betonart-baas Jörg Jörg Wähdel heeft het nieuwe actieve model geen nieuwe naam gegeven, hoewel de middentoner en de woofers van een ander type zijn. De woofers van de Arrivato Aktiv hebben een nog stijver aluminium membraan (de passieve Arrivato heeft een glasvezel / papiermembraan). Ook de middentoner is gewijzigd en is een model met een neodymium magneet geworden. Deze (nieuwe) 17 Accuton (links op de foto) heeft een 6 dB hogere efficiëntie, hetgeen de resolutie en dynamiek aanzienlijk zou moeten verhogen.

De nieuwe Arrivato Aktiv heeft natuurlijk de beproefde behuizing van koolstofbeton, maar heeft een paar kilo meer op zijn ribben dan zijn passieve broertje. Het gewicht is 102 kilogram per stuk. Het frequentiebereik loopt van 28 Hz tot 25 kHz

BETONart biedt drie opties voor activering variërend van volledig actief met voorversterker en eindversterkers of alleen de actieve crossover voor wie zijn eigen versterkers zou willen gebruiken.

BETONart- audio levert in beginsel rechtstreeks aan de consument en dat biedt naar eigen zeggen een prijsvoordeel voor de consument. Desgewenst kan een in Duitland woonachtige klant een demonstratie in zijn eigen luisteromgeving krijgen.

BETONart Arrivato Aktiv: prijs en leveringsinformatie

De prijs van de BETONart Arrivato Aktiv begint bij 17.500 euro per paar, afhankelijk van de gekozen configuratie. Wie overigens geen grijs beton in zijn luisterruimte wil hebben, kan de kasten tegen een meerprijs in een andere kleur gespoten geleverd krijgen. Meer informatie is te vinden op www.betonart-audio.de.

EDITORS' CHOICE