Audio Show Alkmaar 2020: de opstelling in het stadion

Redactie Hifi.nl | 26 februari 2020 | Fotografie Fabrikant

Op zaterdag 29 februari en zondag 1 maart aanstaande staat het AFAS-stadion aan de Stadionweg 1 in Alkmaar weer volledig in het teken van de Audio Show Alkmaar, bij intimi ook wel bekend als de AZ-show. We hebben het tweedaagse event als mediapartner natuurlijk al wat langer in de agenda staan, maar inmiddels stroomt de redactie-inbox vol met nieuws en aankondigingen vanuit de deelnemende partijen. In onderstaande bericht, dat we doorlopend aan zullen vullen, delen we alvast een aantal highlights in de aanloop naar eind februari.

Audio Show Alkmaar 2020: algemeen

De Audio Show Alkmaar vindt op beide dagen plaats van 10.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis en het stadion heeft voldoende parkeergelegenheid. Organisator Ben Hoedjes: "De aangename en sfeervolle omgeving van het stadion zorgt voor de atmosfeer die een mooie audioshow nodig heeft. En de organisatie werkt er bovendien weer hard aan om er een mooi event van te maken. Een groot aantal high-end merken zal weer present zijn."

Meer weten? Kijk dan op www.audioshowalkmaar.nl. Onderstaand lichten we alvast wat deelnemers uit.

Musical Reality samen met Twinstatic Audio

De twaalfde editie van de AZ-show staat voor Musical Reality weer in het teken van ‘Virtual Reality Music’, pure stereoweergave vanaf cd, lp en streaming vanuit een netwerk. De demonstratieruimte, op de bovenste etage dit jaar, wordt deze keer gedeeld met de collegae van Twinstatic Audio. Het ‘mainsystem’ bestaat dan ook uit gezamenlijke componenten; de luidsprekers zijn de nieuwe Final Electrostaten en zullen worden aangestuurd door de Kronzilla SX van KR Audio met de P-135 als tube-pre eveneens van KR-Audio. De digitale bron is een combinatie van EERA, de Legato als loopwerk en de Majestuoso als DAC. Ook koppelen ze een mooie streamer aan het systeem. De componenten worden verbonden met de kabels van Master Built en Harmonic Technology en het geheel zal worden opgesteld op Solid-Tech Audio & Video Support. 

Een tweede systeem wordt gevormd rond de Unifield One van Von Schweikert Audio aangestuurd door een krachtige D500 mk II set van CI-Audio. Een analoge bron geheel van bamboe, dé nieuwkomer van vorig jaar zorgt hier voor de input. Een nieuwe ‘Phono-pre’, ook van CI-Audio is verantwoordelijk het signaal. De kabels zijn van Harmonic Technology en het geheel staat op een Radius-systeemtafel ook van Solid Tech.

De splinternieuwe lp van het ‘Conrad Miller Trio’ ligt ook dit jaar weer op de mat. Samen met een aantal originele cd-opnamen moet dit weer mooie muziekbeleving opleveren. | www.musicalreality.nl en www.twinstaticaudio.com

Music 2 en Barcanova Productions

De plannen van Music2 Audio Import? In samenwerking met Barcanova Productions zullen wij tijdens de Audio Show Alkmaar 2020 een ruimte van 170 m2 groot invullen om u een ultiem analoog audio systeem ten gehore te brengen! Voor deze set-up zullen wij de HiFi.nl & iEar' Best Sound Award-winnende Trafomatic Lara voorversterker met de Trafomatic Glenn 300B Parallel Single Ended monoblokken combinatie inzetten, welke de Blumenhofer ”40” Anniversary hoorn-luidsprekers zullen aansturen."

Zeer bijzonder zal ook de hoofdbron zijn, de uit de referentie master-room van Barcanova Productions meegenomen Barcanova Sonore draaitafel! Compleet opgebouwd met een Ikeda IT407-CR toonarm en de Ikeda 9-TT en 9 MONO elementen zullen hiermee verschillende lp's worden gedraaid welke zij hebben opgenomen. Ook de te gebruiken phonostage is het vermelden waard, de Ypsilon VPS en Step-Up, een zeer zelden in Nederland gezien en gehoorde combinatie.

"Als één van de highlights tijdens deze showdagen zal stercelliste Quirine Viersen in onze ruimte zowel op de zaterdag (15.00 uur) als op de zondag (12.00 uur) een mini concert geven. Na afloop zal Barcanova Productions dezelfde stukken nogmaals weergeven via de analoge set, en wel zoals deze geregistreerd staan op op het album ”BACH: Complete Suites for Unaccomanied Cello” uitgevoerd door dezelfde Quirine Viersen op het Barcanova Records label. | music2.nl

Driade met Ayon en Bryston

In zaal 2 (Kees Kist 2) op de tweede verdieping rechts kunt u genieten van een prachtige samenwerking tussen drie bekende namen in de hifibranche, namelijk de luidsprekers van Driade Systems met buizenelektronica van Ayon Audio en de solid state elektronica van Bryston.

Tijdens de show zal er worden gedemonstreerd met de Driade Premium Model 3 aangestuurd door de Ayon Spirit met een Ayon Networkplayer en een Ayon cd-speler.

De tweede set bestaat uit de Driade Premium Model 2 luidsprekers, die aangestuurd worden door de vermaarde Bryston Cubed 4B-3 eindversterker, met als geluidsbron de nieuwe “all-in-one” Streamer / DAC / voorversterker, de Bryston BDA-3.14

De luidspreker bekabeling in beide sets is de nieuwe Driade Flow 405, welke kabel ook in de Driade luidsprekers gebruikt wordt. Music Emotion schreef in de recente februari 2020 uitgave: “De Driade Flow 405 is een van de luidsprekerkabels waarvan we kunnen zeggen dat deze bovengemiddeld goede prestaties levert en binnen dit prijssegment zelfs een unieke positie inneemt. Zoekt u een vergelijkbare geluidskwaliteit bij een andere kabelfabrikant dan zult u minimaal een factor twee tot drie meer moeten investeren.” | driadesystems.nl

Monitor Audio Nederland met AF Group (Audio Analogue) en Hans Audio

Op de Alkmaar Show 2020 zal Monitor Audio Nederland een kamer delen met AF Group, de fabrikant van Audio Analogue, en Hans Audio uit Hoorn. Er zullen twee opstellingen te beluisteren zijn. Opstelling nummer 1 bestaat uit de Monitor Audio Platinum II Serie; de PL500II, PL300II, PL200II en PL100II. 

"De Platinum II Serie is al even op de markt maar blijft iedereen verbazen met zijn ragfijne audiopositionering, kristalhelder hoog, superstrak en zeer diep laag, hoge belastbaarheid en ongekend lage vervorming. We combineren de luidsprekers met de Audio Analogue Bellini en 2 x mono block, Donizetti."

De Audio Analogue Bellini en Donizetti zijn de jubileummodellen van Audio Analogue. De namen Bellini en Donizetti zijn niet nieuw binnen Audio Analogue, maar wel compleet opnieuw ontwikkeld met Airtech. Standaard is de Donizetti een stereo eindversterker met 250 watt bij 8 ohm, maar de Donizetti is ook om te bouwen naar een mono eindversterker die 1000 watt bij 8 ohm levert. Voor de AZ show wordt er een dubbele mono configuratie mee genomen om de Monitor Audio PL500 II aan te sturen.

De Bellini en Donizetti zijn beide van binnen compleet opgebouwd met Airtech bekabeling. De Airtech bekabeling is ook los verkrijgbaar in netsnoeren (standaard geleverd bij Bellini en Donizetti), luidsprekerkabels en interlinks. Op de show wordt hiermee gedemonstreerd. Verder de Leema Acoustic Sirius Streamer, Transrotor Rondino platenspeler, en dit alles in het Custom Design Milan rack. De bekabeling is een combinatie van Airtech en WireWorld, Torus Power zorgt voor de schone stroom.

In de tweede opstelling mag je rekenen op Monitor Audio Gold 5G Serie; Gold 300, Gold 200 en Gold 100. Ook: Roksan BLAK Serie, de Leema Acoustics Pulse 4 Versterker, Stream 4 Streamer en de Transrotor Dark Star Platenspeler In een Blok Audio rack, bekabeling WireWorld en Torus Power zorgt wederom voor de schone stroom. "Daarnaast zullen we de producten laten zien van REVO, Gallo Acoustics en de nieuwe versterkers van Monitor Audio, de IA40-3 en de IWS 4, 4 zone Streamer met BluOs."

Tot slot zal het team twee dagen lang demonstraties geven met de Watson’s Platenwasmachine.  

Hepta Design: Sublimis Orator

Hepta demonstreert de Sublimis Orator in combinatie met het spectaculaire merk Temporal Coherence. "Uiteindelijk gaat het om genieten van muziek, daartoe bent u bij Hepta aan het juiste adres."

"Hepta meldt zich steeds vaker als een "duizendpoot" bedrijf op het gebied van de betere audio weergave. Er worden niet alleen mooie luidsprekers gebouwd in diverse midden en hogere prijsklassen, maar ook AV meubelen op maat in diverse budgetten. Maatwerk luidsprekers, reparatie en upgrade behoren ook tot de mogelijkheden. Tevens heeft Hepta in de winkel in Westzaan diverse topmerken elektronica, zowel digitaal als analoog of een combinatie van beide, demo gereed staan." | hepta.nl

Hepta Design: presentatie Hans van Maanen (Temporal Coherence)

Ook te vinden in het programma van Hepta Design: een lezing van Hans van maanen over de achtergronden en het ontwerp van de nieuwe pick-up voorversterker van Temporal Coherence. 

"De toegenomen belangstelling voor vinyl vereist ook pick-up voorversterkers die aan de hoogste kwaliteitseisen van nu voldoen. Hans van Maanen zal in deze presentatie de achtergronden van de vereiste eigenschappen van een pick-up voorversterker toelichten, wat de beperkingen zijn van eerdere ontwerpen en de manier waarop deze in het nieuwe ontwerp zijn gerealiseerd. Ook zullen de resultaten van metingen aan deze nieuwe pick-up voorversterker worden getoond en besproken. Na de presentatie, die ca. 30 minuten zal duren, kunnen vragen worden gesteld en is er ruimte voor discussie."

De presentatie wordt gegeven op zaterdag- en zondagmiddag om 14:00 uur De precieze locatie is op dit moment nog niet bekend, maar zal op de Hepta Design Audio stand getoond worden.

Connect2Multimedia - SoundPrism III

Het team van Connect2Multimedia benut de spotlights van het AFAS Stadion voor presentaties met het actieve systeem van SoundPrism. "Tijdens de showdagen demonstreren wij wat looptijdcorrectie doet met het geluidsbeeld van ons actieve SoundPrism III luidsprekersysteem. Wij hebben pre-sets met en zonder correctie die we direct kunnen laten horen. De SoundPrism III is een 3-weg actief aangestuurde luidspreker op basis van Hypex nCore. De controle over de speakerelementen is door de enorme dempingsfactor (ca. 1000!) bijzonder. Pulsgeluiden in de muziek worden daardoor zo goed als realistisch weergegeven. U ervaart werkelijk de energie die de muzikanten tijdens hun uitvoering geven en dat kan voor sommigen even wennen zijn."

"Wat de gebruikte luidspreker-units betreft hebben we gekozen voor verschillende merken die in hun deel van het geluidsspectrum geweldig kunnen presteren. Dit resulteert in een zeer indrukwekkende geluidsbeleving die door onze opzet (instelbare DSP) kan worden aangepast in een beleving die binnen uw specifieke wensen en luisterruimte past. De SoundPrism III is een halfopen baffle. De basluidspreker zit in een behuizing waardoor het totale formaat beperkt is gebleven. De midden- en hogetonen luidsprekers zijn van achteren open en geven daardoor aan de achterzijde nagenoeg het zelfde geluidsbeeld weer als de voorzijde (maar dan in tegenfase). Doordat er geen demping van een behuizing in dit systeem aanwezig is, is ook het pulsgedrag heel anders dan die van een gesloten luidspreker. De weergave wordt vergeleken met die van de beste elektrostaten."

"De gedemonstreerde SoundPrism III speakers “zweven” op vier magneetvoeten (meerprijs) die ervoor zorgen dat de speakers van de ondergrond geïsoleerd worden. Standaard worden deze geleverd op spikes. De SoundPrism III wordt handgemaakt en op bestelling gebouwd. Wij leveren ze persoonlijk bij u af en passen de instellingen desgewenst aan in uw luisterruimte." | Connect2multimedia.nl

YN Audio: x-odos en LAB12

"Voor de derde keer op rij gaan we samen met Daudio (Nederlandse fabrikaat luidsprekers) en Purecable (kabels uit Nederland) de bezoekers van de Audio Show Alkmaar weer trakteren op een mooie set! Dit jaar willen we weer laten horen dat je ook met een 'wat beperkter' budget echt muziek kunt maken."

"We zullen spelen met elektronica van LAB12: de Integre4 buizenversterker met KT150 buizen (€ 4.499,-) en de nieuwe LAB12 DAC1 Reference DAC met maar liefst 8 stuks good old Philips TDA1543’s (€ 2.999,-) en diverse streamers van x-odos zullen hun magie gaan verrichten. (o.a. de nieuwe xo|one plus met DAC en xo|stream pro loopwerk). De prijzen van x-odos beginnen bij € 2.980." | yn-audio.nl

Knooppunt Audio

Uiteraard is ook Knooppunt Audio weer van de partij. De audiospecialist brengt naast Innuos, Amphion, Tellurium Q ook nog een tweetal andere merken mee; PS Audio, bijvoorbeeld - waar we afgelopen weekend een uitgebreide review van plaatsten. "Van Innuos nemen we de MK3 produkten mee, ook hier verbeteringen op hardware gebied. Daarnaast zijn wij gespecialiseerd om het maximale uit al deze produkten te halen, superieure geluidskwaliteit voor een bescheiden prijs! Kom langs en bekijk al deze mooie producten." | knooppuntaudio.nl

Daarnaast is bij Knooppunt ook de Friese meubelmaker Rensma weer te vinden, die op de show al jaren een samenwerking hebben. "U hebt met veel zorg uw audioset samengesteld, maar hebt u daarbij ook rekening gehouden om uw apparatuur trillingsvrij neer te zetten? Een goed ontworpen meubel is hiervoor onontbeerlijk. En daarbij gaat ook de geluidskwaliteit omhoog. Rensma maakt allerlei meubels op maat. Daarnaast produceren wij ook luidspreker voeten voor onder andere Amphion monitor luidsprekers." | Rensma.nl

Reference Sounds: JBL Synthesis HDI luidsprekers

"Er zijn weinig luidspreker fabrikanten met een historie zo rijk als die van JBL. Al in de jaren 40 was het JBL die menig bioscoop van geluid voorzag bij de tot dan toe overwegend stille films. Die wortels in de professionele wereld zijn nog altijd verankerd in het DNA van JBL. The Academy of Motion Picture Arts bekend van de Oscar uitreiking? JBL. ’s Werelds beste studio’s? JBL. Groot live concert? Je raadt het al: JBL. Altijd strijdend voor een sound met dezelfde drive en spontaniteit als ‘the real thing’. Dynamiek met hoofdletters dus."

"Met dat streven begon JBL rond 1950 ook zijn eigen luidspreker units te ontwikkelen. Compressiedrivers met extreme efficiëntie gekoppeld aan een hoorn vormde de basis van ieder ontwerp. Die filosofie en drang naar de echte live sound brengt ons nu een waanzinnige JBL serie met professionele roots, maar dan voor thuis. De JBL HDI serie! Ervaar de nieuwe JBL HDI luidsprekers zelf in de ruimte van Reference Sounds. | referencesounds.nl

Unieke samenwerking True-Blue Box en Hear Everything Audio Import  

Op de AZ-show hebben True-Blue Box en Hear Everything Audio Import gezamenlijke presentaties.

"We spelen met twee set ups met in beide dezelfde bron en amp-dac. In het ene geval stuurt de True-Blue Box COBALT DA een set Guru Q10 speakers aan; in het andere een set Guru Q60 speakers. Luisteraars ervaren straks audiofiele hoogstandjes die nu eens NIET extreem kostbaar zijn, ook al omdat we bekabeling zeer betaalbaar houden. Twee unieke set ups: kom ze beleven in de Kees Kistzaal op de tweede verdieping!" | heareverything.nl & truebluebox.nl

Set 1
C.E.C. TL5 cd loopwerk
True-Blue Box COBALT dac/ voor- en eindversterker
Guru Q10 monitor speakers
(Kosten van deze set exclusief bekabeling: € 6.540)

Set 2
C.E.C. TL5 cd loopwerk
True-Blue Box COBALT dac/voor- en eindversterker
Guru Q60 speakers
(Kosten van deze set exclusief bekabeling: € 11.845)

Daudio: 3 sets

Op de audioshow komend weekend zal Daudio 3 verschillende sets laten horen, in samenwerking met YN-audio en Purecable. Ten eerste is er de de Daudio S2, 3-weg full range open baffle luidspreker, die zijn debuut maakte op de XFI en in Alkmaar wordt aangestuurd door een LAB 12 Integre4 buizenversterker en de LAB 12 DAC 1 en de mooie x-odos streamer. De bekabeling in deze set is van de bijzondere MSTR serie van Purecable. "Een prachtige set voor een hele muzikale beleving."

"De tweede en derde set zijn de Daudio M1 en de Daudio M2. Beide zijn 2-weg monitor met actieve subwoofer oplossingen. De Daudio M1 wordt aangestuurd door de bijzondere Lyngdorf TDAI 3400 en de Daudio M2 wordt aangestuurd door de onlangs op de ISE geïntroduceerde Lyngdorf TDAI 1120; een regelrechte primeur. De Lyngdorf TDAI’s combineren uitgebreide streaming mogelijkheden met een krachtige versterker en het bijzondere “Roomperfect”. Wij laten u graag horen hoe mooi deze sets een geweldige muzikale prestaties combineren met design en gebruiksgemak zowel in kleine als grote woonkamers. Voor de fijnproevers is de M1 subwoofer ook leverbaar met Motion Feedback. Ook deze sets zullen worden bekabeld met Purecables. | daudio.nl

Voorts is ook More Music aanwezig op de Audio Show Alkmaar. De merken, producten en samenstellingen die je op de stand van deze importeur mag verwachten, vind je in onderstaande overzicht:

Hifinesse op Audio Show Alkmaar met The Gryphon, Nord-Ost, M2Tech, Mastersound, QPoint en Franc Audio Accessoires

Ook importeur Hifinesse is aanwezig op de Audio Show in Alkmaar. Het bedrijf neemt meer tijd om uitleg te geven over zijn producten en staan met een uitgebreide display in de Foyer.

Hifinesse toont onder andere de prachtige The Gryphon audioproducten, waaronder de veel geprezen geintegreerde versterker: de Diablo 300. Ook wordt de nieuwe lijn van Nordost Tone-arm + kabels getoond die nu nog beter omgaan met het delicate audio signaal van de platenspeler door het afzonderlijk afschermen van het linker en rechterkanaal en de optie voor het toevoegen van een extra aarde.

Van het Italiaanse audiobedrijf M2Tech zal de nieuwe Crosby hoofdtelefoon versterker mee worden genomen die samen met de Young mkII Dac en de Van der Graaf voeding te beluisteren valt. Uiteraard bekabeld met de Heimdall2 hoofdtelefoon kabel. Belangstelling voor buizentechniek? Van Mastersound worden de onlangs nieuw uitgebrachte Evo 300B en de Duetrenta buizenversterkers gedemonstreerd.Hifinesse geeft voorts uitleg over de QPoint resonantie synchronisator en ook zal van Franc Audio Accessories de Modular, een strak vormgegeven en makkelijk uit te breiden rack die voorzien is met Franc Audio Accessories anti-vibratievoeten, worden getoond aan het publiek.

 


EDITORS' CHOICE