NIEUWS

Mauritshuis lanceert muzieklabel, feat. Spinvis, MEROL en Harrie Jekkers

Sinan Kökbugur | 18 november 2019 | Fotografie Fabrikant

Het Mauritshuis in Den Haag lanceert op 21 november a.s. een muzieklabel. Met het project 'Bekijk het Mauritshuis met je oren' komen de verhalen achter de wereldberoemde schilderijen op een nieuwe manier tot leven. Uiteenlopende Nederlandse artiesten zingen met een speciaal geschreven nummer hun verhaal bij een meesterwerk in het museum. Doel van het muzieklabel is mensen te inspireren met een frisse blik naar de kunst in het Mauritshuis te kijken door een nummer van een singer- songwriter te horen. De nummers van het Mauritshuis muzieklabel zijn te beluisteren via verschillende kanalen o.a. op Mauritshuis.nl, YouTube en Spotify. De singer- songwriters delen het nummer eveneens op hun eigen platforms.

Mauritshuis muzieklabel: ‘bekijk het Mauritshuis met je oren’

In het verleden hebben schrijvers, filmmakers en fotografen zich laten inspireren door de meesterwerken in het Mauritshuis, zoals bijvoorbeeld het geval is bij de totstandkoming van het boek en de film over het Meisje met de Parel (een schilderij van Johannes Vermeer) of meer recent de boekverfilming van Donna Tartt’s The Goldfinch. Het Mauritshuis gaat verschillende singer- songwriters benaderen met de vraag of zij zich ook willen laten inspireren door de collectie. Allerlei muziekstijlen kunnen daarbij de revue passeren, van popmuziek tot metal, van klassiek tot punk, mét of zónder lyrics. Uiteindelijk creëert het museum met vier muzikale odes per jaar een bijzondere playlist, gebaseerd op topstukken uit de verzameling.

De term ‘muzieklabel’ wordt overigens gebruikt als vehikel om de audiocollectie van het Mauritshuis onder de aandacht te brengen. Alle samenwerkingen met de artiesten zijn eenmalig.

Mauritshuis muzieklabel: Spinvis

Het spits wordt afgebeten door niemand minder dan Spinvis, de eenmansband van Erik de Jong. Spinvis (1961) stond bij zijn bezoek aan het Mauritshuis in oktober jl. stil bij meer dan vijftien schilderijen. Waaronder het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. Over dit schilderij zei Spinvis: ‘’Het ligt voor de hand om hierover een nummer te schrijven. Maar ik deins ook een beetje terug, omdat het zo’n groot en beroemd werk is’’. Tóch durfde hij dé keuze te maken. ’’Eigenlijk is alles een ode aan de dood en de tijd. En wat er tussen in zit is een beetje liefde. That’s it’’ In zijn nummer ‘Parel’ speelt Spinvis in op de raadsels en fabels rondom het iconische werk van Johannes Vermeer uit 1665.

Mauritshuis muzieklabel: Release ‘Parel’

Op donderdagavond 21 november 2019 wordt het nummer ‘Parel’ voor het eerst ten gehore gebracht. Om 21:00 uur zal Spinvis een gratis miniconcert geven in de foyer van het Mauritshuis. Aansluitend zingt Spinvis het nummer ‘Parel’ nog een keer in de Gouden Zaal van het museum, met alleen zijn gitaar en een ensemble van het Nederlands Kamerkoor. Vijfentwintig gelukkigen maken op deze avond kans om bij dit akoestische optreden aanwezig te zijn. Beelden van dit optreden vormen de basis voor de videoclip. Het nummer ‘Parel’ is vanaf 22 november te beluisteren op www.mauritshuis.nl/spinvis en op Spotify (zowel onder Spinvis als Mauritshuis official).

Mauritshuis muzieklabel: MEROL & Harrie Jekkers

De volgende twee artiesten van ‘Bekijk het Mauritshuis met je oren’ zijn ook al bekend. Het stokje wordt overgenomen door zangeres MEROL, bekend van hits als ‘Lekker met de meiden’ en ‘Kerst met de fam’ (en natuurlijk ook van ‘Hou je bek en bef me’).

Dé zanger tevens cabaretier van Haagse bodem Harrie Jekkers is de derde musicus in de rij. Met ’t Klein Orkest schreef hij onder meer ‘Over de muur’ en als soloartiest nummers zoals ‘Ik hou van mij’. Maar in Den Haag is Harrie Jekkers’ grootste hit natuurlijk het officieuze volkslied van deze stad: ‘O,o Den Haag’. Meer informatie over de samenwerking met MEROL en Harrie Jekkers volgt begin 2020.

Programma miniconcert Spinvis op 21 november 2019

Locatie: Mauritshuis, Plein 29, 2511 CS Den Haag
20:15 uur:  Deuren open, welkomstdrankje, museumzalen open
21:00 uur:  Aanvang miniconcert Spinvis in de foyer van het Mauritshuis
22:15 uur:  Einde


EDITORS' CHOICE