NIEUWSCabasse

In memoriam Georges Cabasse (1928 - 2019)

De Franse luidsprekerfabrikant Cabasse heeft laten weten dat oprichter Georges Cabasse, gepassioneerd ingenieur en muziekliefhebber, op vrijdag 15 november jl. is overleden. Cabasse heeft naam gemaakt met zijn bolvormige luidsprekerontwerpen. Cabasse is 91 jaar oud geworden.

Georges Cabasse (1928 - 2019): pionier in het ontwerpen van luidsprekers

Vanaf zeer jonge leeftijd gedreven door zijn passie voor muziek en de wens om realistisch geluid te creëren, bedacht en ontwikkelde Georges Cabasse de technologie achter coaxiale luidsprekers die nog steeds bijdragen aan de reputatie van het merk in de audiowereld.

Cabasse, in eerste instantie een muzikant, is afstammeling van een lange reeks strijkinstrumentenmakers in Les Vosges in Frankrijk (sinds 1740) en was al op jonge leeftijd gepassioneerd door muziek. Hij woonde talloze pianoconcerten bij die zijn extreme gevoeligheid voor geluidskwaliteit ontwikkelden, vooral voor muzikale producties uitgevoerd door orkesten. Na een jarenlange studie als elektrotechnisch ingenieur, begon hij luidsprekers te bouwen en opnames te maken met de wens om het meest perfecte geluid te reproduceren.

Samen met zijn vrouw Elisabeth richtte hij in 1950 het bedrijf La Maison du Haut-Parleur (het huis van luidsprekers) op in Neuilly-sur-Marne, dat gespecialiseerd was in luidsprekerreparatie. Zijn bedrijf begon geleidelijk en zou uiteindelijk gedijen dankzij de installatie van belangrijke geluidssystemen en zijn eerste innovatieve luidsprekerontwerpen. Zijn leidende principe: maak nauwkeurig geluid, zonder enige aanpassing, met de minste hoeveelheid vervorming of kleuring om de originele, muzikale emotie opnieuw te ontdekken. Geleid door de wil tot innovatie gaat het audiobedrijf van Cabasse van start.

Hieronder enkele van de mijlpalen en data waarop Cabasse een stempel heeft gedrukt op de Franse hifigeschiedenis:

  • 1952: de installatie van het Grand Rex Cinema-geluidssysteem in Parijs, het eerste theater in Frankrijk uitgerust met Cinemascope-technologie, waarvoor Cabasse de Diphone creëerde, een coaxiale luidspreker van 36 cm (12 cm voor de tweeter).
  • 1958: Cabasse ontwerpt de eerste luidspreker met verschillende ingebouwde versterkers. Georges Cabasse en zijn vrouw Elisabeth zijn verliefd op de zee en verplaatsen het bedrijf naast Brest, Frankrijk, waar ze een van 's werelds grootste echoloze kamers hebben die speciaal zijn gebouwd om tests uit te voeren voor het afstemmen van luidsprekers.
  • 1965: Cabasse werkt samen met de Franse nationale mariniers om luidsprekers voor onderzeeërs te creëren.
  • 1974: Cabasse ontwerpt de eerste drieweg actieve luidsprekers - Brigantin VTA en Galion 3VTA - als onderdeel van een wedstrijd georganiseerd door “La Maison de la Radio”. Cabasse wint de competitie zonder twijfel na een reeks geblinddoekte luistersessies en voorziet Radio France-studio's van een geluidskwaliteit die een referentie in de branche zou worden.
  • 1984: Cabasse gaat een uitdaging aan van het La Géode Omnimax Theater en rust de bioscoop uit met vierweg clusters en speciale filtering, wat resulteert in een 12-punts uitzendsysteem, plus 4 subwoofers (2 x 55 cm) met een uitzonderlijk geluid dat 30 jaar later nog steeds het publiek verbaast.
  • 1998: Cabasse plaatst op het nucleaire vliegdekschip Charles de Gaulle tien langwerpige luidsprekers verspreid over het schip, waardoor het mogelijk wordt om orders door te geven aan bemanningsleden met een akoestisch vermogen dat 136 dB zou kunnen bereiken.

George Cabasse en zijn team zijn altijd op zoek geweest naar nieuw materiaal en zijn voortdurend bezig met het verbeteren van de nieuwste technologie. Tal van technologische ontwikkelingen en patenten hebben het merk later in staat gesteld een lijn van luxueuze luidsprekers te creëren, zoals de legendarische Sphère. Een puur meesterwerk, La Sphère was een hoofdattractie bij zijn onthulling op CES 2006, en liet een blijvende indruk op luisteraars dankzij het uiterst innovatieve ontwerp en de realistische reproductie van muziek.

In 2006 is Cabasse overgenomen door Canon, maar in 2014 kwam Cabasse terug in Franse handen en wel bij streamingspecialist Awox. De huidige WLAN-luidsprekers van Cabasse profiteren van de expertise van AwoX.

Bijna zeventig jaar na de oprichting van Cabasse door Georges Cabasse, is Alain Molinie, CEO van Group AwoX-Cabasse, van plan de waarden van het merk en het hoge niveau van verwachtingen te behouden. De uitstekende akoestiek en het natuurgetrouw weergeven van muziek zullen nog meer worden gecombineerd met de mogelijkheden van digitale muziek “In het steeds veranderende muzieklandschap moet Cabasse uitstekende akoestiek blijven verenigen die Georges Cabasse zo dierbaar is met de nieuwe gebruikswijzen, zodat audiofielen en nieuwe generaties muziekliefhebbers zich kunnen voelen nog meer muzikale emoties,” aldus Molinie.

Een ceremonie ter ere van Georges Cabasse vond plaats op dinsdag 19 november 2019 in Brest, Frankrijk.

MERK

EDITORS' CHOICE