REVIEWPolk Audio

Polk LSi9

René van Es | 20 mei 2003 | Polk Audio
Polk LSi9 monitor luidspreker - Een gewichtige Amerikaan

Polk_LSi9_20-05-03Hoewel relatief onbekend aan deze zijde van de oceaan is Polk een belangrijke fabrikant van luidsprekers. In de USA zelfs bijna de grootste die er te vinden is. In tijdschriften als Stereophile staan met regelmaat artikelen over Polk en de producten die ze leveren. Polk draagt in het vaandel “veel kwaliteit tegen een normale prijs”. Een eis die men zichzelf stelt en waar ze kennelijk in slagen gezien de successtory van deze fabrikant. Door het afstoten van het merk door de vorige importeur dreigde Polk uit Nederland te verdwijnen, maar er zijn altijd slimme vogels die de draad weer oppakken. Verdween Polk uit de productrange van een bedrijf waarvoor home cinema en home audio enigszins branchevreemd was, de huidige vertegenwoordiger is gepokt en gemazzeld in het retail vak. Polk is geen eendagsvlieg, sedert 1972 zijn de eigenaren Matthew Polk en George Klopfer voortdurend bezig de markt uit te breiden. Vele patenten staan op hun naam en vooral van Matthew Polk is bekend dat hij iedere luidspreker wil horen en beoordelen. Zijn “golden ears” moeten de goedkeuring aan de te leveren waar hechten. Te bezien is of de onderhavige monitor de geschapen verwachting waar maakt.

LSi9 ten voeten uit

Polk_LSi9_20-05-03

Wie een set LSi9 koopt kan beter zijn grote broer meenemen. De doos is haast niet te tillen. Elke LSi9 weegt ongeveer 15 kg. Dat is erg veel voor een kastje van 39 x 22 x 39 cm (HxBxD). Het gewicht komt voor een groot deel uit de dikke zijwanden. De kast op zich maakt men uit 18 mm MDF en tegen de zijkanten (het grootste oppervlak) komen of kersen gefineerde platen of ebbenhout. Die zijn elk ook 18 mm dik. Zo maak je een kast stevig en stijf. De niet gefineerde delen zijn met laminaat afgewerkt in zwart hoogglans. Dat werkt mee aan een chique uiterlijk. Inwendig is een brace aangebracht op de wanden in het midden van de kast. Eenmaal boven en op de stand merk je pas hoe smal de LSi9 is. De inhoud van de kast moet uit de diepte en hoogte komen. Hij past met moeite op mijn Target Stands. De afrondingen van de kast hebben ongetwijfeld een positief effect op het geluid, maar maken ook dat de kast slanker en kleiner lijkt dan hij is. Wie het aandurft de doos te tillen mag zich voor net geen 1200 euro het paar eigenaar noemen van de LSi9. En uitermate scherpe prijs ten opzichte van de prijs in de USA. Wie het in zijn hoofd zou halen ze zelf te importeren is veel duurder uit vanwege de vervoerkosten, de importheffing en de BTW. Hulde meneer importeur.

In de kast treffen we naast het filter, de poorten en een matige demping, drie units aan. Twee gelijke woofers en een ring dome tweeter. De twee woofers uit eigenfabriek werken tot ongeveer 200 Hz parallel. Dan valt één woofer af met 12 dB per octaaf terwijl woofer twee doorgaat tot 2,4 kHz. Polk_LSi9_20-05-03Daarna neemt de tweeter het over die tot ver boven de 20 kHz kan komen door de speciale conusvorm. Van oorsprong een ontwikkeling van Vifa. Ik kan niet achterhalen of ook de tweeter uit eigen huis komt. Het filter dat alleen hellingen kent van 12 dB is gemaakt met forse kernspoelen en mylar condensatoren. De bekabeling intern is stevig, jammer dat de speakers niet gesoldeerd zitten maar met de verfoeilijke klemmetjes zijn aangesloten. De woofers zijn elk 175 mm met een polypropylene conus. Zoals het tegenwoordig hoort zijn ze magnetisch afgeschermd. Het frame is aluminium spuitgietwerk. Ter ondersteuning van de woofer is een reflexpoort aan de achterzijde aan gebracht. Met een schild om poortgeruis tegen te gaan en de efficiency te vergroten. Aan de voorzijde van de kast zijn twee kleine poorten zichtbaar die als resonators werken en interne resonanties dempen. Afgeleid van het Helmholz principe. Je haalt daarmee de resonantiepiek omlaag en de Q-factor verbeterd. Door de schakeling van de woofers is de impedantie laag, rond de 4 Ohm, wat in de USA gebruikelijk is. Ik zie een tweeter is met een ring dome voor het eerst toegepast in deze prijsklasse. Op de site van Polk staat uitgebreid beschreven wat de voordelen zijn van een ring dome. In het kort komt het er op neer dat het zachte materiaal en de conusvorm in staat zijn om minder gebundeld dan een normale dome tweeter af te stralen en dat tot hogere frequenties. Fase problemen zijn grotendeels overkomen en de resonantiepiek schuift uit het hoorbare frequentie spectrum. De tweeter is net als de woofers afgeschermd. De aansluitterminal is geschikt voor bi-wire. Stevige klemmen kunnen spades, blank draad en banaanstekers aan.

MERK

EDITORS' CHOICE