Pro-Ject Pre Box RS2 Digital: DA-converter en voorversterker met buizen

Het Oostenrijkse audiobedrijf Pro-Ject heeft de Pre Box RS2 Digital uitgebracht, een compacte DA-converter, voorversterker en hoofdtelefoonversterker. Bijzonder is de aanwezigheid van een viertal buizen in de eindtrappen (twee per kanaal) waarbij de gebruiker kan kiezen om het signaal wel of niet via de buizen te laten lopen. De Pro Box RS2 Digital is verkrijgbaar in zwarte of zilverkleurige uitvoering. 

Pro-ject Pre Box RS2 Digital: veelzijdig klein doosje

Met de in 2017 uitgebrachte Pro-Ject Pre Box S2 Digital zette Pro-Ject een klein maar goed klinkend apparaat op de markt. Lees ook onze recensie over de Pre Box S2 Digital. De Pre Box S2 Digital is een voorversterker, hoofdtelefoonversterker en DA-converter. De lat wordt nu een stuk hoger gelegd door het uitbrengen van de Pro-Ject Pre Box RS2. Natuurlijk is het scala aan functies van de Pro-Ject Pre Box RS2 Digital uitgebreid en is het geluidspotentieel volgens de fabrikant naar nieuwe hoogten gebracht, zodat de luisteraar te maken krijgt met een enorm veelzijdige voorversterker, voorzien van analoge en digitale ingangen en die werkt met halfgeleiders of buizen in de eindtrap. O ja, er is ook een uitstekende hoofdtelefoonversterker aan boord van de Pre Box RS2 Digital.

Pro-ject Pre Box RS2 Digital: dual mono en symmetrische opbouw

De nieuwe Pro-Ject Pre Box RS2 heeft twee DAC-chips van het type ESS Sabre ESS9038Q2M aan boord, één voor elk kanaal. De signaalverwerking gaat bij PCM tot een resolutie van 32-bit/768 kHz en in geval van DSD tot maximaal DSD512. Signalen kunnen natuurlijk ook worden gecodeerd in MQA, waarbij de fabrikant benadrukt dat het een complete hardware- en softwareondersteuning is. Dit geldt ook voor upsampling, die de Pro-Ject Pre Box RS2 Digital biedt, waarbij acht filters beschikbaar zijn voor signaalverwerking. Een daarvan is zelfs bedoeld voor MQA, namelijk het gepatenteerde Optimal Transient Digital Filter.

Hoewel de Pro-Ject Pre Box RS2 Digital een groot aantal digitale interfaces heeft, is de meest flexibele natuurlijk een USB 2.0-poort voor directe aansluiting op een pc, Mac, maar ook een streamingclient zoals de Pro-Ject Stream Doos S2 Ultra. De signaalverwerking vindt plaats via een krachtige multi-core XMOS-microcontroller met een geavanceerde multi-core RISC-architectuur. Trouwens, de CPLD MAX II (Complex Programmable Logic Device) van Altera wordt gebruikt voor het opnieuw klokken, wat samen met de XMOS-controller een bijzonder hoogwaardige verwerking zou moeten garanderen. Ook de software van Roon wordt ondersteund.

Een andere interessante interface op digitaal niveau van de Pro-Ject Pre Box RS2 Digital is een HDMI-poort, die echter alleen bedoeld is voor audiosignalen, specifiek als een I2S, zodat hierop bijvoorbeeld de Pro-Ject CD-Box RS2 T Cd-transport kan worden aangesloten, waarbij de masterklok met 16,9344 MHz van de Pro-Ject Pre Box RS2 Digital letterlijk de klok aangeeft.

Er zijn ook twee optische en een coaxiale ingang (S/PDIF) die PCM-signaal kunnen verwerken tot maximaal 24-bit/192 kHz. De aanwezige AES / EBU ingang gaat ook tot 24-bit/192 kHz. Ja, er is ook bluetooth-connectiviteit, versie 4.0  met ondersteuning van aptX naast SBC en AAC.

Dan zijn er ook nog een analoge cinch-ingang en een analoge XLR-ingang. Hoe zit het met de analoge uitgangen? De Pro-Ject Pre Box RS2 Digital is uitgerust met ongebalanceerde cinch-aansluitingen, maar natuurlijk ook gebalanceerde XLR-aansluitingen.

Pro-ject Pre Box RS2 Digital: met of zonder buizen in de signaalweg

Het analoge gedeelte van de Pro-Ject Pre Box RS2 Digital, dat ook volledig dual mono en symmetrisch is opgebouwd, is voorzien van een tweetal buizen per kanaal van het type 6922EH. Het gebruik van de buizen is niet verplicht. De gebruiker kan kiezen om de buizen al dan niet in de signaalweg te plaatsen.

Pro-Ject Pre Box RS2 Digital: hoofdtelefoonversterker

Pro-Ject Audio Systems legt met name de nadruk op de hoofdtelefoonversterker van de Pro-Ject Pre Box RS2 Digital, die volgens het bedrijf geen compromissen vereist en daardoor zonder problemen zelfs hoogwaardige hoofdtelefoonmodellen onder controle houdtt. Er zijn geen koppelcondensatoren. zelfs niet bij de uitgang. De gehele versterker is DC-gekoppeld. Een zeer snelle DC-servo moet ervoor zorgen dat er geen DC-spanning bij de uitgang komt. Het uitgangsvermogen is geschikt voor alle soorten hoofdtelefoons. De hoofdtelefoon wordt aangesloten via een 6,3 mm stereo jackplug.

De voorkant van de Pro-Ject Pre Box RS2 Digital heeft een royaal gedimensioneerd display dat duidelijk alle parameters laat zien. Natuurlijk vindt de gebruiker alle relevante bedieningselementen direct op de voorkant. Op afstand wordt de Pro-Ject Pre Box RS2 Digital bestuurd via een infrarood afstandsbediening, een hoogwaardig model van aluminium.

De aluminium behuizing van de Pro-Ject Pre Box RS2 Digital is naar keuze zwaert of zilverkleurig uitgevoerd.

De Pro-Ject Pre Box RS2 Digital is 206 mm breed, 222 mm diep en 72 mm hoog. Hij weegt 1.710 gram.

De stroom wordt geleverd via een externe voeding, die uiteraard onderdeel is van de leveringsomvang. Optioneel kan de gebruiker de voeding upgraden met de Pro-Ject Power Box RS Uni 1-way of Pro-Ject Power Box Uni 4-way.

Pro-Ject Pre Box RS2 Digital: prijs en leveringsinformatie

De Pre Box RS2 Digital gaat voor een bedrag van 1.995 euro over de toonbank, maar we weten niet vanaf wanneer de levering in de Benelux gaat beginnen.

MERK

EDITORS' CHOICE