NIEUWSVPI

VPI Vanquish draaitafel: “de mijne is groter”


Sinan Kökbugur | 06 november 2019 | Fotografie Fabrikant | VPI

De Amerikaanse draaitafelfabrikant VPI Industries lanceert met trots de gloednieuwe ultramoderne Vanquish Magnetic Direct Drive-platenspeler op het Capital Audiofest in de VS om daarmee het veertigjarig jubileumjaar af te sluiten. De Vanquish is kolossaal en dat geldt ook voor de prijs. 

VPI Vanquish: Magnetic Direct Drive Turntable

De ultramoderne Vanquish, de nieuwe vlaggenschip draaitafel van het Amerikaanse VPI Industries, is een verfijnde apparaat gemaakt door VPI-oprichter Harry Weisfeld. De nieuwe draaitafel maakt gebruik van verbeteringen in Direct Drive-technologie op basis van VPI's HW-40 Direct Drive-motor op een volgend niveauontwerp. De circuits en sofware voor bewaking van de omloopsnelheid, materiaalstudie en trillingsisolatietechnologie zijn gebaseerd op verfijningen ontwikkeld door VPI Engineer Mike Bettinger. Bovendien is de Vanquish geen normale Direct Drive-draaitafel, het is een magnetische Direct Drive-draaitafel.

De Vanquish wordt geleverd in de bekende referentie-statiefvorm van VPI, waardoor de gebruiker maximaal drie toonarmen van elke lengte, type of merk van de fabrikant kan monteren. VPI gelooft dat toonarmen een zeer persoonlijke en dus subjectieve keuze zijn voor een luisteraar en monteert dus geen standaardarm. Een VPI Fatboy-toonarm (keuze uit Uni of Gimbal-lager) kan natuurlijk wel gemonteerd worden. De Vanquish, net zoals de HW-40, bevat echter verborgen bedrading in tegenstelling tot de gebruikelijke LEMO-stekkerafsluiting met een draadlus. Voor de Vanquish Fatboy Arm wordt de interne Nordost-draad van de toonarm rechtstreeks op de Phono-trap aangesloten, waardoor minder verbindingen tussen de cartridge en de phono-trap ontstaan. De Vanquish Fatboy is de eerste 14-inch 3D-geprinte toonarm van VPI die zowel rigiditeit als resonantieonderdrukking biedt. Over resonantieonderdrukking gesproken, het nieuwe Vanquish armchassis is ontworpen voor extra isolatie voor de toonarm.

De Vanquish-voeding en motorbesturing zijn naar een buiten verplaatst, zowel voor extra afscherming als voor ruisonderdrukking.

De Vanquish wordt compleet geleverd met de Vanquish Phono Stage, de volgende evolutie van de bekende VPI Voyager Phono-voortrap, een ander voorbeeld van het handige werk van Mike Bettinger. De Phono Stage kan meerdere ingangen aan en terwijl het prototypemodel slechts twee ingangen heeft, moet het uiteindelijke aantal ingangen op het productiemodel nog worden bepaald. De constructie en afwerking brengen de bestaande technologie van phono-voortrappen naar een heel ander niveau. De Vanquish gebruikt dezelfde isolatievoeten als op het model HW-40.

Alle componenten zijn compleet met de VPI Vanquish Stand die het strakke ontwerp en de materialen van de bekroonde VPI Avenger Series-platenspeler deelt. De standaard heeft machinaal bewerkte openingen aan de achterkant om gemakkelijk kabels van en naar de Vanquish en bijbehorende componenten te leiden en te verbergen. Bovendien biedt het rek voldoende ruimte om gemakkelijk een lijntrap toe te voegen.

VPI Industries Vanquish: “die van mij is groter”

De nieuwe Vanquish is een prestigeobject en ongetwijfeld zal de Vanquish goed klinken. De ontwikkeling van dit soort tamelijk onbetaalbare vlaggenschepen kan een positief effect hebben op de meer vriendelijk geprijsde modellen van een fabrikant. De opgedane kennis en ervaring kan immers naar beneden druppelen.

Onwillekeurig komt echter ook de gedachte bovendrijven dat dit soort prestigeobjecten een beetje zijn gericht op klanten die niet of niet alleen bezig zijn met een fijne muziekbeleving. Als een gebruiker niet gelukkig wordt van een platenspeler van zeg 10.000 euro, wordt die zelfde gebruiker dan wel gelukkig van een draaitafel van bijvoorbeeld 150.000 euro? Die vraag mag een ieder voor zichzelf beantwoorden. Wie echter indruk wil maken op zijn visite, moet zeker een VPI Vanquish in zijn woonkamer neerzetten, of anders een TechDAS Air Force Zero (lees deel 1 en deel 2 over de TechDAS Air Force Zero).

VPI Industries Vanquish: prijs en leveringsinformatie

We weten nog niet of en wanneer de Vanquish in Nederland geleverd kan worden en voor welke prijs. Op internet gonst een prijs uitgedrukt in zes cijfers.

EDITORS' CHOICE