ARTIKEL

Veilig installeren van een smart speaker systeem

Gastauteur | 08 oktober 2019 | Fotografie Fabrikant

Je kunt ermee praten, ze bedienen de andere apparaten in je smart home en ze bieden ook nog eens perfect geluid. De moderne speakers zijn tot veel meer in staat dan alleen het afspelen van je favoriete muziek. Het installeren van deze speakers volstaat daaro m ook niet meer door het inpluggen van een kabel naar de versterker, want die extra functionaliteiten vragen om een goede internetverbinding. Hoe installeer je jouw slimme speaker succesvol?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met 50five.com.

Het merk Sonos is een bekend voorbeeld van slimme speakers met extra functionaliteiten. De speakers bevatten heel veel slimme technieken om het geluid je kamer in te knallen, maar daar blijft het niet bij. Deze speakers verbind je met het internet en met elkaar via een wifi-verbinding, waardoor ze nog veel meer functionaliteiten krijgen. Ze ondersteunen de spraakassistenten Google Assistant en Amazon Alexa, waardoor je deze speaker kunt gebruiken om de andere apparaten in je smart home te besturen. Je hoeft er alleen maar om te vragen, de assistent op de speaker regelt de rest.  

Controleer altijd eerst je wifi-signaal

De extra diensten worden alleen mogelijk als de speakers direct zijn verbonden met je wifi-netwerk. Het is dus zeer belangrijk dat het wifi-signaal sterk genoeg is in de ruimte waar de speakers staan. Kijk dus altijd eerst goed naar de wifi-sterkte in die specifieke ruimte. Heb je sowieso vaak last van haperingen of een traag internet, bekijk dan of je router nog wel volstaat en of je niet beter kunt overstappen naar een mesh-netwerk bij je thuis.

Het installeren van Sonos

Het is trouwens ook altijd mogelijk om je speaker aan te sluiten op je router met een kabel, zodat je toch een internetverbinding hebt. In veel gevallen is dat niet mogelijk of nodig en kun je beter kiezen voor een draadloze verbinding. Nadat je het wifi-signaal hebt gecontroleerd, steek je de stekker van de slimme speaker in het stopcontact en open je de Sonos app op je iPhone of Android-smartphone die is verbonden met je wifi-netwerk. In de app kies je voor het installeren van een nieuw Sonos-systeem en maak je een gebruikersaccount aan. Doorloop het installatieproces om de juiste speaker te installeren.

Alsnog problemen?

Loop je alsnog tegen problemen aan tijdens het installeren? Het is belangrijk dat je bent verbonden met je 2,4 Ghz-netwerk en niet met je 5 Ghz-netwerk. Het is ook een bekend probleem dat Sonos speakers soms niet goed werken op netwerken met een wifi-extender. In dit geval raden wij je ook de overstap naar een mesh-netwerk aan, zodat je geen wifi-extender meer nodig hebt.

Onderdeel van je smart home

Als de speaker goed is geïnstalleerd, kun je deze onderdeel laten uitmaken van je smart home, zodat je de slimme assistent kunt vragen om bijvoorbeeld de slimme verlichting aan of uit te schakelen. In de app van Google Home voeg je de Sonos speakers toe aan je huis door ze te selecteren in het overzicht, dan log je in met je Sonos account en koppel je de speakers aan je Google Home.

In de Sonos app kun je vervolgens de Google Assistant activeren. In de Sonos app klik je op ‘Meer’ en vervolgens op ‘Spraakservices’. Kies de Google Assistant, log in met je Sonos-gegevens en stel de juiste speakers per ruimte in. Je kunt daarna praten tegen je Sonos speaker door te beginnen met “Hey Google”. De slimme assistent geeft dan een antwoord op je vraag of stuurt je verzoek naar de andere gekoppelde slimme apparaten in je smart home.

Andere smart speakers installeren?

Naast Sonos zijn er uiteraard nog veel meer smart speakers waar je uit kunt kiezen. Heb jij speakers van een ander merk? De installatie ziet er voor verschillende systemen vrijwel hetzelfde uit. Download op je smartphone de applicatie die bij het desbetreffende systeem past en volg vervolgens het installatieprogramma. Kom je er niet uit? Volg dan de handleiding van het product of neem contact op met een specialist, zoals 50five.

Let op: alleen de nieuwe speakers van Sonos ondersteunen spraakbesturing, de Play:1, Playbar en Playbase hebben geen microfoon en kunnen hier daarom niet mee overweg.


EDITORS' CHOICE