NIEUWSStax

Stax SRM-700T en SRM-700S: hoofdtelefoonversterkers, met en zonder buizen

Sinan Kökbugur | 30 oktober 2019 | Fotografie Fabrikant | Stax

Het Japanse audiobedrijf Stax, dat met name is gespecialsieerd in de bouw van elektrostatische hoofdtelefoons, heeft een tweetal nieuwe hoofdtelefoonversterkers uitgebracht. Het model SRM-700T heeft buizen en boord en de SRM-700S heeft uitsluitend halfgeleiders onder de motorkap. Beide hoofdtelefoonversterkers zijn opvolgers van modellen die al sinds 2006 op de markt zijn.

Stax SRM-700T en SRM-700S: voor elektrostatische hoofdtelefoons

Er zijn apparaten die ronduit tijdloos lijken, omdat ze al jaren in ongewijzigde of vrijwel ongewijzigde vorm worden aangeboden. Zelfs in de wereld van luxe hifi zijn dergelijke producten steeds zeldzamer, hoewel in dit segment nog relatief lange productcycli kunnen voorkomen. Het Japanse Stax biedt enkele van dit soort rotsen in de branding aan want het bedrijf biedt sommige producten in hun ongewijzigde vorm gedurende vele jaren, zodat men echt kan spreken van een voorbeeldige prijs- en waardestabiliteit.

De modellen hoofdtelefoonvrsterkers SRM-007 TII en SRM-727 II zijn al sinds 2006 op de markt, maar nu is het dan toch tijd voor vervanging: welkom Stax SRM-700T en Stax SRM-700S. De nieuwe apparaten voldoen volledig aan de bedrijfsfilosofie van Stax volgens welke het noodzakelijk is om bewezen ontwerpen te verbeteren, in plaats van haastig de korte termijn trends te volgen die zelfs verkeerd kunnen blijken te zijn. De nieuwe hoofdtelefoonversterkers Stax SRM-700T en Stax SRM-700S zijn heel bewust geen revolutie, maar eerder een evolutie.

Dit is op het eerste gezicht te zien, omdat het ontwerp van de twee nieuwe apparaten wordt gepresenteerd in een gemoderniseerde look, maar toch trouw blijven aan de beproefde designlijn die al sinds jaar en dag wordt gevolgd. Simpel gezegd, de twee systemen presenteren zich met hun robuuste metalen behuizingen met een elegant aluminium front en zeer compacte afmetingen.

Naar eigen zeggen is de beste circuittechnologie gebruikt, waarbij men vertrouwt op technologie die rechtstreeks profiteert van de ontwikkeling van het vlaggenschip Stax SRM-T8000. Er zijn twee hoofdkenmerken die de speciale prestaties van de twee nieuwe versterkers van elkaar onderscheiden: nieuwe 6SN7-buizen en niet-inductieve wikkelweerstanden van Vishay Co. in de Stax SRM-700T en J-FET's in de tweede versterkertrap op Stax SRM-700S.

De twee apparaten hebben natuurlijk dezelfde aansluitingen, dus in beide gevallen zijn in eerste instantie een paar cinch-aansluitingen beschikbaar als input, evenals een paar XLR-aansluitingen. Om de stuurtrappen in het signaalpad te lussen, mogen een paar cinch-aansluitingen natuurlijk niet ontbreken als uitgangen aan de achterkant. Op de voorkant is een hoofdschakelaar, volumeknop en een tweetal hoofdelefoonaansluitingen te vinden.

Het frequentiebreik van beide apparaten loopt van 0 Hz tot 100 kHz (met één aangesloten hoofdtelefoon van het model SR-009S). De totale harmonische vervorming is maximaal 0,01% bij 1 kHz (100 Volt RMS output).

Beide apparaten hebben dezelfde afmetingen van 240 x 103 x 393 millimeter. De Stax SRM-700S weegt 6,3 kilogram, De Stax SRM-700T weegt iets minder: 5,7 kilogram.

Stax SRM-700T en SRM-700S: prijzen en leveringsinformatie

Naar verwachting zijn de nieuwe hoofdtelefoonversterkers van Stax leverbaar vanaf half december 2019. Leuk voor onder de kerstboom? Jazeker, maar ze zijn niet goedkoop. We hebben nog geen officiële prijsinformatie maar op een Duitstalige website zagen wij een prijs van net geen 4.000 euro voor elk van de apparaten.


MERK

EDITORS' CHOICE