NIEUWSAirTight

Air Tight ATM-2Plus: klassieke buizenversterker na 30 jaar herzien

Het Japanse audiobedrijf Air Tight is met name gespecialiseerd in de bouw van buizenversterkers. Het bedrijf stelt continuïteit na te streven en zich niets aan te trekken van modegrillen. De ATM-2, een buizeneindversterker, is al sinds 1988 ongewijzigd op de markt, maar na zo’n lange tijd werd het nu kennelijk tijd voor een herziening. Enter ATM-2Plus. Aan de buitenkant is amper verschil te zien, maar de binnenkant is volgens Air Tight ingrijpend herzien en verbeterd. 

Air Tight ATM-2Plus: tweekanaals buizenversterker

Air Tight bracht de originele ATM-2 uit in 1988. Deze op de KT-88 gebaseerde push-pull eindversterker ontving vele onderscheidingen en is al meer dan dertig jaar het langst lopende eindversterkermodel van het bedrijf. Dertig jaar technische expertise van Air Tight is nu samengepakt in de ATM-2Plus.

De nieuwe ATM-2Plus is een volledig nieuw ontwerp met behoud van de kenmerkende Air Tight-stijl. Alle circuits inclusief eerste en tweede versterking en interne constructies zijn herzien. In tegenstelling tot de tijd waarin dat de originele ATM-2 werd uitgebracht, zijn vintage KT-88-buizen bijna niet meer te verkrijgen en de kwaliteit van moderne buizen is volgens Air Tight anders. De focus lag op het verlagen van de plaatspanning van de buizen voor een langere levensduur van de buizen en een stabiele werking van de versterker, terwijl het uitgangsvermogen behouden bleef.

Voor het optimale werkpunt van KT-88/6550-buizen zijn 6CG7 / 6FQ7-buizen opgenomen, die krachtiger zijn dan de originele 12AU7 voor een grotere amplitude en lagere vervorming. AirTight heeft ook de negatieve feedback opnieuw ontworpen om de dempingsfactoren te optimaliseren zodat deze overeenkomen met de luidspreker van vandaag.

De uitgangstransformator is een belangrijk onderdeel voor een buizeneindversterker. ATM-2Plus monteert nieuwe 100 Watt-klasse grote uitgangstransformatoren van Tamura om een tekort in de laagweergave te voorkomen. De kritische transformator wordt op maat gemaakt en handgewikkeld door een Japanse ambachtsman voor een duidelijker en groter geluidsbeeld. Het uitgangsvermogen is 70 Watt per kanaal. De Air Tight ATM-2Plus kan naar keuze worden geleverd met buizen van het type KT-88 of van het type 6550.

Het uiterlijk van ATM-2Plus is zo ongeveer als zijn voorganger, maar het nieuwe chassisontwerp heeft een stevige frameaarding. Een andere nieuwe functie zijn snelle zekeringen om de versterker te beschermen tegen storingen in de uitgangsbuizen. Er worden geen printplaten gebruikt in ATM-2Plus en alle assemblages en het solderen van bedrading van ATM-2Plus worden gedaan door eigen vakmensen in de fabriek van AirTight in Takatsuki, Osaka.

We weten nog niet wanneer de Air Tight ATM-2Plus in Nederland leverbaar zal zijn en voor welke prijs. Ter indicatie, op Duitstalige websites zagen wij een prijs van 18.500 euro.

Air Tight ATM-2Plus: technische gegevens

  • Geplaatste buizen: vier stuks KT-88 of 6550, twee stuks 12AX7, vier stuks 6CG7 of 6FQ7
  • Maximaal vermogen: 70 Watt per kanaal (1 kHz / THD > 5%)
  • Frequentiebereik: 10 Hz tot 60 kHz (-1 dB/1 Watt), 20 Hz tot 50 kHz (-1 dB/50 Watt)
  • Ingangsimpedantie: 100 kOhm, twee ingangen (1 x achterkant, 1 x voorkant, beiden cinch)
  • Luidsprekerimpdedantie: vier Ohm of acht Ohm (optie voor zestien Ohm)
  • Functies op het front: ingangskeuzeschakelaar, biasregeling
  • Afmetingen: 415 (B) x 380 (D) x 230 (H) millimeter
  • Gewicht: 33 kilogram

EDITORS' CHOICE