NIEUWSWharfedale

Wharfedale Evo4: nieuwe productlijn van luidsprekers

De Britse luidsprekerbouwer Wharfedale heeft een nieuwe productlijn aangekondigd genaamd Evo4. De Evo4-productlijn bestaat uit zes verschillende modellen die allen voorzien zijn van een Air Motion Transformer Tweeter. In de loop van deze maand zouden ze op de markt moeten komen in een gefineerde witte, zwarte en walnoothouten uitvoering.

Wharfedale Evo4: voor muziek en thuisbioscoop

Het Engelse Wharfedale heeft de Evo4-productlijn aangekondigd, een reeks van zes luidsprekers die bestaat uit een tweetal monitorluidsprekers (Evo4.1 en Evo4.2), een tweetal vloerstaanders (Evo4.3 en Evo 4.4), een centerluidspreker (Evo4.C) en een surround-luidspreker (Evo4.S). Later zal nog een meer compacte centerluidspreker (Evo4.CS) worden toegevoegd aan de reeks.

Volgens Wharfedale heeft de nieuwe Evo-reeks concepten en technologieën van de vlaggenschipproductlijn Elysian aan boord, maar de Evo-reeks is goedkoper. Alle luidsprekers combineren een AMT-tweeter (Air Motion Transformer) met een middentoner met een conus van stof en een woofer met een conus van kevlar.

Het AMT-unit in de Evo4s is ontwikkeld op basis van het systeem in de Elysian-speakers. Radicaal verschillend van conventionele dome-tweeters, drijft het een groot, geplooid, lichtgewicht diafragma over het oppervlak aan met rijen magneten. Terwijl het diafragma beweegt, zetten de plooien uit en trekken samen terwijl de muziek lucht daartussen duwt en de gewenste golfvorm vormt. Deze benadering is een efficiënte manier om lucht te verplaatsen en is zeer nauwkeurig, aangezien het membraan te allen tijde nauw door de motor wordt bestuurd. Het resultaat is een lage vervorming en een brede bandbreedte die details en dynamiek behoudt, aldus Wharfedale.

De AMT-tweeter werkt samen met een middentoner die een high-fluxmagneet gebruikt. De zachte stoffen conus wordt gedempt door een weekmaker coating en wordt geventileerd in een speciaal gevormde achterkamer die de achterste energie van de conus verstrooit en absorbeert, wat resulteert in een lineaire frequentierespons van 800 Hz tot 5 kHz. De brede spreiding van de middentoner zorgt volgens Wharfedale voor een brede sweetspot.

De woofers van de Evo4-serie zorgen zijn voorzien van een geweven Kevlar-conus die is uitgerust met een rubberen rand met weinig verlies. Het motorsysteem met lage vervorming is hetzelfde als in de Elysian-productlijn. Dit geeft een grote bandbreedte die zowel lagere middenfrequenties als bassen dekt. “En meer dan twee decennia ervaring in het werken met het sterke, maar toch lichte Kevlar-materiaal heeft geresulteerd in technische kennis en bekwaamheid in het produceren van natuurlijk klinkende aandrijfeenheden,” aldus Wharfedale.

De basweergave wordt verder verbeterd door Wharfedale's SLPP (Slot Loaded Profiled Port), waarbij de laagste frequentie-energie wordt geventileerd naar een sleuf aan de voet van de luidspreker, speciaal geprofileerd om de hoge interne druk gelijk te maken aan de lage druk in de kamer. Dit resulteert in een lagere vervorming dan een typisch basreflexsysteem met poort en omdat de lucht gelijkmatig in de ruimte wordt verspreid, is de luidsprekerpositionering minder kritisch.

Het cross-overfilter is voorzien van componenten die zijn gekozen vanwege hun transparantie, zoals hoogwaardige polypropyleen condensatoren en gelamineerde silicium-ijzer- en luchtkernspoelen. Na honderden uren testen is de cross-over nauwkeurig afgesteld om ervoor te zorgen dat de overgang tussen de drivers naadloos is met een uitstekende faseconsistentie.

De kasten van de Evo4-luidsprekers zijn gemaakt van meerdere houtsoorten met een verschillende soortelijke massa en met de hand afgewerkt in houtfineer. De meerlaagse constructie helpt ook de interne geluidsenergie te remmen die anders de weergave van de drivers zou verstoren.

Over de algehele ontwikkeling van de Evo4-luidsprekers zegt Peter Comeau, Director Acoustic Design van Wharfedale: “... het is verfrissend om te werken met de geavanceerde motorsystemen die we in de Evo4-serie hebben geïntegreerd, samen met onze versie van een midrange dome en een AMT -tweeter die is voortgekomen uit ons onderzoek voor de Elysian-reeks. Deze nieuwe productlijn is duidelijk anders, maar blijft toch doen wat Wharfedale het beste doet: superieur materiaal leveren en klankmatig waar voor uw geld bieden.”

Wharfedale Evo4: prijzen en leveringsinformatie

De Wharfedale EVO4-serie is verkrijgbaar vanaf oktober in een keuze uit zwart, wit of walnoot houtfineer. We hebben nog geen prijsinformatie voor Nederland en we weten ook nog niet vanaf wanneer de luidsprekers In Nederland geleverd kunnen worden, maar ter indicatie noteren we hieronder de prijzen in Britse ponden. Een belangstellende in Nederland moet rekening houden met wisselkoersschommelingen, transportkosten, het lokale BTW-tarief en mogelijk ook met de gevolgen van de Brexit.

EVO4.1:    449 Britse ponden per paar
EVO4.2:     599 Britse ponden per paar
EVO4.3:    999 Britse ponden per paar
EVO4.4:  1.199 Britse ponden per paar
EVO4.S:    999 Britse ponden per paar
EVO4.C:    499 Britse ponden per stuk

 

MERK

EDITORS' CHOICE