NIEUWSTechdas

TechDAS Air Force Zero: ultrazware en ultradure draaitafel

Het Japanse draaitafelmerk TechDAS heeft een non-plus-ultra draaitafel aangekondigd genaamd Air Force Zero. Als het om specificaties gaat, houdt TechDAS de kaarten nog even tegen de borst, maar we hebben vernomen dat de Air Force Zero is uitgerust met een draaiplateau dat maar liefst 120 kilogram weegt. De draaitafel zal binnenkort op tournee gaan waarbij ook de High End beurs in München zal worden aangedaan.

TechDAS Air Force Zero

Het Japanse audiomerk TechDAS, onderdeel van het grotere Stella Inc., heeft aangekondigd dat de nieuwe Air Force Zero draaitafel bijna klaar is om te worden onthuld en daarom tijdens een speciale tour op diverse plaatsen in de wereld zal worden getoond. De beschikbare informatie is nog spaarzaam, maar er is wel een prototype van de Air Force Zero gespot op diverse websites.

Het uiteindelijke productiemodel zal ongetwijfeld nog wel iets gaan afwijken van het eerste prototype, maar de beschikbare specificaties zijn hoe dan ook nogal interessant. Het aandrijfsysteem maakt gebruik van een 12-polige rotormotor. Alleen het draaiplateau zou een gewicht hebben van 120 kilogram. De rest van het chassis weegt nog eens circa 320 kilogram, wat het totale gewicht ongeveer 440 kilogram maakt. Op een andere website zagen wij een totaalgewicht van 520 kilogram. De informatie is dus kennelijk niet eenduidig en TechDAS hult zich nog even in stilzwijgen.

We hebben ook geruchten gehoord over een prijskaartje van 390.000 euro. Uiteraard moet dit nog officieel worden bevestigd, maar we verwachten niet dat er aan de rechterkant een nul afgehaald zal worden.

De nieuwe draaitafel zal vast heel goed klinken, maar we beschouwen de Air Force Zero meer als een prestigeobject dan als een praktische draaitafel. Het gewicht en de prijs zijn zonder voorbehoud absurd te noemen. TechDAS heeft ook praktischer en meer betaalbare modellen zoals de Air Force V, die ongeveer 18 kilogram weegt. Betaalbaar is in dezen een relatief begrip, want de Air Force V kost bijna 13.000 euro, maar dat is natuurlijk een schijntje in vergelijking met de bijna vier ton in euro’s voor de Air Force Zero.

Uiteraard is het zeer goed mogelijk om minder geld uit te geven en tóch van muziek te genieten. “Hoe duurder dus hoe meer muziekplezier” is wat ons betreft een onjuiste stelling.

TechDAS Air Force Zero: wereldtournee

Om de lancering van deze nieuwe vlaggenschip-draaitafel te markeren, zal ontwerper Hideaki Nishikawa de Air Force Zero presenteren en demonstreren tijdens de Air Force Zero Full System World Tour. De eerste stop is het TechDAS Air Force Zero Launch-evenement in Tokio op 16 maart 2019. Vervolgens gaat het naar Santa Monica, München en Hong Kong. In november is de Air Force Zero weer terug in Tokio.

We hebben medelijden met de medewerkers die met de TechDas Air Force Zero moeten sjouwen. Hopelijk hebben zij de beschikking over een hijskraan en een vorkheftruck.

MERK

EDITORS' CHOICE