NIEUWS

Bluetooth krijgt LE Audio-variant met zuiniger codec en multistream

De Bluetooth Special Interest Group heeft LE Audio aangekondigd, een nieuwe codec voor audio die via bluetooth low energy werkt en enkele eigenschappen biedt in aanvulling van, wat nu heet, Classic Audio van bluetooth. Dankzij de volgende generatie Bluetooth LE Audio klinken de nieuwste Bluetooth-apparaten niet alleen beter en zijn de accu’s minder snel leeg, maar kunnen ze voorts eenvoudig audio delen met andere luisteraars en zelfs uitzendingen op luchthavens, musea, auditoria en meer ontvangen. Op maandag onthuld op de CES in Las Vegas door de Bluetooth SIG (Special Interest Group), zou de nieuwe reeks Bluetooth-mogelijkheden binnen twaalf tot achttien maanden naar telefoons, tablets, headsets en zelfs openbare locaties moeten komen. 

Bluetooth LE Audio

Zo maakt LE Audio gebruik van de low complexity communications codec oftewel LC3, dat mede door Fraunhofer ontwikkeld is. Het doel van deze codec is om, met zo min mogelijk complex rekenwerk, een hoge kwaliteit audio te bieden op mediumbitrates. Dit moet het gebruik onder andere energiezuiniger maken ten opzichte van de subband codec, of SBC, van Bluetooth Classic Audio. Daarnaast claimt de Bluetooth SIG dat LC3 betere audiokwaliteit dan SBC biedt, zelfs bij een vijftig procent lagere bitrate.

Bluetooth LE Audio biedt verder ondersteuning voor meerdere onafhankelijke maar synchrone audiostreams. Een smartphone kan zo bijvoorbeeld naar meerdere speakers en koptelefoons uitsturen en ook moet het fabrikanten helpen betere draadloze stereoweergave te bieden. En ja, Bluetooth LE Audio ondersteunt nog steeds optionele codecs van hogere kwaliteit zoals aptX en aptX HD van Qualcomm.

Bluetooth LE Audio: draadloze in-ears, multistream

De nieuwe techniek zou grote voordelen moeten bieden bij het gebruik van volledig draadloze in-ear hoofdtelefoons. Momenteel kunnen Bluetooth-apparaten alleen rechtstreeks verbinding maken met een enkele oortelefoon, die op zijn beurt verbinding maakt met de oortelefoon in het andere oor. Dit is een minder efficiënt proces dat kan leiden tot een verlies van synchronisatie en beschadiging van het stereogeluidsbeeld. Met de nieuwe codec krijgen beide oortelefoons gelijktijdig signaal aangeboden, waardoor synchronisatie-uitdagingen tot het verleden zouden moeten behoren.

Bluetooth LE Audio: broadcastoptie en koppeling met gehoorapparaten

Er komt ook een broadcastoptie waarmee onder andere het delen van audio mogelijk wordt. Dit kan ook op basis van locatie, zodat musea bijvoorbeeld audio van schermen via bluetooth kunnen broadcasten naar personen in de nabijheid.

Ook gehoorapparaten zouden van de nieuwe codec moeten gaan profiteren. Gebruikers van een gehoorapparaat kunnen in de toekomst hun gehoorapparaat koppelen aan bijvoorbeeld een smartphone of tv.

We zijn benieuwd naar de eerste producten die voorzien zijn van de nieuwe bluetooth-techniek.


EDITORS' CHOICE