REVIEWAudio Physic

Review: Audio Physic Classic 8 & VCF II Magnetic M8 Plus

SAMENVATTING

De Classic 8 is een speaker die je enerzijds een beetje moet leren kennen, maar anderzijds klinkt het allemaal heel vertrouwd. Ze zijn snel, hebben een zeer mooie imaging, hebben een ruime sweetspot, zijn makkelijk aan te sturen en het laag is, zeker met de optionele VCF II Magnetic voetjes, erg strak en gaat ver door. Daarbij is de prijs erg scherp voor de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt.

PLUSPUNTEN

  • Goede imaging
  • Hoge mate van detaillering
  • Makkelijk aan te sturen en te plaatsen
  • Interieurvriendelijk
  • Zeer strak en gecontroleerd laag
  • De VCF II Magnetic M8 Plus voetjes zijn aan te bevelen…

MINPUNTEN

  • …die helaas vrij prijzig zijn

Afgelopen november was het team van HiFi.nl aanwezig bij de Audio Show iEar’ in Tilburg. Er stond daar in een kleine skybox een relatief bescheiden geprijsde set te spelen. Deze stond niet zomaar muziek te maken, maar speelde de sterren van de hemel. Stralend middelpunt was een paartje Audio Physic Classic 8 vloerstaanders op een setje Audio Physic ontkoppelende voetjes. Reden genoeg voor mij om ter plekke aan importeur PAI te vragen of ze een setje bij mij thuis konden plaatsen.

Eenmaal bij me thuis in een huiselijke omgeving viel de interieurvriendelijkheid me direct op. De mat-witte exemplaren van de Classic 8 blenden goed in mijn eveneens vooral witte interieur. Ze zijn ook relatief smal opgezet en hebben een mooie zwarte plint. De drivers springen er mooi contrasterend uit. De kast is daarbij zo smal dat de buitenste rand van de bass en midrange drivers gelijk ligt met de rand van de baffle. Ondanks die smalle bouw voelt de kast zeer solide en rigide aan. Een flinke klop op de kast verraadt ook dat er veel aandacht is besteed aan de binnenzijde. Het klinkt niet hol, maar lekker gedempt.

Onderop de zwarte plint is een setje Audio Physic VCF II Magnetic voetjes gemonteerd. Een ontkoppelende speakervoet die middels een aantal opgespannen draden en twee elkaar afstotend magneten zorgt voor een retegoeie upgrade van elke speaker, maar nu in het bijzonder dus de Classic 8 van hetzelfde merk. Vooral de laagweergave profiteert enorm van deze upgrade, waarover later meer.

Audio Physic

Eerst maar eens over het merk zelf. Audio Physic is een Duitse luidsprekerfabrikant. Ze zijn al ruim 25 jaar actief op de markt, maar stellen zelf dat ze nooit mainstream waren en dat ook nooit zullen zijn. Ze mikken hiermee duidelijk niet op heel commercieel getunede speakers. Het motto van Audio Physic is als volgt: ‘No loss of fine detail’. Ze pogen dus zelfs de kleinste details in het geluid weer te geven met hun speakers. Er wordt daarmee vooral transiënte informatie bedoeld die, afgespeeld door een set speakers, muziek ‘echt’ laat klinken en je emotioneel laat binden met die muziek. Het zorgt voor een bepaalde herkenning. Iets wat ik proefondervindelijk  kan bevestigen. Ze zijn namelijk echt goed, de Audio Physic Classic 8.

Specificaties van de Classic 8

Voor ik verder uit zal wijden over mijn luisterervaringen eerst maar eens het toch wel noodzakelijke stukje specificaties. De Audio Physic Classic 8 is een vloerstaander uit de Classic-lijn van het Duitse merk. In deze lijn zijn maar liefst acht verschillende modellen vloerstaanders opgenomen. De Classic 8 kost € 2.090,00 per paar en vind je in de instaphoek van de markt. De kleinste vloerstaander is de Classic 5 van € 1.690,00 per paar, die een 2-weg opbouw kent, terwijl de Classic 8 een 2,5 weg opbouw heeft. Voor wat meer laag en voor grotere ruimtes is de Classic 8 dus een mooie tussenweg.

De opgegeven cijfers vanuit de fabrikant laten zien dat het een serieuze speaker is. Met twee glasvezel conussen van 17cm en een 2,25cm grote silk dome tweeter wordt een frequentiebereik van 34 Hz tot 30 kHz bereikt. Dat is behoorlijk laag. Nog even ter vergelijking; de Classic 5 gaat ‘maar’ tot 42 Hz. De extra laag-unit bewijst hiermee dus direct zijn nut.

De laag-unit speelt van 34 Hz tot 500 Hz, de middenlaag-unit geeft frequenties weer van 34 Hz tot 3 kHz en vanaf 3 kHz zal de tweeter de rest van het frequentiebereik voor zijn rekening nemen. De gevoeligheid ligt op 89dB en de Classic 8 is dan ook zeer goed aan te sturen. Het aanbevolen versterkervermogen zou tussen de 25 en 150 Watt moeten liggen. De impedantie komt op 4 Ohm.

Minder reflectie en diffractie

Qua afmetingen hebben we het over een smalle speaker van slechts 17 cm. Dat is dus exact even breed als de drivers. Naast zorgen voor een smal ogende speaker zorgt het er ook voor dat je minder oppervlak hebt waar hinderlijke reflectie en diffractie van de geluidsgolven kan ontstaan.

Wat ook nog opvalt als je beide 17cm grote conussen ziet, is dat bij de laag-unit een beschermkap op de conus zelf zit, waar er op de middenlaag-unit een vaste faseplug is bevestigd waarlangs de conus beweegt. Primair zorgt deze ervoor dat er aan de binnenkant geen te grote druk kan ontstaan en tevens zorgt dit voor de koeling van de motor. Want ook bij een luidsprekermotor is een te hoge temperatuur ongewenst. 

Inclusief de plint is de breedte 21 cm. De diepte van de Classic 8 komt inclusief de plint op 35 cm. Ze zijn 105,5 cm hoog en door hun beperkte breedte ogen ze vooral slank en elegant. Achterop is bovenin een kleine reflexpoort te vinden en er is nog een tweede reflexpoort aan de onderzijde aanwezig. Het feit dat er ruimte zit tussen de plint en de speaker zelf is niet puur esthetisch namelijk, alhoewel die ruimte wel zorgt voor een bepaalde lichtvoetige uitstraling. De extra reflex poort zorgt er in elk geval voor dat de speaker lekker laag kan spelen. De aansluit terminals zijn zeer degelijk. Verguld en klein, maar desondanks is een banaanplug prima bruikbaar. Bi-amping of bi-wiring kun je vergeten aangezien er slechts één paar terminals is per speaker.

Magnetische lichtvoetigheid

Importeur PAI leverde bij de speakers meteen ook een setje VCF II Magnetic M8 Plus voetjes mee om de standaard meegeleverde spikes te vervangen. Onlangs schreef Jamie Biesemans een review over voetjes van IsoAcoustics. Audio Physic poogt met hun eigen ontworpen voetjes hetzelfde effect te bewerkstelligen en dat is het volledig akoestisch ontkoppelen van de speaker van diens ondergrond.

De voetjes van Audio Physic zitten in een mooi kunststof draagkoffer. Van zichzelf voelen ze bijzonder licht aan en ze zien er degelijk afgewerkt uit. De voetjes zelf zijn vrij plat en zorgen er dus niet voor dat de speakers hoger worden. Puur afgaand op het uiterlijk is het dus een onopvallende tweak.

Aan de binnenkant wordt er gewerkt met een soort geweven draden en er zitten magneten in die elkaar afstoten. Deze twee zaken bij elkaar zorgen voor een volledig akoestische ontkoppeling met de in mijn geval harde tegelvloer en het verschil met standaard spikes is behoorlijk. De tweak is dus allesbehalve onopvallend als het op het geluid aan komt. Het laag wint enorm veel terrein op het gebied van controle en timing. De bassen zijn een stuk strakker met de voetjes. En ook de algehele imaging krijgt een flinke boost. Dergelijke audiotweaks zijn zoals Jamie bij de IsoAcoustic voetjes al concludeerde eigenlijk een no-brainer. Na het upgraden van je speakerkabels en stroomkabels is dit de een logische vervolgstap voor verbetering van de weergave wat mij betreft. Ik heb de voetjes dan ook niet meer onder de Classic 8 uitgehaald tijdens de rest van de reviewperiode. De voetjes van Audio Physic zijn echter niet goedkoop: € 699,00 per set. Dat is zeker iets om rekening mee te houden.

Luisteren naar en genieten van muziek

Ik verwachte vooraf al veel. Ik heb deze speakers immers horen spelen in een totaal niet akoestisch geoptimaliseerde ruimte in een stadion en toen maakten ze al een enorme indruk op me. In het Willem II stadion te Tilburg werden de Classic 8 aangestuurd door een Primare versterker die van stroom werd voorzien die werd geschoond door een AudioQuest Niagara 5000. Zo’n powerconditioner heb ik thuis niet, helaas(!). En ook de gebruikte versterkers zijn totaal anders. Maar ook thuis maakte deze ranke vloerstaanders een enorme indruk.

In mijn huiskamer, de Classic 8 gekoppeld aan een Anthem MRX 720, was het elke avond weer een enorm genot om muziek te luisteren of om films te kijken. De weergave kenmerkt zich als strak, snel en vrij neutraal. De lage tonen hebben veel kracht en de Classic 8 gaan erg laag zonder te vervormen. Het hoog is niet vermoeiend en de imaging is van hoog niveau. De weergave is zo veel breder dan de fysieke opstelling.

Ook een heel sterk punt van de Classic 8 vond ik de hele scherpe focus. Ik doel daarmee op de afwezigheid van een center speaker in een verdere Atmos 5.1.2 opstelling (of ja, eigenlijk dus 4.1.2). Ik heb vaak onderkend dat een center speaker de belangrijkste speaker is in een thuisbioscoop, maar ondanks eerdere ervaringen miste ik de center speaker geen enkel moment bij film audio. De Classic 8 weet dus heel scherp en puntig het geluid uit het midden te laten komen. Een virtuele center speaker dus. En dat effect was zo groot dat het zelfs hoorbaar was als ik niet op de sweetspot zat te kijken en te luisteren.

Op de zolderkamer had ik nog een Rotel RA-1592 geïntegreerde versterker staan waarvan onlangs een review verscheen op deze site. Deze stereo versterker haalde nog net dat beetje extra uit de Audio Physic Classic 8. Ik had de Rotel niet naar de huiskamer gehaald, maar de speakers juist naar de zolder gesjouwd. Op de zolderkamer is de akoestiek namelijk net wat beter geschikt voor stereo weergave en dat zorgde ervoor dat mijn vrouw me een aantal avonden niet heeft gezien in de huiskamer. Het luisteren naar muziek is hier een nog betere ervaring. De opstelling op de zolderkamer is ietwat smaller dan in de huiskamer, maar door de wat betere akoestiek neemt de focus en detaillering verder toe dan beneden al het geval was. Ik word echt ondergedompeld in de muziek. Kleine details worden heel natuurlijk weergegeven en de gelaagdheid van de muziek neemt verder toe dan in de huiskamer al het geval was. En ondanks een iets smallere opstelling speelt de combinatie van Rotel en Audio Physic alsof er geen muren meer staan. Het geluid is zoveel breder en dieper dan de opstelling visueel doet vermoeden.

Conclusie

Na een hele positieve eerste indruk tijdens de iEar’ show in Tilburg kon ik de Audio Physic Classic 8 uitgebreid uitproberen in mijn eigen luisterruimte. De Classic 8 is een speaker die je enerzijds een beetje moet leren kennen, maar anderzijds klinkt het allemaal heel vertrouwd. Ze zijn snel, hebben een zeer mooie imaging, hebben een ruime sweetspot, zijn makkelijk aan te sturen en het laag is, zeker met de optionele VCF II Magnetic voetjes erg strak en gaat ver door.

De weergave is vrij neutraal en daarmee een speaker die bij elk muziekgenre in te zetten is. Of het nu de strakke diepe beats zijn uit elektronische muziek of de fijne details in live opnames van een klassiek orkest. Door de grote mate van detaillering is de betrokkenheid bij de muziek erg groot. Daarbij is de prijs erg scherp voor de kwaliteit die je ervoor terugkrijgt. Want naast geweldig klinken zijn ze erg mooi afgewerkt en zijn ze door de smalle behuizing ook nog eens zeer interieurvriendelijk.

Audio Physic Classic 8
€ 2.090,00 per paar | PAI
Beoordeling: 5 uit 5

Audio Physic VCF Magnetic M8 Plus
€ 699,00 per set | PAI
Beoordeling: 4,5 uit 5


EDITORS' CHOICE