NIEUWSPASS LABS

Pass Labs XP-32: twee mono-voorversterkers en een regelunit

De Amerikaanse versterkerbouwer Pass Labs heeft de XP-32 aangekondigd, een nieuwe voorversterker die bestaat uit drie afzonderlijke kasten. De signaalschakelingen voor het linker- en rechtkanaal zijn ieder in een eigen kast geplaatst. Een derde kast herbergt de voeding en de volumeregeling. De XP-32 neemt het begrip “kanaalscheiding” zeer letterlijk. We weten nog niet wanneer de nieuwe XP-32 leverbaar zal zijn en voor welke prijs, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Pass Labs XP-32: voorversterker van zeer hoog niveau

Talrijke bouwers van eindversterkers bouwen mono-eindversterkers, maar er zijn relatief weinig mono-voorversterkers op de markt. De Amerikaanse fabrikant Pass Labs heeft al enige tijd de XP-30 in zijn portfolio. Dit is een voorversterker waarbij signaalschakelingen voor linker- en rechterkanaal in een aparte kast zijn ondergebracht om onderlinge beïnvloeding te minimaliseren en dus de kanaalscheiding te maximaliseren.Goed beschouwd zijn dit dus twee mono-voorversterkers. Vandaag zagen wij op een Duitse website de opvolger van de XP-30 en dat is de XP-32.

Ook de XP-32 bestaat uit drie kasten en is de aanvoerder van de XP-productlijn van voorversterkers van Pass Labs. Feitelijk is dit na het vlaggenschipmodel Xs Preamp de beste voorversterker van het merk. De nieuwe Pass XP-32 heeft het Pass Labs kenmerkende volledig symmetrische ontwerp, net als zijn voorganger XP-30. De derde kast heeft de voeding en het stuurcircuit aan boord (de bovenste eenheid op de foto).

De besturingseenheid bevat twee dubbel afgeschermde ringkerntransformatoren, die dienen om de stroom naar de signaaltrappen te leveren, evenals een derde lijnvoeding met een eigen transformator voor het logische circuit. Dankzij de goede afscherming kan de Pass XP-32 op elkaar worden gestapeld zoals op de afbeelding, maar een bepaalde afstand tussen de regeleenheid en de twee voorversterker-eenheden kan qua geluid voordelig zijn, zegt Pass.

De Pass XP-32 heeft vijf lijningangen, een home cinema-ingang en een uitgang voor een opnameapparaat. Alle ingangen kunnen worden aangesloten via naar keuze cinch of XLR. De signalen van ongebalanceerde bronnen worden onmiddellijk binnenin gebalanceerd, zodat het 'supersymmetrie'-circuit van de XP-32 in alle gevallen kan worden gebruikt.

Er zijn twee uitgangen beschikbaar, elk in cinch of XLR. Interessante functie: er is een master- en een slave-uitgang. Deze laatste kan in niveau worden verlaagd ten opzichte van de masteruitgang. Dit wordt gedaan met de kleine volumeregelaars op de kasten voor de linker- en rechter signaalschakelingen. Wie bijvoorbeeld gebruik zou maken van een bi-amping opstelling, kan dus indien nodig een eventuele verschillende versterkingsfactor compenseren.

Het volume wordt geregeld door een weerstandsnetwerk geschakeld door een microcontroller en heeft een regelbereik van 100 dB, dat is verdeeld in stappen van 0,5 dB. Net als het vorige model XP-30 heeft de Pass Labs XP-32 Toshiba-transistors aan boord. De transistors zijn van een NOS-type waarvan Pass Labs een grote voorraad in bezit heeft. De uitgangstrap is herzien, de voorspanning is hoger en de circuittopologie is afgeleid van dat van vlaggenschipmodel XS Preamp.

Pass Labs XP-32: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet vanaf wanneer de nieuwe XP-32 leverbaar zal zijn. Ook hebben wij nog geen Nederlandse prijsinformatie vernomen.


EDITORS' CHOICE