NIEUWSSonos

Sonos Private Voice Assistant: het Franse Snips

Het Amerikaanse Sonos heeft het Franse bedrijf Snips gekocht. Snips is gespecialiseerd in spraakbesturingstechniek die lokaal op een apparaat kan draaien, zonder internetverbinding. De aankoop stelt Sonos in staat om op termijn een spraakassistent toe te voegen aan zijn producten die werkt zonder internetverbinding, waardoor privacy van de gebruiker en zijn huisgenoten beter zou moeten worden gewaarborgd.

Sonos wil spraakbesturing lokaal gaan draaien, zonder cloud-afhankelijkheid

Momenteel werken stemassistenten zoals Amazon’s Alexa en Apple’s Siri alleen wanneer de apparaten die ze gebruiken met internet zijn verbonden, omdat spraakherkenning, interpretatie en afhandeling 'in de cloud' worden gedaan. De spraakcommando’s van de gebruiker worden naar servers ergens op het internet gezonden. Dit levert vertraging, veiligheidsrisico’s en mogelijke schending van privacy op. Het spraakplatform van het Franse Snips daarentegen beweert een oplossing te geven die gebruik maakt van eigen technologie waarmee spraakverwerking op het apparaat zelf kan plaatsvinden, dus zonder server(s) ergens op internet.

“Deze lokale verwerking maximaliseert nauwkeurigheid, efficiëntie en privacy, terwijl cloudafhankelijkheid wordt geminimaliseerd,” zegt Patrick Spence, CEO van Sonos. “De stemassistenten van Snips zijn op maat gemaakt voor specifieke taken en ontworpen om samen met andere algemene stemassistenten op het Sonos-platform te worden uitgevoerd.”

De overname komt op een moment dat veel consumenten hun stemassistenten uitschakelen of weigeren producten te gebruiken die spraakherkenning aan boord hebben vanwege (goed gedocumenteerde) angsten dat privé-gesprekken kunnen worden afgeluisterd en opgenomen. Dit is overigens geen angst maar realiteit. Bedoeld en onbedoeld worden mensen afgeluisterd die apparaten met spraakbesturing in hun woning hebben staan. “Miljoenen mensen zijn gaan genieten van het gemak van het bedienen van muziek met hun stem,” stelt Spence. De inlijving van Snips' getalenteerde 50-koppige engineeringteam en de eigen technologie geeft ons de mogelijkheid om een nog meer gedifferentieerde en meeslepende ervaring voor klanten te creëren, zowel binnen als buiten het huis,” aldus Spence.

Joseph Dureau, CTO van Snips, voegt er aan toe: “We zijn zeer verheugd om onze krachten te bundelen met Sonos, een bedrijf dat onze kernwaarden deelt, om ons werk voort te zetten en onze lokaal werkende spraaktechnologie naar een echt wereldwijd publiek te brengen. We zien samen een opwindende toekomst wanneer we ons platform integreren met dat van Sonos, wetende dat het onze toewijding deelt om geweldige ervaringen voor klanten op te bouwen zonder hen te vragen privacy op te offeren.”


EDITORS' CHOICE