NIEUWS

De meest moderne beveiliging voor als je even niet thuis bent

Gastauteur | 25 februari 2020

Hoe is jouw woning beveiligd wanneer je van huis bent? Een slot op de deur is helaas niet voldoende om alle inbrekers te stoppen. Daarnaast is het gewoon een prettig idee wanneer je buitenshuis ook een oogje in het zeil kunt houden. Bijvoorbeeld om even te controleren of je kinderen veilig thuis zijn gekomen tijdens jouw bezoek aan de supermarkt. Er zijn tegenwoordig diverse innovatieve mogelijkheden om de woning te beveiligen met behoud van wooncomfort. Sterker nog, je kunt veiligheid én comfort met elkaar combineren met deze acht tips.

Deze bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Somfy

1. Alles-in-één alarmsysteem

Het is mogelijk om een IP-camera en alarm los van elkaar aan te schaffen, er zijn ook all-in-one systemen met camera, sirene en cloud verbinding. Zo ben je direct klaar, en hoef je zelf niet alle losse eindjes aan elkaar te knopen.

2. Meer mogelijkheden met slimme software

Bij een beveiligingscamera is de lens en de resolutie van belang, vergeet ook zeker de software niet. Zo kun je met slimme software dieren van mensen onderscheiden, of op basis van gezichtsherkenning bepalen wie er welkom is en wie niet. Zelfs de apparaten kunnen verbeterd worden door nieuwe firmware te installeren.

3. Altijd beelden terugkijken via de cloud

Wanneer je even niet thuis bent en toch beelden van de beveiligingscamera wilt terugkijken, dan heb je niet veel aan opslag via een ingebouwde SD-kaart. Een IP camera kan beelden live laten zien, of archiveren in de cloud om later terug te kijken. Soms is hier een betaald abonnement voor nodig, sommige systemen zoals die van Somfy kunnen gekoppeld worden met een cloud opslagdienst naar keuze. Dat is handig, want je zit niet vast aan één leverancier. 

4. Koppeling met Smart Home apparatuur

Beveiliging is meer dan een alarmsysteem met een inbraaksensor installeren. Zo kun je bij onraad alle lampen laten inschakelen, of stuur notificaties naar alle smartphones in het gezin. Rookmelders koppelen aan het centrale alarmsysteem kan de veiligheid in huis ook flink verbeteren. Slim wonen is veilig wonen. 

5. Vanaf iedere locatie in de wereld

Omdat beelden van de IP camera online beschikbaar gesteld worden, kun je ze overal terugkijken. Je hoeft daarvoor niet binnen het bereik van je lokale netwerk te blijven, overal waar je toegang hebt tot internet en veilig kunt inloggen worden de beelden beschikbaar gesteld.

6. Detectiemogelijkheden

Er zijn verschillende manieren van detectie, daarbij hoef je niet te kiezen want combineren mag natuurlijk ook. Denk aan een camera die beelden kan vastleggen, een PIR bewegingssensor die ook in het donker beweging registreert, of detectie op ramen en deuren die direct registreren wanneer een raam of deur geopend wordt. Dat is ook weer reuze handig om te zien hoe laat je kinderen van school thuiskomen. 

7. Slot zonder sleutel

Een standaard slot is eigenlijk al een heel oude technologie, er zijn nu ook smart locks met een betere beveiliging die niet zomaar te kraken is. Je kunt deze sloten openen met een app op je smartphone, met een speciale key card of met een unieke code. Met GPS locatiebepaling kun je sloten automatisch laten vergrendelen wanneer je de woning verlaat. 

8. Alarmering delen

Wanneer je voor langere tijd van huis bent kun je notificaties door laten sturen naar de buren, vrienden of familieleden in de buurt. Zo is er altijd iemand die een oogje in het zeil kan houden. Dit kun je zelf ook doen voor anderen, denk aan het monitoren van senioren die hulpbehoevend zijn maar wel zelfstandigheid willen bewaren.

Combineren is de beste beveiliging

Een setje Philips Hue lampen is natuurlijk heel mooi in huis, als je de verlichting in huis laat inschakelen wanneer het draadloos alarmsysteem in werking treedt kun je sneller handelen. Je kunt ook gordijnen laten openen wanneer er onraad is. Slimme rookmelders kun je in serie schakelen, wanneer ergens in huis brand is kun je dit door het hele huis én daarbuiten laten signaleren. Binnen een Smart Home zijn er volop opties om het wooncomfort te verhogen, maar ook zeker om de veiligheid te verhogen.

Heb je altijd een internetverbinding nodig?

Voor veel functionaliteit is het inderdaad vereist om een actieve internetverbinding te gebruiken. Buitenshuis kun je via een mobiel abonnement of een lokaal wifi netwerk inloggen. Er zijn beveiligingscamera's zoals die van Somfy met een slot voor een SIM-kaart. Zo kun je bij uitval van internet of stroom een SMS laten sturen naar jouw telefoon. Dan kun je snel handelen of hulp inroepen. Voor een aantal functies is inderdaad een actieve internetverbinding nodig, toch kunnen veel apparaten autonoom ook blijven werken met beperkte functionaliteit. Informeer bij de leverancier naar de mogelijkheden.


EDITORS' CHOICE