Iedere audiofiel is op een gegeven moment in aanraking gekomen met muziek en de apparatuur. Vader of opa die een mooie set had staan, of misschien begon de liefde wel bij My first Sony. Hifi draait wat mij betreft niet om de mooiste en meest exorbitante luidsprekers of versterkers, maar om de reis en de ervaring. Zo kun je ook producten reviewen die voor de beginnende audiofiel of muziekliefhebbers interessant zijn. In dat licht heb ik in de afgelopen periode naar de Crosley C62 kunnen luisteren.
De naam Crosley zal je wellicht niet meteen iets zeggen. Maar als we het merk omschrijven als de fabrikant van voornamelijk platenspelers in een koffer, die je alleen maar open hoeft te klappen en waar de speakers al ingebouwd zitten, dan gaat er mogelijk toch een lampje branden.Â
Crosley is sinds de opleving van vinyl stevig gegroeid, maar is al sinds 1992 actief. In die tijd was de cd heer en meester in het audiolandschap. Vandaag de dag zijn er weer meer mensen die af en toe een plaatje willen draaien. Of beginnen met de mooiste hobby die er bestaat: muziek luisteren! Wij kunnen niet bij iedereen in de portemonnee kijken en begrijpen heel goed dat 1000 euro voor een nieuwe hobby iets te veel van het goede is. De Crosley C62 heeft een verkooprijs onder de 250 euro. Dat is een schappelijk bedrag en niet meteen een rib uit je lijf. Ben je op zoek naar een platenspeler, dan zijn onze tips voor beginners zeker de moeite waard.
Crosley C62: een totaal pakket(je)
We ontvangen de Crosley C62 als een grote vierkante doos. Hierin zit de platenspeler en de luidsprekers. Deze zijn los en moeten met luidsprekersnoer worden aangesloten. In het chassis van de platenspeler zit ook meteen de versterker voor de luidspreker en de Bluetooth module, bedoeld om vanaf de smartphone muziek te streamen en de set net wat beter uit te rusten voor de toekomst. Aan de achterkant van de Crosley zien we ook nog een RCA-uitgang. Zodoende kan de platenspeler ook mee groeien naar een grotere hifi-set. De C62 wordt gevoed door een adapter van 15 volt. De bijgeleverde speakers spelen op 10 watt vermogen.
Een belangrijk aspect van een platenspeler is het element. Crosley heeft ervoor gekozen om de C62 uit te rusten met een element van Audio-Technica. Een verstandige keuze, want dat merk staat bekend om hun kwaliteitsproducten.Â
De platenspeler bestaat uit het chassis, maar ook het draaiplateau. Die moet je zelf in elkaar zetten. De toonarm zit deels al in elkaar, daar moet het contragewicht aan de achterkant nog op. Het chassis is vermoedelijk mdf met een plak fineer. Zodra alles is uitgepakt en in elkaar gezet, moet alleen nog de toonarm worden afgesteld. Daarna is het een kwestie van luisteren. Al is het wel de moeite waard om te vermelden dat wij langer met het afstellen zijn bezig geweest dan met het uitpakken van de platenspeler; ongeveer 1,5 uur langer. Afstellen kan best lastig zijn, gebruik daarvoor een goede handleiding.
Plaatjes draaien
Buiten tikt de regen tegen het raam. Binnen is de vloer bezaaid met vinyl. Overal liggen muziekalbums geperst op het zwarte goud. Het is alsof de tijd heeft stilgestaan. Maar gelukkig is dat niet het geval, want wij hebben geweldige hedendaagse muziek. Maar dan op vinyl. Zo hebben wij geluisterd naar Black Mountain – IV, Revere – Man of Atom en Adele – 21. Even vooruitlopend op de conclusie zijn we aangenaam verrast door de prestaties van de Crosley C62, maar toch is er een keerzijde en daar komen we later op terug.
Tijdens het schrijven van deze review staat op de achtergrond Adele en Black Mountain lekker te spelen. Black Mountain is progressieve Psychedelische rock, daar moet een hifisysteem mee overweg kunnen. Er zit namelijk dat psychedelische element in, wat bijzonder is lastig om weer te geven. De vocalen klinken goed, maar zonder echte overtuiging. Het gitaarspel kom beter over dan we hadden verwacht van zo'n klein systeem. De grootste bottleneck is het laag. Er is wel wat hoorbaar, maar daar blijft het ook bij. Het zorgt voor minder diepgang in de muziek. Een goede Bluetooth speaker klinkt beter.
Voor muziek die zo op de achtergrond speelt presteert de C62 evenwel boven onze verwachtingen. Ook bij Adele hebben we een soortgelijke ervaring. De muziek, de stem, de melodie, het klinkt allemaal prima. Als we iets actiever gaan luisteren, dan horen we inderdaad weer de tekortkomingen. Aan de andere kant moeten we natuurlijk eerlijk zijn; het is een systeem van 250 euro.
We schakelen over naar Bluetooth. Via Spotify luisteren we naar bekende jaren 80 popmuziek. Prince en Michael Jackson zijn een goede keuze bij het testen van een systeem zoals de Crosley C62. De Bluetooth-module is een goede keuze. Als je even wat anders dan vinyl wil luisteren, schakel je gewoon over naar Spotify. De luisterervaring blijft echter hetzelfde; het klinkt leuk als achtergrondmuziek of op een tiener/studentenkamer. Ook zou de Crosley C62 geschikt kunnen zijn voor een beginnende audiofiel of muziekliefhebber.
Maximaal getuned
Dat de Crosley C62 uit meerdere onderdelen bestaat, geeft ons de mogelijkheid om te upgraden. Zo kan er een beter element worden ingezet. We kunnen betere kwaliteit speakerkabel gebruiken en de voeding veranderen. We kunnen zelfs andere speakers aansluiten. Dus zijn we losgegaan.
We zijn begonnen met beter speakerkabel. Dat is ook nodig, want er zit maar 1 meter elektrasnoer per speaker bij. Daarvoor hebben we eerst standaard koper speakerkabel gebruikt. Dat is zelfs in een bouwmarkt verkrijgbaar. Daarna zijn we een stapje hoger gegaan en hebben we de AudioQuest Slip 14/4 gepakt. Bij de standaard koperen speakerkabel hoorden we al verbetering. Aardig wat verschil, zelfs. De vocalen werden minder dof en het laag kwam iets beter naar voren. De AudioQuest speakerkabel perste alles uit de kleine speaker. Een redelijke overkill. Maar veel meer verschil zat er niet meer in.
Het plafond was eigenlijk al bereikt. Dan maar een upgrade van de speaker. Hiervoor gebruiken we de B&W 606. We hebben naar de standaard luidsprekerkabel geluisterd en weer naar de AudioQuest. Het is al een wereld van verschil ten opzichte van de standaardspeaker die bij de Crosley C62 wordt geleverd. We horen veel meer muziek, maar er doet zich ook een probleem voor. De Crosley is niet krachtig genoeg om de B&W speakers goed te kunnen aansturen. De vocalen en zang worden niet netjes weergeven. Er is duidelijk te weinig controle en dat is hoorbaar. Dus vervangen we de standaard adapter voor een Farad externe voeding. Om het geheel in perspectief te zetten: de AudioQuest slip 14/4 kost 8 euro per strekkende meter, de Farad zit rond de 500 euro en de B&W 606 kost 700 euro per paar. De Crosley C62 wordt verkocht voor minder dan 250 euro (en is vanaf 6 december volop leverbaar via de Nederlandse importeur).Â
Met de Farad voeding horen we duidelijk meer controle in de weergave van zang en instrumenten. Het klinkt zowaar prima voor een luistersessie. Tuurlijk heeft de Crosley niet genoeg kracht in huis om de B&W speakers op hoger volume juist aan te sturen, maar zo kunnen we er prima naar luisteren. Maar we zitten nu dan ook op ongeveer 1300 euro extra. Het willen upgraden naar beter geluid is vaak een eerste teken van hifi-koorts; niet zeggen dat wij je niet gewaarschuwd hebben!
Upgraden kan trouwens ook op een andere manier. Dan wordt de platenspelerset als losse platenspeler ingezet en gaat via de RCA-uitgang van de Crosley het signaal naar een phono pre amp of een geïntegreerde stereoversteker. Het systeem kan naar wens worden uitgebreid met speakers naar keuze. Dit is een groeiproces dat logischer en betaalbaarder is. Er wordt dan gewerkt naar een set die meer op toekomstig gebruik is gericht.
Conclusie
De Crosley C62 is een platenspeler set met een hoge funfactor. Het is leuk om als audioliefhebber mee te beginnen of als setje voor wat muziek op de achtergrond. Verwacht alleen geen hifi-audiokwaliteit. Toch kan de Crosley platenspeler wel mee groeien, mocht de gebruiker in de toekomst zijn of haar audioset willen uitbreiden.
Crosley C62
€ 239,95 | https://www.crosleyradio.eu/
Beoordeling: 3.5 / 5Â