NIEUWSKlipsch

Klipsch lanceert Heresy IV en Cornwall IV

De Amerikaanse luidsprekerbouwer Klipsch heeft de modellen Heresy IV en Cornwall IV gelanceerd. Beide luidsprekers, die lid zijn van de Heritage-productlijn, hebben een uitgesproken retro ontwerp, maar er zou ook de nodige nieuwe techniek aan boord zitten. Deze in de VS handgemaakte luidsprekers van Klipsch uit de Heritage-productlijn zijn gebaseerd op ontwerpen die oorspronkelijk zijn getekend door oprichter Paul W. Klipsch.

Klipsch Heresy IV: drieweg luidspreker

De Heresy IV van de Amerikaanse luidsprekerfabrikant Klipsch is volledig herzien en is een opnieuw bewerkt ontwerp. Dit is de nieuwste generatie van deze iconische luidspreker, die een geschiedenis heeft die start in 1957 toen de Heresy driewegluidspreker begon als een compact middenkanaal om de Klipschorn te begeleiden.

De Klipsch Heresy IV heeft een K-107-TI titaandiafragma hoogfrequent driver met een geheel nieuwe brede dispersie faseplug, samen met een nieuwe K-702 midrange compressiedriver met een polyimide diafragma, gekoppeld aan een K- 704 Tractrix-hoorn. De lage tonen worden verzorgd door een 12-inch K-28-E woofer.

Onder de motorkap bevindt zich een geheel nieuw cross-overfilter gebaseerd op het ontwerp van de Klipschorn met steile hellingen. Interne bekabeling is van Audioquest voor maximale betrouwbaarheid en prestaties, aldus de fabrikant. Een primeur voor een Heresy-luidspreker is echter dat deze ook een achterpoort heeft om de laagweergave met bijna 10 Hz naar beneden te verbeteren ten opzichte van de vorige versie. Volgens Klipsch loopt het frequentierespons van de Heresy IV van  48 Hz tot 20 kHz (± 4dB).

De behuizing van de luidsprekers heeft een afwerking in boek-matched houtfineer, handgemaakt in Hope, Arkansas. Het resultaat is dat de nieuwste Heresy-luidspreker een groter en smaller profiel (630,1 x 393,7 x 336,6 mm) heeft in vergelijking met zijn voorganger en hij beschikt over een bijgewerkte grille en een subtiele, verwijderbare, matzwarte schuine voet.

Klipsch Cornwall IV: drieweg luidspreker

Geïntroduceerd als een meer volledig fullrange alternatief voor de Heresy in 1959, werd de Cornwall zo genoemd omdat je hem gemakkelijk in een hoek of tegen een muur kon plaatsen.

De Cornwall is een drieweg ontwerp met hoorngeladen compressiedrivers voor de middentonen en hoge tonen, naast een direct stralende 15-inch woofer voor de lage frequenties en heeft de eer de 'grootste van de compacte' Heritage-luidsprekers te zijn.

De Klipsch Cornwall IV beschikt over een nieuwe middentoner en een nieuwe grootformaat midrange-hoorn met technologie voor een betere respons in de hele frequentieband, zegt de Amerikaanse luidsprekerbouwer. Daarnaast is er Klipsch's populaire K-107-TI 1-inch tweeter en K-33-E 15-inch vezelcomposiet conuswoofer voor diepe bas. Deze drivers zijn gekoppeld met een nieuw cross-overfilter met overal hoogwaardige Audioquest-bekabeling.

De Cornwall IV heeft volgens de fabrikant een frequentierespons van 34 Hz tot 20 kHz (± 4dB). De Cornwall IV behoudt het front-port ontwerp van zijn voorganger, maar het systeem beschikt nu over de Tractrix-poorttechnologie van Klipsch.

Ten slotte heeft de Cornwall IV een nieuw frontrooster dat bij andere Heritage-producten past, en een matzwarte voet voor een zwevend uiterlijk. Afgewerkt in een van de drie elegante afwerkingen met houtfineer, wordt elke Cornwall IV-kast nog steeds gemaakt in de fabriek van het bedrijf in Hope, Arkansas.

Klipsch Heresy IV en Cornwall IV: prijzen en leveringsinformatie

We weten nog niet vanaf wanneer de nieuwe luidsprekers van Klipsch verkrijgbaar zullen zijn in de Benelux. Ook is nog geen prijsinformatie in euro’s bekend gemaakt.

MERK

EDITORS' CHOICE

 • Op vakantie bij de dealer
  Primeur: Bowers & Wilkins 700 Signature
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »
 • Review
  NAD M33: grensverleggend
  Review
  lees meer »
 • Op vakantie bij de dealer
  HIFI.NL Lezersaanbiedingen
  Op vakantie bij de dealer
  lees meer »