NIEUWS

Arteluthe Stiletto: vloerstaande luidspreker gemaakt in Canada

De in de Canadese plaats Montréal gevestigde luidsprekerbouwer Arteluthe zal zijn nieuwe vloerstaander genaamd Stiletto officieel lanceren op Montréal Audiofest dat wordt gehouden van 27 tot 29 maart. De drieweg Stiletto heeft een middentoner die het bereik van 40 Hz tot 4 kHz voor zijn rekening neemt, zonder tussenkomst van een cross-over. We weten niet of en wanneer de Stiletto van Arteluthe naar Europa  zal komen en voor welke prijs, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Arteluthe Stiletto: drieweg vloerstaander

De man achter het Canadese Arteluthe is Robert Gaboury. Gaboury was een medeoprichter van luidsprekerbouwer Gemme Audio, maar Gemme Audio is in 2008 ten onder gegaan, mede ten gevolge van de financiële crisis. Gaboury heeft voor andere fabrikanten gewerkt en heeft twee jaar na zijn vertrek bij Gemme Audio Arteluthe opgericht. Gaboury vond het naar eigen zeggen altijd moeilijk om te kiezen tussen kunst en wetenschap. De Stiletto van Arteluthe is een mix van kunst en wetenschap, aldus Gaboury.

De Stiletto is een drieweg ontwerp met twee laag-frequente drivers van 6,5-inch voorzien van een met de hand gecoat papiermembraan in een anechoïsche taps toelopende gesloten kast, zo stelt Arteluthe. Het bedrijf voegt eraan toe dat de middentoner het bereik van 40 Hz tot 4 kHz voor zijn rekening neemt, zonder tussenkomst van een cross-overfilter. De 1,2-inch zijden dome-tweeter geeft de tonen van 4 kHz tot 23 kHz weer.

Stiletto belooft “alle bas en geen enkele dreun”, dankzij het ultra gedempte, ultralage Q (0,5) ontwerp van de gesloten transmissielijn, waardoor een taps toelopende tunnel wordt gevuld met dacronvezels.

De Stiletto-luidsprekers hebben een ruimtevriendelijk ontwerp (94 cm hoog x 48,26 cm diep) en beschikken over een opgegeven bandbreedte in de kamer van 27 Hz tot 23 kHz met de officiële specificaties die een nog indrukwekkender bereik geven van - 6 dB @ 25 Hz en 25 kHz. De aangesloten versterker moet bij voorkeur een vermogen kunnen geven van ten minste 50 Watt.

De Stiletto, die volledig wordt gebouwd in Canada, is gebaseerd op een op maat gemaakt multiplex-onderstel van esdoorn / berkencomposiet gekleed met volledig ontkoppelde, massieve panelen afgewerkt in echt polyester pianozwart op zwart Alcantara. Uiteindelijk rust dat allemaal op een metalen basis, uitgerust met ontkoppelde en verstelbare metalen voeten.

Arteluthe Stiletto: prijs en leveringsinformatie

Er zijn geruchten dat de luidsprekers naar Europa zullen komen, maar we weten nog niet wanneer dat zal zijn. Vermoedelijk zal de verkoopprijs in de Benelux op 18.000 euro per paar komen te liggen. Meer weten? Kijk dan op de website van Arteluthe.

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »