NIEUWSFyne Audio

Fyne Audio onthult zijn eerste luidsprekers voor inbouw in muur of plafond

De Schotse luidsprekerbouwer Fyne Audio bestaat nog niet zo lang maar heeft intussen een indrukwekkende collectie luidsprekers op de markt gebracht. Het bedrijf onderscheidt zich van zijn concurrenten onder andere door de zelfontwikkelde IsoFlare-techniek. Fyne Audio heeft nu zijn eerste luidsprekers voor inbouw in muur of plafond aangekondigd. We weten nog niet wanneer de nieuwe luidsprekers geleverd kunnen worden en voor welke prijs, maar de beschikbare informatie willen wij alvast delen met onze lezers.

Fyne Audio: maak je huis Fyne, nu ook IsoFlare-techniek in muur of plafond

Het in Schotland gevestigde Fyne Audio heeft sinds de oprichting in 2017 geen tijd verspild en heeft een zo ongeveer volledig assortiment luidsprekers op de markt gebracht, variërend van vloerstaanders en monitorluidsprekers tot subwoofers. Het bedrijf mag dan jong zijn, maar sommigen van de medewerkers hebben tientallen jaren ervaring met het ontwerpen en bouwen van luidsprekers. Fyne Audio Nu heeft het zijn eerste luidsprekers voor inbouw in muur of plafond gemaakt, bestaande uit vijf modellen die gerelateerd zijn aan twee van Fyne’s productlijnen.

Het instapmodel FA300iC en het premiumniveau FA500iC voor custom install installatie zijn gebaseerd op de F300- en F500-serie en maken gebruik van de technologie en afstemming die al in deze bekroonde kastluidsprekers zijn vastgelegd.

Fyne Audio: FA300iC-serie

De FA300iC-luidsprekers zijn betaalbaar en eenvoudig te installeren en bestaan uit de compacte FA301iC (zes inch) en de krachtigere FA302iC (acht inch) modellen die beide de multi-fiber bas / midrange conus van de F300 gebruiken, afgesloten met Fyne's kenmerkende FyneFlute roll surround voor verbeterde LF-prestaties. De 25 mm polyester dome-tweeter in de gewone F300-kastluidsprekers is gemonteerd op een verstelbare pod, die tot 20 graden kanteling biedt om de reactie op de as het beste te richten op de belangrijkste luisterpositie. De compacte installatievoetafdruk wordt geholpen door een coaxiale opstelling.

De FA300iC-modellen beschikken over een hoog vermogen en een hoog rendement: 100 Watt / 89dB / W en 120 Watt / 90dB / W voor respectievelijk de zes en acht inch modellen. Beide worden geleverd met ronde magnetische roosters met een laag profiel die volledig overschilderbaar zijn om bij het interieur te passen. Elk rooster wordt geleverd met een scrim-doek om de drivers verder te verbergen en een vierkant rooster wordt aangeboden als een optionele extra op beide modellen.

FA500iC-serie

De FA500iC-serie biedt de zes inch FA501iC en acht inch FA502iC-modellen, plus een acht inch versie, FA502iC LCR, waarbij de driver op 15 graden is ingesteld op het montageoppervlak voor off-axis installatie, zoals thuisbioscoop. Volgens Fyne Audio levert de premium FA500iC-serie een muzikaal prestatievoordeel ten opzichte van concurrenten door de F500 IsoFlare-drivers te gebruiken die de tweeter in het hart van de basdriver positioneren om aldus de ideale puntbron te verkrijgen.

Door de IsoFlare-technologie en de hoogfrequent driver-verfijning van de F500-serie te combineren met een cross-over die is afgestemd om het beste te halen uit een oneindige baffle (de hele muur of het hele plafond), beweert Fyne dat de FA500iC-serie echte audiofiele geluidskwaliteit biedt voor de custom install markt.

Alle modellen zijn even geschikt voor plaatsing in het plafond of in de muur dankzij de geringe inbouwdiepten en eenvoudig te installeren klemmen. Alle modellen bieden geveerde verbindingspolen voor eenvoudige installatie. De FA501iC en FA502iC worden geleverd met zowel ronde als vierkante, magnetisch gemonteerde overschilderbare roosters met laag profiel, terwijl de FA502iC LCR alleen met rond wordt geleverd.

Dankzij een vermogen tot 150 Watt en 91 dB efficiëntie kan de FA500iC-serie dezelfde dynamiek en muzikale prestaties bieden als traditionele kastluidsprekers en daarom naadloos integreren in meerkanaals systemen die ook de gewone modellen uit de F500-serie gebruiken.

De FA300iC- en FA500iC-serie worden compleet geleverd met uitgesneden sjabloon, scrim-backed roosters en eenvoudige klemmen om te bevestigen in gipsplaatmuren en plafonds die ervoor zorgen dat audio voor thuisinstallatie nog nooit zo eenvoudig is geweest.

Alle vijf luidsprekermodellen zijn verkrijgbaar bij alle Fyne Audio-dealers in Groot-Brittannië vanaf januari 2020. We weten nog niet wanneer de luidsprekers de Noordzee zullen oversteken en wat ze bij aankomst in Nederland zullen kosten.

EDITORS' CHOICE