NIEUWS

Recording The Masters Mystik: nieuwe draagbare cassettespeler

Komen cassettebandjes weer terug? Ja, als het aan de Franse bandenfabrikant Recording The Masters ligt. Het bedrijf is één van de weinige fabrikanten in de wereld die nog nieuwe spoelen en cassettebandjes maakt. Recording The Masters heeft de Mystik aangekondigd, een draagbare cassettespeler. Een prototype is reeds gebouwd, maar om tot serieproductie te komen wordt deze week een crowdfunding campagne op Kickstarter gelanceerd. Als de campagne slaagt zal de Mystik op de markt worden gebracht.

Recording The Masters Mystik: cassettespeler/opnemer voor in de jaszak

Cassettebandjes waren vroeger het enige draagbare medium. Door de komst van hardisk-spelers en later smartphones en muziekspelers met (veel) flash-geheugen verdween het cassettebandje snel naar de achtergrond. Nieuwe cassettebandjes zijn nog steeds te koop, maar de consument heeft aanzienlijk minder keus dan in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het Japanse Nakamichi, destijds de bouwer van “Rolls Royce” cassettedecks, bouwt al heel lang geen cassettedecks meer. Sony’s merknaam “Walkman” stond circa veertig jaar geleden voor het eerst op draagbare cassettespelers van Sony en al snel was de term Walkman, hoewel een geregistreerde merknaam, een synoniem voor draagbare cassettespeler. Tegenwoordig komt de term Walkman nog voor op de draagbare digitale audiospelers van Sony. De klassieke Walkman wordt al heel lang niet meer gebouwd.

Komt de draagbare cassettespeler weer terug? Onmiskenbaar is een voorzichtige heropleving zichtbaar van ouderwetse magnetische analoge audiodragers, zoals de spoel en het cassettebandje. Streaming is leuk en makkelijk, maar de gebruiker heeft niets in handen. Een tastbaar medium, analoog of digitaal, heeft een zekere aantrekkingkracht, zo blijkt uit marktonderzoek. Hoewel digitale audio op cd’s, op een lokale NAS en via streaming-diensten het overgrote deel van de muziekmarkt beheerst, vertonen de verkoopcijfers van cassettebandjes al enige jaren een stijgende lijn, net als de verkoopcijfers van vinylplaten. We verwachten niet dat gebruikers straks massaal hun smartphone of digitale audiospeler vervangen door een draagbare cassettespeler, maar her en der zien wij initiatieven om nieuwe cassettespelers uit te brengen.

Het Franse Recording The Masters produceert als één van de weinige bedrijven in de wereld nieuwe magneetbanden op spoel en in cassettes. Het bedrijf ziet kennelijk brood in de productie van een nieuwe Walkman. De nieuwe draagbare cassettespeler zal de naam Mystik B-1010 krijgen, kortweg Mystik. Het Franse bedrijf heeft een crowdfunding campagne aangekondigd, die op Kickstarter zal worden gelanceerd. Als de campagne slaagt, zal de Mystik naar verluidt voor een bedrag van 69 dollar worden uitgebracht. In Europa zal dat dan vermoedelijk 69 euro worden, maar we zijn niet zeker van de prijzen. De beschikbare informatie is nog summier.

Hoewel sprake is van een ouderwets analoog bandloopwerk, heeft de nieuw uit te brengen Mystik ook nieuwe techniek aan boord. De AA-batterijen van vroeger zullen plaatsmaken voor een lithiumaccu. Ook zal de Mystik bluetooth-connectiviteit (versie 5.0) gaan ondersteunen, maar natuurlijk is ook een 3,5 mm jackplug aansluiting voor een hoofdtelefoon aanwezig. In tegenstelling tot de meeste Walkmans van vroeger, zal de Mystik ook kunnen opnemen via de ingebouwde microfoon of via de 3,5 mm jackplug lijningang.

Het frequentiebereik van de Mystik lijkt wel wat beperkter te zijn in vergelijking met de Walkmans van vroeger. Vermoedelijk zal het loopwerk ook wat simpeler zijn uitgevoerd dan de loopwerken die Sony vroeger heeft gemaakt. Dat neemt niet weg dat de Mystik een leuk product kan zijn. En hij lijkt niet heel erg duur te worden.

Smartphones lijken allemaal op elkaar. Wie in de trein of tram een draagbare cassettespeler uit zijn zak trekt, opzichtig een cassettebandje plaatst en op "Play" drukt, zal ongetwijfeld meer aandacht trekken dan wie de nieuwste smartphone tevoorschijn haalt. Zouden draagbare cd-spelers wellicht over enkele jaren ook een heropleving mee gaan maken? De toekomst gaat het leren.


EDITORS' CHOICE