NIEUWSRega

Rega Apheta 3 mc-element, leverbaar vanaf januari 2020


Sinan Kökbugur | 08 november 2019 | Fotografie Fabrikant | Rega

Het Britse audiobedrijf Rega heeft de Apheta 3 gelanceerd, een nieuwe mc-element van hoge kwaliteit. Volgens het bedrijf is de Apheta 3 het perfecte gezelschap voor een Rega-draaitafel, maar we mogen veronderstellen dat de Apheta 3 ook op armen van andere draaitafels gemonteerd kan worden. Vanaf begin 2020 zou de Apheta 3 leverbaar moeten zijn.

Rega Apheta 3 mc-element

Al meer dan vijftien jaar perfectioneert het in Engeland gevestigde Rega zijn naar eigen zeggen unieke ontwerpen van mc-elementen. “We zijn pionier in ongedempte systemen voor het genereren van micromassa's in combinatie met hoge integriteit verbindingsloze lichamen. De laatste tijd hebben we nieuwe vermogensniveaus bereikt met zeldzame aardmagneten. Deze 15-jarige evolutie met behulp van het nieuwste technologische productieproces en erkende natuurwetten (Flemings) heeft ons de enorm succesvolle Apheta 2 opgeleverd,” aldus Rega.

“Met de Apheta 3 hebben we een nieuwe grens verlegd. Sinds enkele jaren ontwikkelen we ultramoderne diamantprofielen van een "Fine Line"-ontwerp gemonteerd tot 90 graden, dezelfde techniek die wordt gebruikt in ons Aphelion-referentiemodel. Onze inspanningen hebben geresulteerd in de Apheta 3, die extra details uit de vinylgroef weet te trekken, hetgeen zich uiteraard vertaalt in meer muziek,” vervolgt de fabrikant.

De Apheta 3 heeft een krachtige neodymium magneet en een spoel die zorgvuldig met de hand is gewonden op een ijzeren kruis dat vijftig procent kleiner is dan het MK1-model. Deze gewichtsreductie geeft meer vrijheid om de vinylgroef te volgen.

De Apheta 3 is gehuisvest in een volledig opnieuw ontworpen, uit één stuk vervaardigd, aluminium geanodiseerd lichaam en beschermd door een CAD-ontworpen, gerookte stijve afdekking om de interne fijne draden te beschermen, waardoor hantering tijdens montage, veilig en zonder risico is.

Het ontwerp van het mc-element van Rega is uniek in zijn benadering van het bereiken van een ultralage massagenerator die ongedempt is (geen verbindingsdraad) met behulp van een unieke rhomboid pivot voor de cantilever aangedreven door een speciaal voor dit doel exclusief voor Rega ontworpen neodymium magneetsysteem. Dit type ontwerp vereist een behuizing met een nultolerantie ontworpen cartridge. Dit is naar eigen zeggen het vakgebied van Rega en met de Apheta 3 worden deze lichamen vervaardigd uit één stuk aluminium van de hoogste kwaliteit. Dit is een moeilijk en duur proces dat alle jarenlange ervaring van Rega vereist om een goed resultaat te bereiken. In het bijzonder is de nul tolerantie van het lichaam vereist in de uitlijning en afmeting van het montagegat van het draaipad en het verband tussen het montagegat van het magneetmechanisme.

Conventionele MC-cartridges maken gebruik van een stalen ophangsysteem (verbindingsdraad) dat een HF-resonantie met hoge amplitude creëert (normaal gesproken rond 8 – 12 kHz). Een dergelijke resonantie is onaanvaardbaar en wordt meestal gedempt door een rudimentair stuk schuimrubber. Het schuimrubber verslechtert echter met de leeftijd en kan niet voorkomen dat de volledige structuur trilt en "rinkelt". De specificaties en aanpassing van de constructie en demping bepalen of de cartridge onder gedempt (helder) of over gedempt (warm en bas zwaar) is.

Een acceptabel compromis wordt volgens Rega zelden bereikt. Dit moedigde Rega aan om een nieuwe richting na te streven, geïnspireerd door moderne materialen en de basiswetten van magnetisme. De Apheta 3 bevat noch een binddraad, noch een schuimdemper. Liefhebbers van mc-elementen herkennen allemaal de lange zoektocht naar superheldere, hoge frequentie gecombineerd met stevige, strakke bas, kenmerken die alle mc-elementen van Rega naar eigen zeggen vertonen.

De nieuwe Apheta 3 heeft een uitgangsspanning van 350 μV en een kanaalscheiding van 29 dB. De aanbevolen naalddruk ligt tussen 1,9 gram en 2,0 gram.

Rega Apheta 3 mc-element: prijs en leveringsinformatie

Naar verwachting is het nieuwe mc-element van Rega leverbaar vanaf januari 2020 voor een adviesprijs van net geen 1.500 euro.


MERK

EDITORS' CHOICE