NIEUWSBose

Bose heeft stilletjes zijn bestuursvoorzitter vervangen

Na slechts twee jaar aan het roer van de Amerikaanse luidspreker- en hoofdtelefoonfabrikant Bose, is bestuursvoorzitter Phil Hess onlangs teruggetreden. CFO Jim Scammon heeft het stokje overgenomen als president en chief operating officer. 

Bose, het Amerikaanse bedrijf dat o.a. bekend staat om zijn noise-cancelling hoofdtelefoons, is ook behoorlijk goed in het stilletjes vervangen van zijn topmanagers, zo is te lezen op CNET. In januari zei het audiobedrijf dat het bezig was 119 winkellocaties in Noord-Amerika, Europa, Australië en Japan te sluiten, met als reden een “dramatische verschuiving naar online winkelen”. Wat het bedrijf destijds niet vermeldde, was dat president en CEO Phil Hess ook aftrad.

Bose is een privé-bedrijf met de reputatie geheim te zijn en kondigt gewoonlijk geen bestuurwijzigingen aan. Dat hoeft strikt genomen ook helemaal niet, anders dan bij beursgenoteerde ondernemingen. Hess wordt nog steeds vermeld als president en CEO op de website van het bedrijf. Maar een woordvoerder van Bose bevestigde de opschudding binnen de gelederen van het bestuur: “ja, er is een leiderschapsverandering bij Bose geweest. Phil is eind januari teruggetreden.”

Technisch gezien heeft Bose de functie van op dit moment CEO niet vervuld. Jim Scammon, die 30 jaar bij Bose heeft gewerkt in een aantal leidinggevende functies, meest recent als CFO, heeft de functie van president en chief operating officer overgenomen (het LinkedIn-profiel van Scammon geeft volgens CNET zijn nieuwe titels weer). De woordvoerder vertelde CNET dat voormalig CEO Bob Maresca, die voorzitter bleef van de raad van bestuur na zijn pensionering eind 2017, min of meer is terug gekomen om nauw samen te werken met Scammon.

Als een particulier bedrijf rapporteert Bose geen inkomsten, maar het sluiten van 119 winkels hint een beetje op woelige wateren. Echte draadloze oordopjes zoals de AirPods Pro behoren tot de populairste technische producten op de markt en Bose had twee nieuwe producten aangekondigd in 2019 om terug te vechten tegen de groeiende dominantie van Apple in ditt gloeiende marktsegment.

De Earbuds 500, oorspronkelijk vorig jaar verwacht, en de lancering van de noise-cancelling Earbuds 700, die gepland is voor 2020, liggen nu met hun lanceerdata dichter bij elkaar. “De productontwikkeling voor de Earbuds 500 heeft langer geduurd dan verwacht en de beschikbaarheid is uitgesteld tot later dit jaar,” zo vertelde een woordvoerder van Bose aan CNET, eraan toevoegend dat de vertraging was “verergerd” door het coronavirus dat door Azië stroomt en de rest van de wereld.

Een al dan niet stille bestuurswisseling hoeft overigens helemaal niet persé te wijzen op problemen binnen een bedrijf. Persoonlijke onenigheid kan ook een reden zijn voor een bestuurswisseling, of ruzie met een grote aandeelhouder. We zullen nadere berichten van Bose moeten afwachten.

EDITORS' CHOICE