NIEUWS

Rockna Wavelight DAC: voorversterker en DAC uit Roemenië


Sinan Kökbugur | 05 februari 2020 | Fotografie Fabrikant

Het Roemeense audiobedrijf Rockna heeft de Wavelight DAC uitgebracht, een DA-converter voorzien van een volumeregeling. Afgezien van de digitale ingangen heeft de Wavelight DAC ook een analoge cinch-ingang en wie geen verdere analoge ingangen nodig heeft zou de Wavelight DAC dus als voorversterker kunnen gebruiken.

Rockna Wavelight DAC: DA-conversie via FPGA en een analoge volumeregeling

De in 1999 opgerichte en in Roemenië gevestigde audiofabrikant Rockna heeft de Wavelight DAC uitgebracht. De Wavelight DAC is het digitale instapmodel van Rockna, maar het heeft enkele speciale technische kenmerken die het grotere model Wavedream DAC volgens de fabrikant al onderscheidde van de concurrentie.

DA-conversie wordt in de Wavelight DAC niet uitgevoerd met een DAC-chip maar met een FPGA-module. Dergelijke FPGA-modules (FPGA staat voor field-programmable gate array) kunnen individueel worden geprogrammeerd om verschillende “digital banen” te gebruiken. In de Wavelight DAC is met de FPGA een speciale “R2R DAC”-architectuur gebrouwd en deze niet-standaard oplossing heeft klankmatige voordelen, aldus de fabrikant. Verder heeft de Wavelight DAC een volumeregeling, die volledig in het analoge domein werkt waardoor geen verlies van digitale resolutie kan optreden. Een geschakeld weerstandsnetwerk zorgt voor de niveauregeling. De Wavelight DAC heeft naast Toslink, S/PDIF coaxiaal, AES/EBU en USB-B ook een I2S-ingang in de vorm van een HDMI-aansluiting.

Zoals de achterkant laat zien, heeft de Rockna Wavelight DAC ook een analoge cinch-ingang. Een via deze ingang ingevoerd signaal blijft altijd in het analoge deel van het circuit van de Rockna Wavelight. Het analoge circuit is overigens volledig symmetrisch gebouwd en heeft zijn eigen ringkerntransformator en eigen voeding. De digitale circuits hebben ook hun eigen ringkerntransformator. Naast de twee transformatoren (voor de digitale en analoge circuits) heeft de Wavelight DAC een totale afvlakcapaciteit van 100.000 uF. Dat is veel. Menige eindversterker heeft een kleinere afvlakcapaciteit.

De Rockna Wavelight DAC heeft vier digitale filters: lineair, minimumfase, hybride en NOS. Afhankelijk van de invoer, verwerkt de Wavelight PCM-signaal met een resolutie tot 32-bit/384 kHz en single-bit signalen tot DSD512. Het apparaat, dat beschikbaar is in zwart en zilver, kan worden bediend via iOS- en Android-apps en kan eventueel later worden voorzien van nieuwe firmware. De centrale FPGA-module kan ook opnieuw worden geprogrammeerd via firmware-updates. Volgens Rockna is de Wavelight DAC daarom  bijzonder toekomstbestendig.

Rockna Wavelight DAC: prijs en leveringsinformatie

We weten niet of en wanneer de Rockna Wavelight DAC naar de Benelux zal komen en voor welke prijs. Louter ter indicatie, op een Duitstalige website zagen wij een prijs van 4.990 euro.

EDITORS' CHOICE

 • Review
  Cambridge Audio AXR100D
  Review
  lees meer »
 • Op bezoek: Kemp Elektroniks Experience Center
  Zomeractie bij Kemp Elektroniks
  Op bezoek: Kemp Elektroniks Experience Center
  lees meer »
 • Achtergrond
  Primephonic: toekomst voor klassiek
  Achtergrond
  lees meer »