NIEUWSXanadu

Xanadu HRS70 vloerstaander met actief laag en DSP, made in Holland

De HRS70 van de Nederlandse luidsprekerbouwer Xanadu is een drieweg vloerstaander met een actieve laagaansturing en DSP. Hij is ontworpen en wordt gebouwd in Nederland. De standaardafwerking is zwart of wit, maar tegen een meerprijs is zo ongeveer elke ralkleur of speciale kleurwens mogelijk. Xanadu stelt de luidspreker thuis bij de klant af.

Xanadu HRS70: drieweg vloerstaander

De vloerstaande luidspreker HRS70 van de in de Nederlandse plaats IJsselmuiden gevestigde luidsprekerbouwer Xanadu is afgeleid van de duurdere modellen HRS100, HRS90 en HRS80. De luidspreker is mooi om te zien, maar de vormgeving is volgens Xanadu ook een integraal onderdeel van de mechanische eisen die het bedrijf stelt aan een luidsprekerkast.

De lagen hout waaruit de kast is opgebouwd hebben samen een dikte die varieert tussen 22 en 39 millimeter. Xanadu bereikt hiermee een zo goed als absolute stijfheid met minder kastkleuring als resultaat. De luisteraar krijgt een schonere laagweergave en meer rust en openheid in de muziekweergave. Volgens Xanadu zijn de afmetingen van de luidspreker bescheiden in verhouding met het voelbare resultaat (101 x 20-27 x 39 centimeter, voetplaat rondom +/- 3 centimeter groter).

De twee woofers van de HRS70 hebben een membraan van 221 millimeter en worden door een Hypex-versterker van 125 Watt en DSP aangestuurd. De behuizing is gesloten. De middentoner van 160 millimeter heeft een keramisch membraan en is geplaatst in een eigen compartiment. Per set worden de middentoners gematched. De hoge tonen komen voor rekening van een bandtweeter van 100 millimeter. Ook de tweeters worden per set gematched. De fabricage is een combinatie van ambachtelijk handwerk en modern CNC freeswerk. Productie vindt plaats in Nederland.

Het frequentiebereik loopt van 29 Hz (–6 dB) tot circa 30 kHz. De impedantie is zes Ohm bij 250 Hz. De gevoeligheid is 88 dB/W/m

Xanadu HRS70: aflevering en afregeling

De HRS70 en de andere modellen uit deze productlijn worden binnen Nederland thuis afgeleverd en afgeregeld. De luidspreker is voorzien van DSP. De standaardinstelling voldoet in de meeste gevallen, maar bij levering wordt een voor de luisterruimte geoptimaliseerde set van instellingen gemaakt en opgeslagen. De HRS70 kan zo ook worden opgenomen in een meerkanaals opstelling. De HRS70 kan drie profielen opslaan en er wordt een afstandbediening meegeleverd.

De klant ontvangt een backup van de programmering op een USB-stick en op papier en ook de fabrikant bewaart de instellingen voor het geval er onverhoopt iets mis mocht gaan.

Xanadu HRS70: afwerking door klant te bepalen

De standaard afwerking is in satijnlak, zwart of wit. Tegen een meerprijs is elke ralkleur mogelijk, zowel in hoogglanslak als in two-tone, parelmoer en nog vele andere opties. Ook speciale kleurwensen zijn mogelijk, bijvoorbeeld als de klant of zijn binnenhuisarchitect specificaties aanlevert.

Niet geheel onbelangrijk, de spuiterij is net als Xanadu een Nederlands bedrijf en voldoet aan de hoogste milieueisen.

Xanadu HRS70: prijzen

Incl. soundcare Jupiter M8 voeten (optioneel zijn IsoAcoustics Gaia voeten leverbaar)
Satijnlak:   7.990 euro per paar
Hoogglans lakken:   8.500 euro per paar

MERK

EDITORS' CHOICE