Merrill Audio Master Tape Head Preamplifier: haal alles uit analoge tapes

Het Amerikaanse audiobedrijf Merrill Audio heeft een bijzondere voorversterker uitgebracht genaamd Master Tape Head Preamplifier. Het nieuwe apparaat is een evolutie en upgrade van de eerdere Tape Head Preamplifier. Beide apparaten zijn bedoeld om analoge tapes met de maximale geluidskwaliteit weer te geven. De nieuwe Master-versie is bedoeld voor studiogebruik en onttrekt naar eigen zeggen alle details aan bestaande en nieuwe mastertapes.

Merrill Audio Master Tape Head Preamplifier

Het nieuwe apparaat van het in de VS gevestigde Merrill Audio zou moeten zorgen voor de maximaal haalbare geluidskwaliteit bij de verwerking van muzieksignaal afkomstig van een analoge spoelenrecorder. De nieuwe Master Tape Head Preamplifier is voorzien van VU-meters ter calibratie, kan verregaand worden ingesteld met het centraal geplaatste vijf inch grote kleurenaanraakscherm en heeft een zeer lage ruisvloer.

De Master Tape Head Preamplifier is de tweede in de productlijn van Tape Head Preamplifiers. Volgens Merrill Audio is het apparaat een goede aanvulling op een tapedeckmodellen ATR100, 102 en 104 van Ampex en de Otari MTR-modellen. Merill Audio heeft zelfs een eigen printplaat ontwikkeld die direct toegang geeft tot de tapekoppen van de Ampex ATR100-decks, ter vervanging van de standaard printplaat in deze machines.

 

De Merrill Audio Master Tape Head Preamp heeft een maximale versterkingsfactor van 71 dB. Het regelbereik loopt van 0 dB tot 71 dB. De gebruiker kan kiezen uit een zestal snelheden en egalisatiecurven, t.w. 3,75 inch/s (NAB), 7,5 inch/s (NAB), 7,5 inch/s (IEC), 15 inch/s (NAB), 15 inch/s (IEC) en 30 inch/s (AES). De gekozen instellingen worden opgeslagen en komen weer terug als de machine wordt ingeschakeld. Het ingangsniveau mag variëren tussen 0,3 mV en 6 mV en het maximale piek-piek bereik is 24 Volt. Volgens Merrill wordt hiermee een superieure dynamiek bereikt.

De Master Tape Head Preamplifier is gebouwd van hoge kwaliteit en nauwe tolerantie onderdelen en zilverdraad met Teflon isolatie. De schakelingen zijn gebalanceerd van ingang tot uitgang. Alle aansluitpennen van de XLR-chassisdelen zijn verguld.

Bij een dergelijke zorgvuldig opgebouwde versterker hoort een externe voeding. De Master Tape Head Preamplifier wordt gevoed door de Kratos II, naar eigen zeggen een ultrastabiele voeding met een ultralage ruisvloer en rimpel.

Merrill Audio Master Tape Head Preamplifier: prijs en leveringsinformatie

De nieuwe Tape Head Preamplifier is leverbaar in de VS en zal binnenkort de ocean oversteken. Nederlandse prijsinformatie is nog niet beschikbaar.

MERK

EDITORS' CHOICE