NIEUWS

Ikea Oddlaug: betaalbare op maat te maken geluidsdemping

De Zweedse meubelverkoper en woninginrichter Ikea heeft een product genaamd Oddlaug in zijn portfolio opgenomen. Oddlaug dempt volgens de meubelgigant het algemene geluidsniveau in de kamer en reduceert achtergrondgeluiden, bijvoorbeeld van de tv en gerammel van de afwas, waardoor je makkelijker kan horen wat er gezegd wordt. Wie last heeft van galm in zijn luisterruimte, zou daar met Oddlaug iets aan kunnen doen. En Oddlaug is relatief betaalbaar en flexibel.

Ikea Oddlaug

De akoestiek van een luisterruimte bepaalt in zeer belangrijke mate de uiteindelijke geluidskwaliteit van een hifisysteem. Een ruimte met veel grote en harde oppervlakken kan de geluidskwaliteit zeer negatief beïnvloeden. Het antwoord is niet een duurdere hifiset, maar eerder het aanbrengen van dempend materiaal om ongewenste galm en reflecties te lijf te gaan. Op maat gemaakte dempingoplossingen zijn meestal niet goedkoop, maar een handige doe-het-zelver kan zichzelf geld besparen door zelf één of meerdere dempende panelen te maken. Meubelgigant Ikea biedt met het product Oddlaug een makkelijke oplossing voor wie zijn luisterruimte wil dempen en niet wil timmeren. En Oddlaug is heel flexibel.

Oddlaug bestaat uit losse schijven die gemaakt zijn van een vorm van grofvezelig polyester. De gebruiker kan de schijven in elkaar haken en het paneel zo groot of zo klein maken als hij wil. “Maak je paneel op maat door het naar eigen inzicht samen te stellen. Elk deel heeft aan beide kanten een andere kleur, dus je kan je eigen stijl creëren,” aldus Ikea.

Het Oddlaug paneel is volgens het bedrijf één van de dingen die helpen om een aangenaam geluidsniveau in een kamer te creëren en werkt het best als het wordt gebruikt in combinatie met andere inrichting, zoals een bank, vloerkleden en gordijnen. Hoeveel geluid er geabsorbeerd wordt, varieert afhankelijk van het aantal panelen dat aan elkaar wordt bevestigd en hoe ze worden opgehangen.

Oddlaug wordt verkocht in verpakkingen van 15 stuks. Voor 15 stuks betaalt de klant 24,95 euro. Voor maximaal effect adviseert Ikea minstens vier verpakkingen. De panelen dienen volgens Ikea op 10 cm afstand van de muur gehangen te worden.

Het grote voordeel van Oddlaug is dat de gebruiker kan experimenten door meer of minder schijven op te hangen. Bovendien is het experimenteren met Oddlaug relatief betaalbaar. Teveel verpakkingen Oddlaug gekocht? Ikea heeft een relatief makkelijk retourbeleid. Als Oddlaug niet bevalt of niet werkt, heeft de gebruiker alleen zijn tijd verspild.


EDITORS' CHOICE