NIEUWS

Mixxim brengt de cassette terug ... als muziekspeler

Sinan Kökbugur | 23 december 2019 | Fotografie Fabrikant

De in de jaren zeventig van de vorige eeuw ontwikkelde audiocassette wordt nog steeds gebruikt. Het cassettebandje roept kennelijk allerlei nostalgische gevoelens op, want we hebben draagbare muziekspelers gezien die de vorm hebben van een cassettebandje. Een recente poging van het in de staat Dallas in de VS gevestigde bedrijf Mixxim om het reliek van de jaren zeventig nieuw leven in te blazen, is in de vorm van een Bluetooth-compatible digitale muziekspeler die ook als een echte cassette kan functioneren. De muziek op de Mixxtape van Mixxim kan in sommige cassettedecks daadwerkelijk worden afgespeeld.

Mixxim Mixxtape: draagbare muziekspeler in de vorm van en cassettebandje

Het in Dallas gevestigde Mixxim lanceerde in 2017 een Kickstarter-campagne van 10.000 dollar om zijn gepatenteerde Mixxtape te financieren en eindigde in dertig dagen op een bedrag van 121.550 dollar afkomstig van 1.795 donateurs. Een nieuwe en betere versie van de digitale muziekspeler in de vorm van een cassettebandje is nu beschikbaar voor een bedrag van 100 dollar.

Achter de nostalgische cassettebehuizing bevindt zich een muziekspeler met 8 GB intern geheugen dat kan worden uitgebreid tot 256 GB met een microSD-kaart. De lithium-ionbatterij zou meer dan vijf uur afspeeltijd bieden. De speler heeft een hoofdtelefoonaansluiting maar ondersteunt ook draadloze hoofdtelefoons (bluetooth versie 4.0).

Zoals Mixxim het stelt: “Mixxtape is een retro-ontwerp en geavanceerde technologie die op magische wijze is samengevoegd tot één volledig apparaat.” Het idee is dat je muziek, podcasts en audioboeken van een pc / Mac overbrengt naar de speler via een USB-C-kabel (meegeleverd) en het één inch OLED aanraakbedieningsschermpje gebruikt om het afspelen te beheren. Ondersteunde bestandsindelingen zijn FLAC (16 bit), AAC-LC, MP3, WAV, WMA, M4A, OGG, APE en ACELP.

Ook leuk, de gebruiker kan de Mixxtape in een cassettedeck stoppen. De muziek speelt dan via het cassettedeck, maar alleen in decks die geen bandbewegingssensoren hebben. Dat is dus een kwestie van uitproberen.

“Het was absoluut noodzakelijk dat Mixxtape niet alleen een digitale muziekspeler was die eruitzag als een cassette,” zegt ontwikkelaar Paul Burns. “Het moest eigenlijk als een cassette spelen. Oorspronkelijk was het een combinatie van vele kleine stukjes die cassettes maakten tot wat ze waren : het geluid, het fysieke object, de aanpassing, de personalisatie, de toegankelijkheid, de geheimhouding, de gemeenschap. Ook was muziek veel meer dan muziekbestanden en virtuele avatars. Het was tastbaar, betekenisvol en persoonlijk. Mixxtape brengt dat terug op zijn eigen manier.”

Meer weten. Kijk dan op mixtapeboss.com.

 

 

 


EDITORS' CHOICE