Een modern geluidssysteem is meestal voorzien van bluetooth, of dat nou een koptelefoon, draagbare luidspreker of een volledige geluidsinstallatie is. Op die manier kan je heel makkelijk muziek streamen via een ander device, zoals je telefoon of laptop. Maar veel bluetooth gebruikers zijn zich niet bewust van de gevaren van een bluetooth-verbinding.
Bluetooth werkt enkel op korte afstand. De meeste apparaten die zijn voorzien van bluetooth, kunnen binnen tien meter afstand contact leggen met een ander apparaat. In dat opzicht is bluetooth misschien wel veiliger dan internet: een hacker moet zich in de buurt van het apparaat bevinden.
Toch brengt een bluetooth verbinding gevaren met zich mee. Stel je bijvoorbeeld voor dat je met een draadloze koptelefoon in het openbaar vervoer naar muziek aan het luisteren bent via bluetooth. Of een rondje gaat wandelen terwijl de bluetooth van je smartwatch aan staat. In die gevallen kan een hacker zomaar dichtbij zijn.
Er zijn verschillende manieren bekend waarop cybercriminelen te werk gaan op bluetooth verbindingen. Dit zijn enkele bekende vormen die kwaadwillenden gebruiken:Â
Bluebugging
Met bluebugging dringt een hacker ongemerkt via bluetooth het systeem van je telefoon binnen. Die kan vervolgens via jouw telefoon bellen naar een telefoonnummer dat diegene zelf heeft opgezet en flink geld verdienen. De eigenaar van de telefoon eindigt de maand met een hoge telefoonrekening.
Bluesnarfing
Van bluesnarfing is sprake wanneer een cybercrimineel zichzelf via bluetooth toegang verschaft tot jouw telefoon en op die manier je gegevens buitmaakt, zoals telefoonnummers, e-mails, et cetera.Â
Bluejacking
Bluejacking houdt in dat een hacker verbinding met jouw bluetooth device aanvraagt. Voordat je precies hebt vastgesteld wat de melding precies inhoudt, heb je de uitnodiging al geaccepteerd. Vanaf dat moment kan de hacker bestanden naar je apparaat sturen.
Bluetooth tracking
Aan de hand van bluetooth kunnen kwaadwillenden, maar ook gewoon commerciële partijen zoals de winkel op de hoek, je locatie achterhalen. Zo kunnen winkels bijvoorbeeld vaststellen hoe vaak je er een bezoekje aan brengt. Â
KNOB-attack
Bij een zogeheten Key Negotiation of Bluetooth Attack kunnen hackers op afstand meeluisteren met jouw bluetooth device. De kans op een dergelijke aanval wordt klein geschat, maar een gevaar is het wel.
Hoe beveilig je een bluetooth verbinding?
Nu je weet welke risico’s er verbonden zijn aan een bluetooth verbinding, wil je vast weten hoe je je verbinding kunt beveiligen. VPNGids.nl geeft een aantal tips, zodat je hier beter met om kunt gaan.
Er zijn verschillende maatregelen die je kan nemen om veiliger gebruik te maken van bluetooth. Zo is het verstandig om altijd updates uit te voeren op je apparaten. Die updates bevatten vaak verbeteringen in de beveiliging van het systeem, waardoor je device beter beveiligd is.Â
Een andere manier voor veiligere bluetooth is door gebruik te maken van de meest recente versie van bluetooth. Versie 4.0 is bijvoorbeeld al beveiligd tegen bluetooth tracking. En vanaf versie 5.0 is nog weer beter beschermd. Een nieuwe versie van bluetooth installeren op een apparaat dat je al in bezit hebt gaat helaas niet, dus heb je een verouderde versie van bluetooth, dan kun je pas bij de aanschaf van een nieuw apparaat gebruikmaken van een nieuwere bluetooth-versie.
Tenslotte raadt VPNGids aan om bluetooth alleen in te schakelen als je er gebruik van maakt. Dat voorkomt dat anderen je via bluetooth kunnen volgen of hacken. Ander bijkomend voordeel: het scheelt in accuduur. Bluetooth verbindingen staan namelijk bekend als echte batterijslurpers.