Electrocompaniet lanceert nieuwe versies cd-speler, streaming-DAC en voorversterker

Het Noorse audiobedrijf Electrocompaniet heeft een trio van bijgewerkte producten aangekondigd. Het gaat om de EMC 1 MK V cd-speler, ECM 1 MK II streaming DAC en de EC 4.8 MK II voorversterker. Alledrie producten zijn per direct verkrijgbaar.

Electrocompaniet EMC 1 MKV cd-speler

De EMC 1 MK V van het Noorse Electrocompaniet bouwt voort op de erfenis van de alom geprezen EMC 1 UP cd-speler. Uitgerust met een nieuw loopwerk en bijgewerkte elektronica, belooft het bedrijf verbeterde geluidsprestaties. Bovendien is de speler ontworpen voor een betere stijve constructie en heeft het gloednieuwe chassis een bijgewerkt ontwerp dat overeenkomt met de nieuwe MKII-editie van de streaming DAC en voorversterker.

Uiteraard beschikt de EMC 1 MK V over een hoogwaardige volledig gebalanceerde DA-converter in combinatie met discrete analoge schakelingen. De EMC 1 MK V heeft ook digitale uitgangen: 1 x optisch en 1 x coaxiaal cinch. Ten slotte beschikt de nieuwe machine over een uniek systeem dat akoestische en/of mechanische trillingen opheft, waardoor wordt voorkomen dat de laseropnemer ongewenste en sonisch verslechterende signalen ontvangt.

De EMC 1 MK V speelt geperste CD’s, CD-R en CD-RW, heeft een THD + N: <0,003%, een dynamisch bereik van 120 dB en een frequentieafwijking van 0,05 dB.

Electrocompaniet ECM 1 MK II streaming DAC

De ECM 1 MK II  is een muziekstreamer en speler die draait op de nieuwe, eigen streaming software en app van Electrocompaniet. De ECM 1 MK II speelt ongecomprimeerde digitale inhoud, DSD en hoge resolutie van Tidal, Spotify en Qobuz af en kan worden gevoed via AirPlay, DLNA of Bluetooth. Netwerkconnectiviteit is er zowel via wifi als ethernet (RJ-45).

Bovendien kan de digitale speler een in het netwerk opgeslagen muziekverzameling indexeren en afspelen. De nieuwe hardware ondersteunt alle populaire formaten en ondersteunt ook een plug-and-play-installatie van 2,5 of 3,5-inch SATA-schijven.

De nieuwe ECM 1 MK II heeft twee TosLink SPDIF (24-bit/192 kHz) en twee Coax SPDIF (24-bit/192 kHz) ingangen en een USB-aansluiting die wordt gebruikt voor externe opslag. Ter aansluiting van een externe DA-converter is er een SPDIF coax-uitgang, maar de ECM 1 MKII heeft ook gebalanceerde en ongebalanceerde analoge uitgangen.

Electrocompaniet EC 4.8 MK II voorversterker

De EC 4.8 MKII tweekanaals voorversterker van Electrocompaniet heeft een stijlvol slank ontwerp en biedt een volledig gebalanceerde schakeling van ingang tot uitgang. Ontworpen als twee afzonderlijke mono-voorversterkers, elk met zijn eigen onafhankelijke voeding, beschikt de EC 4.8 MKII over nieuwe mechanica en sonische verbeteringen. Aan de ingang zijn dual-mono JFET transistor-ingangstrappen en aan de uitgangen BJT-transistors met een hoge bias.

Het bedrijf citeert een ruisvloer lager dan -130 dB, een kanaalscheiding groter dan 120 dB en een frequentierespons van 0,5 – 200 kHz. De versterkingsfactor ligt tussen –111 dB en + 6 dB en de uitgangsimpedantie is 100 Ohm.

De voorversterker heeft twee sets gebalanceerde ingangen, drie cinch-lijningangen en een home theater cinch-ingang. De verbinding naar de eindversterker gaat via de enkele XLR-uitgang. Er is ook een uitgang voor koppeling met een opnameapparaat.

Electrocompaniet EMC 1 MK V, ECM 1 MK II en EC 4.8 MK II: prijzen en leveringsinformatie

Alle drie de componenten zijn per direct leverbaar. We hebben nog geen officiële prijsinformatie voor Nederland, maar – ter indicatie – op een Engelstalige website zagen wij de hieronder genoemde prijzen.

Electrocompaniet EMC 1 MK V:  5.499 euro
Electrocompaniet ECM 1 MK II:  4.199 euro
Electrocompaniet EC 4.8 MK II:  3.899 euro

MERK

EDITORS' CHOICE