NIEUWS

Aries Cerat Exsequor: referentie monoblok buizenversterkers

Audiobedrijf Aries Cerat, gevestigd op Cypres, heeft de Exsequor gelanceerd, een monoblok buizeneindversterker. De Exsequor bestaat uit een hele verzameling superlatieven. Ze zijn heel zwaar en heel duur, maar de klank zou fantastisch moeten zijn. We weten niet of de Exsequor ook naar Nederland zal komen, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Aries Cerat Exsequor: monoblok buizeneindversterker

De nieuwe Exsequor van het op het eiland Cypres gevestigde audiobedrijf Aries Cerat bestaat uit twee kasten: de ene kast herbergt de voeding en de andere kast heeft de signaalschakelingen aan boord. Voor twee kanalen zijn twee sets nodig, dus vier kasten in totaal. De Exsequor is het nieuwe vlaggenschip, maar er is ook de Achilleas die uit zes kasten bestaat. De Achilleas is in 2019 op de High End audiobeurs in München aan het publiek getoond maar is voor zover wij weten nog niet in productie genomen

De Exsequor werkt in klasse A en kan volgens de fabrikant meer dan 65 Watt leveren bij een luidsprekerimpedantie van acht of vier ohm. Met zijn onovertroffen helderheid, 3D-beeldvorming en adembenemende transiënten, met voldoende vermogen om bijna elke vloerstaande luidspreker aan te sturen, is deze single-ended-triode versterker een klasse apart, aldus Stavros Danos van Aries Cerat.

“Wij geloven dat singled-ended non-feedback versterkingstrappem de beste algehele sonische prestaties leveren aan de luisteraar. Toch hebben bijna alle SET-versterkers (SET = Single Ended Triode) onvoldoende vermogen om de meeste moderne luidsprekers aan te sturen. Een manier om voldoende vermogen door een SET-versterker te laten leveren, is het gebruik van veel parallelle mainstream buizen zoals de KT-88, EL34 of grote flessenbuizen zoals 845 en de 805.

Direct verwarmde triodes met hun supergladde geluid zijn echter volgens ons de weg om te gaan. De buis van onze keuze is de 813, een 50 Watt thoriated wolfraam gloeidraadbuis met zijn 125 Watt plaatdissipatiegraad en waarschijnlijk het beste grote flesbuisgeluid dat we ooit in onze laboratoria hebben geproduceerd. Elke versie van 845- en 300B-buizen die we ooit hebben geprobeerd wordt weggespeeld door de 813. Bijna alle fabrikanten van buizenversterkers met hun lichte, trage en zwakke voedingen, geven een duidelijk slap geluid aan de meerderheid van deze versterkers. Ze krijgen de dingen het ergst door te proberen de grote uitgangsbuis met een kleine signaalbuis zoals 12AXX's enz. aan te sturen. Als gevolg daarvan is de uitgangsbuis ondergewaardeerd met de bekende resultaten van beperkte frequentieresponsie en gebrek aan acceptabele tijdelijke respons. We hebben ervoor gekozen om te verschillen van alle andere fabrikanten.

De Exsequor monoblock buizenversterker is onze mening over hoe een SET-versterker zonder compromissen zou moeten klinken en hoe buisversterking zou moeten worden geïmplementeerd,” aldus Stavros Danos.

Aries Cerat Exsequor: technische specificaties 

  • Max uitgangsvermogen: 65 Watt, klasse A
  • Stroomverbruik (inactief): 520 Watt
  • Vermogen bandbreedte (@ 60 Watt): 15 Hz – 60 kHz (-3db)
  • Gewicht (elk, onverpakt): 170 kilogram
  • Ruisvloer: lager dan –100 dB, ongewogen
  • Impedantie matcher systeem: 1-2-4-8-16 Ohm, selecteerbaar door de gebruiker

 

Aries Cerat Exsequor: prijs en leveringsinformatie

We weten niet of en wanneer de Exsequor van Aries Cerat naar Nederland zal komen. Ook hebben wij geen prijsinformatie voor de Benelux, maar – louter ter indicatie – op internet zagen wij een prijs net boven 100.000 euro.

EDITORS' CHOICE