NIEUWSPS Audio

PS Audio Stellar Strata: versterker, DA-converter en streamer

Het Amerikaanse audiobedrijf PS Audio heeft de Stellar Strata uitgebracht een geïntegreerde versterker met analoge en digitale ingangen en streaming-functies aan boord. De nieuwe Stellar Strata kan 200 Watt per kanaal aan acht Ohm leveren en het vermogen verdubbelt bij vier Ohm. Feitelijk hoeft alleen een set passieve luidsprekers te worden toegevoegd om het muziekfeestje te kunnen laten beginnen. De Stellar Strata zou binnenkort in de winkel moeten liggen.

PS Audio Stellar Strata: alles-in-één, voeg luidsprekers toe

De Stellar Strata is volgens de Amerikaanse fabrikant PS Audio het beste alles-in-één muziekcomponent in het portfolio. De Stellar Strata combineert een geavanceerde analoge voorversterker, DA-converter, 100 Watt per kanaal eindversterker en high-definition streamingdiensten in een compacte behuizing. De gebruiker hoeft alleen luidsprekers toe te voegen. Maak verbinding met het wifi-netwerk van je huis, download de PS Connect-app en kies uit miljoenen nummers die beschikbaar zijn op Tidal, Qobuz of Spotify. De Stellar Strata kan audio met een hoge resolutie streamen of verbinding maken met elke gewenste digitale of analoge bron. Met zijn vele digitale en analoge ingangen is Strata klaar om te rocken, aldus PS Audio op zijn website.

PS Audio Stellar Strata: voorversterker

Alle nodige functies van een analoge voorversterker en moderne DA-converter zijn verenigd in de Stellar Strata. Een nul-verlies, volledig gebalanceerd, puur, analoog signaalpad gecombineerd met DAC-functies die zelden worden gevonden op elk prijsniveau: pure DSD, asynchrone USB, digitale lenstechnologie, I2S voor verbinding met het beste loopwerk, en dat alles gebalanceerd uitgevoerd.

De kern van Stellar Strata is het analoge voorversterkergedeelte en dan met name de GainCell. Uitgevonden in de vroege jaren 2000 door oprichter van PS Audio, Paul McGowan, elimineert deze unieke benadering van variabele versterkingsversterking een klassiek probleem met de audioprestaties veroorzaakt door de volumeregeling. Alle voorversterkers moeten immers een manier bieden om het niveau hoger of lager te zetten en hebben allemaal iets gemeen. Het zijn elementen die in het signaalpad worden ingevoegd en het muzikale signaal verslechteren. Volgens PS Audio lost de GainCell dit probleem op. In plaats van een extra niveauregeling in het signaalpad in te voegen, vertrouwt de PS Audio Gain Cell op een andere technologie die bekend staat als een versterker met variabele versterking.

Het idee achter de GainCell is eenvoudig. In plaats van extra circuits toe te voegen aan het signaalpad om het volume te variëren, varieert de daadwerkelijke versterkertrap van de voorversterker zijn versterkingsfactor in reactie op de volumeregeling op het voorpaneel. Deze methode vereist nul extra circuits in het signaalpad, biedt meer dan 80 dB demping en presteert, indien goed ontworpen, gelijk aan high-end voorversterkers.

Strata heeft een volledig analoge ingangsschakeling zodat gebruikers kunnen selecteren waarnaar ze luisteren zonder het analoge domein te verlaten. De variabele versterkingsfactor van Stellar Strata lost het probleem op van signaalverslechtering van extra circuits om het volume te regelen.

Voor hoofdtelefoongebruikers biedt de Stellar Strata een uitzonderlijk klinkende en krachtige analoge hoofdtelefoonversterker op het voorpaneel. Strata dempt automatisch de belangrijkste uitgangen wanneer een hoofdtelefoon wordt aangesloten en de luisteraar kan genieten van alles wat geweldig is met een hoogwaardige hoofdtelefoon. Dit is muziek die op zijn best is weergegeven.

PS Audio Stellar Strata DA-converter

De DA-converter in de Stellar Strata produceert een naadloze 3D-soundstage, ook van CD's. De verbetering van de geluidskwaliteit ten opzichte van andere DA-converters kan een openbaring zijn, aldus hoofdontwerpers Bob Stadtherr en Darren Myers. De Stellar Strata DA-converter heeft natuurlijk alle gebruikelijke ingangen inclusief I2S. Samen met de PS Audio Connect mobiele app, beschikbaar voor IOS of Android, of muziekserversoftware zoals JRiver, Bit Perfect, Amarra of Pure Music, wordt de Stellar Strata de toegang tot de wereld van hoogwaardige digitale audiomuziek, zowel in PCM als DSD.

Alle digitale ingangssignalen worden in Strata opgenomen in de native modus zonder Sample Rate Conversion (SRC) en rechtstreeks ingevoerd in een vereenvoudigde FPGA die bekend staat als CPLD (Complex Programmable Logic Device), die de samplefrequentie en -indeling ontdekt, alle inkomende gegevens opnieuw herklokt ter eliminatie van jitter. Een snelle doorvoer vermindert wat PS Audio voortplantingsvertraging noemt. Deze gepatenteerde technologie wordt de digitale lens genoemd.

De DAC-chip zelf is gebaseerd op de veelgeprezen 32-bits ESS Sabre Hyperstream-architectuur, waarvan de output passief wordt gefilterd om vervorming te verminderen. De uitgangstrap van de Stellar Strata DA-converter is een eigen klasse-A-configuratie, volledig gebalanceerd met een uitgebreide bandbreedte van 60 kHz.

I2S is het native formaat van alle CD-loopwerken en veel servers. I2S heeft een afzonderlijk klok- en gegevenssignaal van de bron. Meestal worden deze klok en datasignaal gemultiplexed om te worden verzonden via een enkele kabel in een formaat dat bekend staat als S/PDIF (Sony Philips Digital Interface), of AES/EBU (Audio Engineering Society / European Broadcast Union). Eenmaal ontvangen in multiplexvorm, moet de DAC-ingang de klok en gegevens ontwarren en opnieuw scheiden. I2S lost de problemen op die verband houden met het ontrafelen van gegevens van S/PDIF- en AES/EBU-formaten.

De I2S-ingangen van de Stellar Strata zijn compatibel met het DirectStream Transport van PS Audio en bieden volledige toegang tot de hoofdkwaliteitsniveaus die te vinden zijn op de vergrendelde SACD-laag van SACD-schijven. Alleen PS Audio DAC-converter, zoals DirectStream en nu ook de Stellar Strata, zijn gemachtigd om de pure DSD-laag in al zijn glorie te spelen.

De Stellar Strata biedt de keuze uit drie digitale filters. Elk digitaal filter heeft een ander sonisch karakter. Overigens, geen filterkeuze is verkeerd of juist. In plaats daarvan kan elk filter door de gebruiker worden geselecteerd om de gekozen verzameling van de versterker, bron en luidspreker, evenals persoonlijke smaken en vooroordelen, beter te matchen.

Gebruikers kunnen ontspannen en de meegeleverde afstandsbediening gebruiken om elk van de drie filterkeuzes te beluisteren voor de beste audiokwaliteit die overeenkomt met het systeem waarop het wordt afgespeeld. Als gebruikers op een bepaald moment hun versterker, luidspreker of bronnen upgraden, is Strata er om de prestaties te maximaliseren.

PS Audio Stellar Strata: ingebouwde streaming

Uniek voor de Stellar Strata is PS Audio's nieuwste module genaamd PS Connect. In combinatie met de PS Audio Connect-app, beschikbaar op IOS- en Android-apparaten, kunnen Strata-eigenaars de wereld van streaming met hoge resolutie lanceren. Media met een samplefrequentie tot 192 kHz kunnen rechtstreeks in Strata's interne digitale lens worden gestreamd om jitter te verminderen en de streamingprestaties te verbeteren als nooit tevoren.

PS Connect kan streamen van populaire streaming-diensten zoals Tidal, Qobuz, Spotify, Napster en iHear Radio, evenals elke DLNA-bron op het lokale thuisnetwerk. Verbinding met het thuisnetwerk is eenvoudig via Strata's ingebouwde wifi- of ethernet-verbinding.

PS Audio Stellar Strata: eindversterker

De eindversterker speelt een cruciale rol in meer dan alleen het leveren van voldoende vermogen voor de luidsprekers. Het is een essentieel onderdeel in het behouden van de genuanceerde details van de muziek, zoals boventonen van tokkelinstrumenten, subtiele signalen die de plaatsing, diepte, soundstage-breedte en voorbijgaande verval definiëren, aldus PS Audio.

De eindversterker in Strata verliest niets. Ontwerpers Bob Stadtherr en Darren Myers waren geobsedeerd om een vermogenuitgang te bieden die elke aangesloten luidspreker aankan, terwijl veel aandacht werd besteed aan zelfs de kleinste nuances in de muziek. De 100 Watt per kanaal aan acht Ohm (200 Watt aan vier Ohm) eindversterker in de Stellar Strata biedt voldoende kracht en vangt de rijke volle essentie van opgenomen muziek.

De verbinding tussen voorversterker en eindversterker is van cruciaal belang, want op dit kruispunt gaan de meeste essentiële muzikale details gemakkelijk verloren. Niets in het ontwerp van een eindversterker is belangrijker dan het inputstadium bij het behouden van de fijnste nuances van muziek. In de Stellar Strata is een bewezen topologie genaamd Analog Cell gebruikt om de rijke details in muziek te behouden.

Analog Cell weerspiegelt nauw de warme sonische eigenschappen van een vacuümbuis met behoud van het vermogen en de controle van de beste solid-state versterkers. De luisterervaring met Strata begint met tikkende voeten en het uitbreken van een glimlach, aldus PS Audio op zijn website. De geperfectioneerde interne verbindingen van Strata tussen de voorversterker, de analoge cel en de stroomversterkingsfase elimineren de problemen die normaal worden geassocieerd met interconnects en maximaliseert de synergie tussen interne systemen.

PS Audio Stellar Strata: prijs en leveringsinformatie

De koper kan kiezen uit een zilverkleurige of zwarte frontplaat. We hebben nog geen officiële prijsinformatie vernomen, maar – louter ter indicatie – op een Duitstalige website zagen wij een prijs van net geen 4.000 euro.


EDITORS' CHOICE